Muzieknieuwtjes

Dit zijn de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2022

Tamino, Equal Idiots, Portland, SONS, Mooneye, Brihang, The Haunted Youth… stuk voor stuk bands die ons nationaal muzieklandschap al een tijdje kleur geven, maar daarnaast hebben ze allemaal nog iets gemeen: ze wonnen allemaal De Nieuwe Lichting. De talentenjacht die Studio Brussel jaarlijks organiseert werpt met andere woorden zijn vruchten af, al lag ze ook al wel eens onder vuur. We kunnen echter niet ontkennen dat het plan werkt, want dankzij de wedstrijd krijgen heel wat talentvolle artiesten dat extra duwtje in de rug – in de vorm van airplay, naambekendheid en de kans om de grotere podia af te schuimen – en breken ze net dat tikkeltje sneller door.

Ook dit jaar stroomden de inzendingen klaarblijkelijk binnen, waarna de vakjury – bestaande uit Thibault Christiaensen (Equal Idiots), Black Mamba, Jeroen De Pessemier (The Subs) en Michael Ilegems (Knack Focus) – de selectie afslankte tot negen finalisten. Meer bepaald Alioth, BLUAI, BRYN, Eno, ILA, Jokke, Jueles, Meltheads en Shaka Shams maken in 2022 kans op de eindoverwinning. Die staat dit jaar in het teken van een individueel begeleidingstraject in het Wilde Westen en een één jaar durende nauwe samenwerking met muziekplatform VI.BE. Vanaf nu kunnen de luisteraars stemmen op hun favoriete deelnemende nummers, waarna de drie winnaars op 31 januari worden bekendgemaakt tijdens een liveshow in De Kreun in Kortrijk. Wij laten je alvast kennismaken met de negen finalisten, en dat zijn voor onze trouwe lezers – of mensen die in het algemeen een beetje met muziek bezig zijn – geen onbekenden.

Alioth

We voorspellen Alioth hier bij Dansende Beren al een tijdje een mooie toekomst. Zo selecteerden we de jongeman uit Sint-Niklaas in 2021 al als een van onze ‘Grote Beren van Morgen‘, al kreeg hij door de coronacrisis nog niet helemaal de kans om die titel waar te maken. Nu hij enkele weken geleden met de eindoverwinning in de Oost-Vlaamse finale van Sound Track ging lopen, lijkt hij wel eindelijk vertrokken. Sinds hij onder contract ligt bij het Belgische hiphoplabel 32WORLDWIDE werkte hij bijvoorbeeld al samen met Chuki Beats en Yung Mavu, en ook nieuwste creatie “Talk About It” kon ons afgelopen vrijdag bekoren. Lekker chille r&b/indie met een stem die knipoogt naar The Weeknd: Alioth is wat ons betreft zeker een mooie toekomst weggelegd.

BLUAI

Ook BLUAI hebben we al een tijdje op onze radar staan. Sterker nog, we bekroonden het muzikale project van Catherine Smet onlangs nog met een plekje tussen onze ‘Grote Beren van Morgen‘. Helemaal verdiend, want zonder dat het vrouwelijke viertal nog maar een nummer uit had, mocht het al mee op tour met Mauro Pawlowski en ging het aan de haal met de eindoverwinning in de Antwerpse finale van Sound Track. Ondertussen heeft de band met “Lady” en “Dime Store” al twee nummers op haar palmares die ons zeker konden smaken. Ook dat is niet echt verrassend, gezien Smet zich tegenwoordig laat omringen door gitarist Ilayda Cicek (ILA, tevens finalist), drumster Mo Govaerts en bassiste Caitlin Talbut (BLOND). Nadat ze het in 2021 tot bij de laatste dertig schopte, zal de dromerige indiepop van BLUAI een jaartje later dus een pak hoger eindigen. Winnen of niet, de toekomst zal sowieso rooskleurig zijn!

BRYN

Het verhaal van Bryan Mugande, oftewel BRYN, is van al deze finalisten ongetwijfeld het indrukwekkendst. Van asielzoeker uit Rwanda, tot een jonge muzikant die zijn debuut-ep kon opnemen in Glasgow met de producer van Ellie Goulding en CHVRCHES… het is er weinigen gegeven. Die ep mocht hij iets later dan ook voorstellen in de Ancienne Belgique in het kader van De Week van de Belgische Muziek en voorprogramma’s voor o.a. Georgia en Mykki Blanco volgden, waardoor het hem niet aan podiumervaring ontbreekt. Ook BRYN is met andere woorden geen nobele onbekende in de Belgische muziekindustrie, waardoor hij zich met zijn pop, die knipoogt naar Tove Lo, Lorde of Robyn, zich ongetwijfeld tot in de harten van heel wat tienerhartjes zal spelen. Zijn geselecteerd nummer is al twee jaar uit, waardoor het absoluut niet meer nieuw is, maar uitnodigen tot dansen doet het gelukkig nog steeds.

Eno

Dat Eno, het muzikale project van Gentenaar Eno Meulenbergs, het groots ziet, werd ons de afgelopen maanden al duidelijk. Zo laat de jongeman zich omringen door gitarist Tim Leyman (Ramkot, tevens winnaar in 2021), toetsenist Jan Roelkens (Sioen), drummer Emilio De Temmerman (Milo Meskens) en bassist Mathias Stal. Achter de knoppen zit dan ook nog eens Reinhard Vanberghen (onder andere SONS, winnaar in 2018). Die gigantisch professionele aanpak lijkt nu dus zijn vruchten af te werpen, want de band staat met zijn fijne, lofi-indiepop in de finale. Onlangs brachten we zo het leuke “A Trip Around the Sun” nog in première, dat ons nog meer deed uitkijken naar die debuut-ep die in het voorjaar verschijnt.

ILA

Ook ILA is al lang geen onbekende meer in het Belgische muzieklandschap. Sterker nog, frontvrouw Ilayda staat maar liefst twee keer in de finale, doordat ze ook fungeert als gitariste bij BLUAI. Nadat het drietal het in 2018 ook al eens tot in de voorselectie van De Nieuwe Lichting schopte, maakt het dit jaar dus weer kans op de eindoverwinning. Het enige verschil is natuurlijk dat de band nu al enkele stapjes verder staat dan een paar jaar geleden. Zo verscheen er met Felt bijvoorbeeld een toffe ep (inclusief het ijzersterke “Leave Me Dry“), tekende de band bij Noisesome (tevens ook het label van onder andere Equal Idiots, SONS en High Hi) en stond ILA de afgelopen maanden in het voorprogramma van onder andere Brutus en High Hi. De donkere grungerock in combinatie met Ilayda’s innemende stemgeluid zorgde live in elk geval voor een kippenvelmoment, dus ziet het er sowieso naar uit dat dit niet het laatste is dat we van het drietal zullen horen.

Jokke

Met Jokke zit er ook dit jaar weer een Nederlandstalige hiphopper tussen de finalisten. Jonas Van Langendonck tekende een tijd geleden bij Noncha Records en bracht ondertussen een ep en een paar singles uit. In tegenstelling tot de andere finalisten heeft Jokke nog niet heel veel naambekendheid of media-aandacht vergaard, waardoor zijn muziek ook voor ons een ontdekkingstocht bleek. Begeleid door chille beats vertelt hij over de dingen des levens, topics waar hij zelf mee zit en over mentale gezondheid. Misschien niet de meest originele onderwerpen, maar zijn teksten komen wel binnen. We zien Jokke dan ook wel een groot publiek aanspreken, waardoor er zeker een groeipotentieel in dit project verscholen zit.

Jueles

Ook Jueles is nog een nobele onbekende binnen het muzieklandschap, die met “Bedroom” nog maar een nummertje op haar palmares heeft staan. Jueles Matondo, afkomstig uit Dendermonde, lijkt haar vrolijke r&b graag zoveel mogelijk zelf in de hand te houden, gezien ze alles zelf maakt en ook mee producet. Wij horen na die eerste single, en zeker gezien haar jonge leeftijd, bijzonder veel potentieel om het te maken in de muziekwereld. Benieuwd waar dit sprookje naartoe leidt.

Meltheads

Meltheads doet daarentegen meteen heel wat belletjes rinkelen. De Antwerpse surfpunkrockers stonden al eens op ons Showcasefestival, maar braken vooral de afgelopen maanden heel wat potten. Zo wonnen ze zowel de hoofd- als publieksprijs in de Antwerpse Sound Track-finale, schopten ze het tot in de voorselectie van Humo’s Rock Rally en mogen ze zich nu een van de finalisten van De Nieuwe Lichting 2022 noemen. Het gaat de jongens met andere woorden voor de wind, en dat is niet meer dan terecht. Na het luisteren van de muziek van het viertal weten je trommelvliezen namelijk niet meer wat boven en wat onder is. Het ziet er dus naar uit dat gitaarliefhebbend Studio Brussel zijn volgende rockband om naar de top te brengen heeft gevonden.

Shaka Shams

Nadat Shaka Shams in 2019 de finale van Sound Track Antwerpen won, ging het de rapper voor de wind. Er kwamen shows in onder andere Trix, Ancienne Belgique en OLT Rivierenhof. Het feit dat Shams zich het neefje mag noemen van Rare Akuma en op regelmatige basis in het Verenigd Koninkrijk vertoeft, zorgt ervoor dat hij weet hoe hij een goed nummer moet maken. Dat hij al sinds zijn veertiende met rappen bezig is, zegt genoeg en ook zijn vriendschap met Blu Samu leverde hem een fijne samenwerking op. Shaka Shams is een blijvertje en zal dus ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet gaan. Winnen of niet.

1883 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Backyard Festival 2023: Muzikale hittegolf

September wordt in de muziekwereld traditioneel gezien als de overgangsmaand tussen het buiten- en het binnenprogramma. De poppodiums openen weer hun deuren,…
LiveRecensies

Royal Blood @ Pilar: Terug naar start

De hyperrelevantie van 2014 is Royal Blood de laatste jaren wat aan het verliezen, maar je kan moeilijk ontkennen dat het duo…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BLUAI - "In Over My Head"

Afgelopen vrijdag speelde de Belgische meidenband BLUAI op Pukkelpop, waar ze zonder twijfel een blijvende indruk achterlieten. Wat begon als een zachte,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.