Features

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2023 (deel 1)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan wij van mening zijn dat ze een gouden toekomst tegemoet gaat. De afgelopen dagen lieten we je zo onder meer kennismaken met TJE, RONKER, judith en Adja, maar vandaag zoeken we het ook eens buiten de landgrenzen. In het eerste deel schotelen we je vijf veelbelovende namen voor van wie wij heel wat moois verwachtingen 2023.

Katie Gregson-Macleod

© City Krone

Wie recent op onze site rondneusde, zal wellicht als eens op Katie Gregson-Macleod gestoten zijn. De jonge Schotse singer-songwriter ging vorig jaar viraal op het onvergetelijke platform TikTok met een kort stukje van haar nummer “complex“. De bal ging vrijwel meteen aan het rollen en inmiddels stevent het nummer zelfs af op de twintig miljoen Spotify-streams. Daar bleef het echter niet bij, want in december bracht ze met songs written for piano haar allereerste ep uit, vol mooie ballades. Over twee weken staat de dame met haar unieke stemgeluid overigens op het toonaangevende showcasefestival Eurosonic, waar ze de hype wel eens zou kunnen waarmaken. Wij houden haar alvast nog meer in de gaten, want we hebben zo het gevoel dat 2023 wel eens haar jaar zou kunnen worden.

The Dinner Party

Wie The Dinner Party op Spotify opzoekt, zal van een kale reis terugkomen. Het sextet uit het zuiden van Londen heeft dan ook nog geen enkel nummer uitgebracht en toch geldt de band nu al als een van de grootste beloftes van het jaar. Dat heeft allemaal te maken met de geweldige livereputaties die ze in 2022 heeft opgebouwd door te spelen in The Moth Club, een club met een zekere prestige in de alternatieve Britse muziekwereld. De komende maanden staan er nog meer optredens op de planning, maar ook de release van die langverwachte debuutsingle zit eraan te komen. Het belooft in ieder geval een spannend jaar te worden voor The Dinner Party!

Nia Archives

Het nieuwe hoofdstuk van UK Jungle heeft sinds kort een gezicht, en wel dat van Nia Archives. De in Leeds opgegroeide dj, producer en zangeres ontdekte het onder het stof liggende genre en blies het haast eigenhandig nieuw leven in. Verpulverende breakbeats, samples uit de oude doos en haar eigen zachte stem waren meer dan genoeg om in een mum van tijd aan een veroveringstocht te beginnen. Haar eerste ep Forbidden Feelingz was maar een opwarmer zo bleek, want met “Baianá” scoorde ze op de dansvloeren een echte hit. Als zangeres blonk ze eind 2022 uit op het prachtig gearrangeerde “So Tell Me…” en gunde ze zo een glimp van wat we in 2023 nog van haar kunnen verwachten.

Ayra Starr

Amper twintig jaar is de Nigeriaanse Ayra Starr, maar groen achter de oren is ze allesbehalve. De laatste drie jaar heeft ze hard gewerkt om te staan waar ze nu staat: aan de rand van een grote doorbraak. Op haar continent is ze inmiddels al een grote ster en werkte ze samen met andere grootheden zoals Wizkid, CKay en Rema. Ondertussen begint ook de westerse muziekwereld haar zeemzoete afropop te omarmen en zie je haar naam steeds vaker verschijnen. Nummers als “Rush” en “ASE” verspreiden een vrolijk gevoel, al durft ze af en toe ook een iets zwoeler uit pakken zoals op “Bloody Samaritan“. Ayra Starr is een wereldster in wording die in 2023 wel eens zou kunnen ontploffen.

DEADLETTER

© Joel Kerr

DEADLETTER is zonder meer een van de spannende jonge gitaarwolven uit het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar vond het kwartet onderdak bij het label Nice Swan Records, de thuishaven van andere sprankelende groepen zoals Opus Kink, English Teacher en Courting, en bracht het daaronder in november een allereerste ep getiteld HEAT! uit. De postpunknoise met groovy baslijnen en bezwerende saxofoon is niet alleen onweerstaanbaar dansbaar en meeslepend, maar ook nog eens heel verfrissend en innovatief. In de herfst mochten ze overigens al wat van de grote podia proeven als voorprogramma van Placebo op diens Europese arenatour, al overtuigden ze ook op het Rotterdamse showcasefestival Left of the Dial met een verrukkelijke set. Op naar meer DEADLETTER in 2023!

De Grote Beren Van Morgen 2023

Maandag 2/1 – TJE
Dinsdag 3/1 – RONKER
Woensdag 4/1 – judith
Donderdag 5/1 – Adja
Vrijdag 6/1 – Katie Gregson-MacLeod, The Dinner Party, Nia Archives, Ayra Starr en DEADLETTER

2062 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DEADLETTER - "Mother"

DEADLETTER brengt op zich niets nieuws aan de dag binnen de tegenwoordig goed gevulde Britse postpunkscene. De hoekige riffs, rollende baslijnen en…
AlbumsRecensies

Ayra Starr - The Year I Turned 21 (★★★): Te snel leren lopen

Na Adele is Ayra Starr de volgende artiest in lijn om haar albums naar haar leeftijd te vernoemen. De Nigeriaanse, rijzende ster…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DEADLETTER - "Mere Mortal"

Het postpunkcircuit heeft de afgelopen jaren aan een verschroeiend tempo nieuwe bands doen ontstaan. Eervolle vermeldingen in die categorie zijn bands als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.