2021FeaturesInstagramUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2021: Een terugblik

We hebben elke dag weer het genoegen om nieuwe artiesten en nummers te ontdekken. Sommige acts laten zelfs zo’n diepe indruk op ons achter dat we ze aan het begin van het jaar tot ‘Grote Beer Van Morgen’ kronen en we hen een jaar lang iets nauwgezetter volgen. Onze acht geselecteerden van 2021 hadden niet het makkelijkste jaar om door te breken, maar we kunnen met trots zeggen dat elke act op een eigen manier aan onze verwachtingen voldeed. We blikken met plezier nog eens terug op hun afgelopen maanden.

Alioth

Enkele sterke singles lieten er eind 2020 bij ons geen twijfel over, in 2021 zouden we nog veel meer van Alioth horen. Samen met zijn producer Chuki Beats, een van de populairste producers van ons land, en het platenlabel 32Worldwide, werkte hij de release van zijn eerste ep Delusia uit. Daarop kregen we zes nummers te horen, die vooral fans van o.a. The Weeknd konden bekoren. Na gastoptredens op bijvoorbeeld Fire Is Gold en Crammerock, was het ook een vanzelfsprekendheid dat hij uiteindelijk tot de finalisten van Sound Track zou behoren. Alioth beschikt namelijk over bakken charisma en zijn stem laat heel wat harten sneller laten slaan. Het volgende hoofdstuk van zijn carrière kan alleen maar een sprookjesachtige toekomst beloven.

Caspar Auwerkerken

© CPU – Leni Sonck

Nog geen enkel nummer hebben uitgebracht, maar toch al tot een van de meest spraakmakende talenten van het land behoren: het is niet voor iedereen weggelegd. Zo introduceerden we Caspar Auwerkerken bijna een jaar geleden als ‘Grote Beer Van Morgen’ en we moeten deze verwachting eigenlijk niet aanpassen. Op zijn debuutsingle is het namelijk nog steeds wachten, maar toch kunnen we het afgelopen jaar zeker als geslaagd beschrijven. Auwerkerken verzorgde o.a. het voorprogramma van Portland in Het Depot, waarmee hij ons nog eens bevestigde waarom we al zo vroeg in hem geloven. Laat 2022 dus het jaar zijn dat de rest van de wereld eindelijk het talent van deze jonge artiest kan bewonderen.

Charles

© Leni Sonck

Het gebeurt niet vaak dat winnaars van talentenjachten na een jaar nog succesvol zijn, maar de recente jaren hebben het tegendeel bewezen. Charlotte Foret tekende na haar winst bij de The Voice Belgique bij Universal en bracht in april haar eerste ep Falling While Rising uit. In de zomer mocht Charles uiteindelijk al eens de sfeer op de heilige weide van Werchter opsnuiven, want haar show op Werchter Parklife was het ideale visitekaartje om haar volgend jaar op het echte Rock Werchter te zetten. Ondanks corona was 2021 een behoorlijk druk jaar voor de zangeres. Ze pende samen met Alex Callier “The Wrong Place“, het nummer waarmee Hooverphonic naar het songfestival trok, en ook samenwerkingen met o.a. Chuki Beats en Konoba zagen het levenslicht. We zijn er zeker van dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, want Charles kan ook internationaal snel doorbreken.

Ciao Kennedy

© CPU – Jan Van Hecke

Brussel blijft een absoluut mekka voor jonge muzikanten met een passie voor jazzy en funky muziek. Het is tevens ook de thuishaven van Ciao Kennedy, een vijfkoppige groep die we met volle overtuiging al enkele keren oppikten. Hun ep Keldercave zit boordevol spannende geluiden en toont de immense muzikaliteit die in deze vijf muzikanten zit. Ook op podium brengt hun symbiose aan invloeden een echte glimlach op ons gezicht, want hun show op ons eigen showcasefestival in Pilar werd een van de verrassingen van de avond. Ciao Kennedy is de muzikale belichaming van onze hoofdstad en zien we uitgroeien tot een vaste waarde in de alternatieve scene.

David Numwami

© Leni Sonck

David Numwami is een echte muzikale zonneschijn en zorgt met zijn muziek altijd voor heel veel positieve energie. Als muzikant bij Charlotte Gainsbourg kon hij al heel wat ervaring opdoen, wat zich ook in heel inventieve nummers weerspiegelt. Het zomerse Numwami World kreeg van ons vier sterren en weet ons in deze koude maanden nog steeds met gemak op te beuren. De vrolijkheid en kitsch van zijn nummers brachten hem uiteindelijk op heel wat festivalpodia en Oscar and the Wolf koos hem als voorprogramma voor zijn exclusieve releaseshow in de Ancienne Belgique. Het moet niet altijd serieus of diepzinnig zijn, want zijn speelsheid kunnen we telkens weer appreciëren.

Iliona

© Manuel Obadia-Wills

Iliona had dit jaar het wind in de zeilen. Een kleine maand nadat we ze als eerste ‘Grote Beer Van Morgen’ voorstelden, bracht ze haar debuut-ep Tristesse uit. De Franse superster Julien Doré pikte haar vervolgens op en haar populariteit bij onze zuiderburen groeide met de dag dankzij optredens in de grootste Franse televisieprogramma’s. Ook in eigen land kregen haar singles “Reste” en “Moins Joli” enkel lovende woorden, maar liveshows zaten er helaas nog niet in. Ze werkte namelijk uitgebreid aan haar tweede ep Tête Brûlée, die ze op 14 januari uitbrengt en op 19 januari in de Botanique voor het eerst voorstelt. Iliona heeft belangrijke stappen in haar carrière gezet, want die show in de Botanique was binnen een dag uitverkocht en haar nieuwste single “Si tu m’aimes demain” werd zeer enthousiast onthaald.

Kids With Buns

© CPU – Nathan Dobbelaere

Marie Van Uytvanck en Amber Piddington vormen samen Kids With Buns en hebben er zeer spannende maanden opzitten. Het winnen van De Nieuwe Lichting in januari zorgde ervoor dat hun carrière in een stroomversnelling terechtkwam en “bad grades” werd voor heel wat jongeren een nummer dat hen door de moeilijke maanden sleurde. Ze tekenden uiteindelijk een platencontract bij V2 Records en omringen zich nu door het management van o.a. Balthazar, Tamino en dEUS. Kids With Buns hakte dit jaar dus heel wat knopen door om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen en ook muzikaal bleven ze duidelijk groeien. “Untitled” kon ons recent alvast al mateloos overtuigen en nieuwe muziek lijkt niet ver weg. Het is dus uitkijken naar hun eerste show in de AB Club op 27 april 2022.

The Haunted Youth

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nog voor The Haunted Youth tot de geselecteerden van De Nieuwe Lichting hoorde en uiteindelijk tot de drie winnaars gekroond werd, wisten wij al dat het project een zeer mooie toekomst te wachten stond. Joachim Liebens kreeg afgelopen zomer uitgebreid de kans om te laten zien dat zijn zielskind ook op podium als een echt huis staat en scoorde met “Teen Rebel” een echte hit, die zelfs in Amerika werd opgepikt. “Coming Home” ontpopte zich iets later als nieuwe festivalanthem en werd door onze lezers tot de ‘Dansende Beren zomerhit 2021‘ verkozen. Het volgende jaar ziet er zelfs nog iets veelbelovender uit met wellicht een eerste groter project, heel wat shows op de agenda en de gehoopte terugkeer van de grote festivals.

1526 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock kondigt eerste namen aan met o.a. Kaiser Chiefs, Jake Bugg en Circa Waves

Eén van de weinige festivals die ook in 2021 plaatsvond, was Crammerock. Het festival in Stekene had toen zelfs een line-up met…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 3): En we leefden nog lang en gelukkig...

De tijd vliegt als je plezier hebt en zo was het opeens al de laatste dag van Best Kept Secret 2022. Zowel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Haunted Youth - "Broken"

Het is misschien nog wat vroeg om het met honderd procent zekerheid te zeggen, maar het ziet er vooralsnog naar uit dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.