FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2023: judith

© Nathan Dobbelaere

We ontdekken dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten. Sommige acts laten zelfs zo een grote indruk achter, dat we hen een extra duwtje in de rug willen geven. In januari stellen we daarom elk jaar onze ‘Grote Beren van Morgen’ voor, waarmee we acts met veel potentieel in de schijnwerpers zetten en doorheen het jaar wat nauwgezetter volgen. Na een succesvolle editie vorig jaar, nodigden we dit jaar opnieuw acht opkomende acts uit voor een interview en gebruikten we de sfeervolle ruimtes van Trix als decor voor enkele portretten. Vandaag stellen we met plezier de charmante singer-songwriter Judith Van Hirtum, of simpelweg judith, aan je voor. Ze won reeds MNM Rising Star en heeft met haar debuutsingle “me & my big mouth” meteen een echte radiohit gescoord.

Hoe zou jij je project aan iemand voorstellen die er nog niet vertrouwd mee is?

Dat is best een moeilijke vraag. Ik ben een singer-songwriter, maar ik maak daarom niet per se alleen maar rustige, akoestische muziek. Ik haal de meeste inspiratie uit mijn dagelijkse leven en schrijf veel vanuit hetgeen ik meemaak en wat mijn gevoel daarbij is, maar ik probeer ook scenario’s te bedenken waarin ik zou spelen. Het leven is niet altijd even boeiend, dus daarom haal ik vaak ook inspiratie in verhalen van buitenaf.

Wat zijn de basisingrediënten van je muziek? Welke elementen komen vaak terug?

Sowieso gevoel en emotie. En ook een verhaal en een paar toepasselijke akkoorden op mijn gitaar. Dat zijn zowat de hoofdingrediënten.

Toen ik klein was, zong ik steeds de K3-liedjes mee en eens ik wat ouder was, zocht ik op YouTube altijd covers op van meisjes die met hun gitaar bekende liedjes in een eigen versie brachten.

Hoe is het project eigenlijk ontstaan?

Toen ik klein was, zong ik steeds de K3-liedjes mee en eens ik wat ouder was, zocht ik op YouTube altijd covers op van meisjes die met hun gitaar bekende liedjes in een eigen versie brachten. Ik wou dat sindsdien zelf heel graag kunnen doen. Toen ik vijftien werd, heb ik een gitaar gekocht en dat mezelf aangeleerd via YouTube. Net zoals het zingen eigenlijk. Ik ben dat altijd blijven doen op mijn kamer en schreef toen al mijn eigen muziek, later ook voor mijn eigen bandje. Uiteindelijk heb ik me dan ingeschreven voor MNM Rising Star. Ik werd geselecteerd en heb uiteindelijk gewonnen, waardoor ik dus nu mijn eerste single “me and my big mouth” mocht uitbrengen.

© Nathan Dobbelaere

Hoe is de sound van het project geëvolueerd? Waar gaat de muzikale reis momenteel naartoe?

Toen ik jong was, probeerde ik iedereen altijd heel hard na te doen en probeerde ik bijvoorbeeld Adele na te zingen. Voor een vrouw heb ik eigenlijk een redelijk lage stem, dus dat lag niet echt in mijn straatje. Ik heb doorheen de jaren echt geleerd muziek te maken die bij mijn stem past, in plaats van mijn stem te forceren. Toen bijvoorbeeld Billie Eilish doorbrak, zag ik dat ze met een gelijkaardig vocaal bereik geweldige muziek maakt. Daardoor ben ik mijn eigen stem meer beginnen appreciëren en door veel te experimenteren op mijn gitaar, creëerde ik mijn eigen geluid.

Welke artiest of band vormt een inspiratie op muzikaal of tekstueel vlak?

Ik laat me inspireren door onder andere Holly Humberstone, Lizzy McAlpine en uiteraard ook Taylor Swift. Vroeger was ik ook echt grote fan van Ed Sheeran en dan vooral zijn oudere albums, waar hij alles echt alleen met zijn gitaar deed. Daar heb ik veel van geleerd. Hij schrijft veel snelle zinnen na elkaar, bijna een soort van rappen. Zo zou ik ook graag nummers willen schrijven.

© Nathan Dobbelaere

Wat zijn tot nu toe de grootste mijlpalen in je carrière?

Sowieso het winnen van MNM Rising Star en mijn debuutsingle uitbrengen, maar ik denk dat “me and my big mouth” uitbrengen echt het mooiste moment is geweest. Ik droomde daar altijd al van, maar het leek ook wat onbereikbaar. Nu is die droom werkelijkheid geworden en de reacties zijn ook supergoed, dus dat was echt een hoogtepunt.

Het was in het begin best moeilijk om een eigen weg te kiezen, omdat je met je eerste single meestal de toon zet voor het vervolg.

Welke obstakels kwamen er al op je pad?

Het was in het begin best moeilijk om een eigen weg te kiezen, omdat je met je eerste single meestal de toon zet voor het vervolg. Het is in het begin dus echt een beetje zoeken naar hetgeen je wil doen. Ik ben er wel van overtuigd dat “me and my big mouth” de juiste richting is en heel goed bij mij past.

© Nathan Dobbelaere

Wat is tot nu toe de mooiste fase of het mooiste moment geweest?

Dat blijft de release van “me and my big mouth” en het hele proces dat daaraan vooraf ging. Van het schrijven aan het nummer tot het ontwikkelen in de studio. De nacht waarin de single uitkwam, was mijn hart echt aan het kloppen, maar gelukkig kreeg ik al snel veel positieve reacties. Het blijft ook groeien, dus het is echt fijn dat mensen ernaar blijven luisteren.

Wat wil je met je muziek bereiken?

Ik wil vooral dat, net zoals ik naar muzikanten luister en eerlijk geschreven teksten hoor, ik ook verhalen kan overbrengen op mensen. Ik wil mensen emoties laten voelen en ik hoop dat ik voor een grote publieken mag spelen. Ik wil heel graag mensen raken met mijn muziek en dat zij die luisteren, begrijpen wat ik doe.

2022 komt ten einde. Hoe zou je die 365 dagen in enkele woorden omschrijven?

Waanzinnig, onwerkelijk en dankbaar.

Met welke ambitie kijk je naar 2023?

Ik wil sowieso meer nummers maken en vooral een ep uitbrengen, zodat meer mensen mijn muziek gaan horen en ik veel mag optreden.

Het is nu allemaal nog wat vaag omdat het nog in de beginfase zit, maar het is wel echt de bedoeling dat er meer muziek uitkomt en vandaar uit zullen we wel zien.

Wat zijn de eerste dingen waar je naartoe werkt?

Het is nu allemaal nog wat vaag omdat het nog in de beginfase zit, maar het is wel echt de bedoeling dat er meer muziek uitkomt en vandaar uit zullen we wel zien. We zijn al veel aan het schrijven en aan het opnemen in de studio, zelfs voor de eerste single uitkwam. We zullen wel zien hoe 2023 zal verlopen. Ik laat het op me afkomen. Er ligt dus al materiaal klaar, maar we moeten nog even kijken welke vorm het zal krijgen.

Wat mogen we van de ep verwachten?

Dat is nog een verrassing. (lacht) We zijn er hard aan aan het werken. Maar hoe de ep er precies uit zal zien, dat moeten we nog bepalen. Al hoop ik snel het resultaat met iedereen te kunnen delen.

Fan van judith? Volg haar op Instagram en Spotify.

Morgen ontdek je onze volgende ‘Grote Beer van Morgen’. 

De Grote Beren Van Morgen 2023

Maandag 2/1 – TJE
Dinsdag 3/1 – RONKER
Woensdag 4/1 – judith
Donderdag 5/1 – Adja

Foto’s door Nathan Dobbelaere
Creative direction door Maxim Meyer-Horn
Interview door Stephanie van Tol
Speciale dank aan Trix

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Judith - "Happy For You"

Er zijn in België heel wat artiesten die het talent hebben om het ook buiten onze landsgrenzen ver te schoppen. De jonge…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RONKER - "MJ"

‘Net als het leven anno 2022 slaat RONKER droog op uw bakkes’. Mits 2023 door het aanslepend conflict tussen Rusland en Oekraïne…
Features

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2023 (deel 2)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.