FeaturesFestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjesUitgelicht

UPDATE: Dit zijn de grootste kanshebbers voor Pukkelpop 2021!

© CPU – Ymke Dirikx

Een dik half jaar geleden schreven we een artikel over wie we mogelijks konden terugzien op Pukkelpop. Een artikel dat om eerlijk te zijn een beetje overmoedig was, aangezien er niet zo lang na publicatie duidelijk werd dat we niet echt hoefden te hopen op een editie in 2021. Die teleurstelling werd op 11 mei 2021 dan weer volledig weggeveegd, want het Overlegcomité besloot dat grote festivals vanaf 13 augustus weer tot de mogelijkheden behoorden. Niet zo lang daarna sprak Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine haast profetische woorden uit: ‘Pukkelpop 2021 zal doorgaan, mét 66.000 bezoekers en zonder mondmaskers’. Fantastisch nieuws dus, maar sinds de publicatie van dit artikel was er natuurlijk weer heel veel veranderd in het festivallandschap. Vandaar dat we er eens met de grove borstel zijn doorgegaan en alles weer volledig up-to-date hebben gemaakt.

Headliners

Hier en daar horen we soms de vraag of Pukkelpop nog wel een Main Stage nodig heeft, en we moeten toegeven… we hebben het ons in 2019 ook afgevraagd. Het lege veld tijdens pakweg Tame Impala riep toch wat vraagtekens op, maar uiteindelijk is ons antwoord toch volmondig ‘ja!’ Sterker nog, er is slechts één iemand die ons de waarde van het hoofdpodium liet inzien: Billie Eilish. Nooit eerder stond er zoveel volk, en dat bevestigt nog maar eens dat voor een goeie band of naam, de jeugd toch nog uit de Boiler Room (of uit hun tent) komt gekropen. Pukkelpop sukkelt soms misschien wel wat met het boeken van headliners, maar voor volgend jaar lijkt de vijver vol mooie namen te zitten!

Queens of the Stone Age

© CPU – Matthias Engels

We beginnen ons lijstje meteen met een verrassing van formaat, want Queens of the Stone Age is weer helemaal terug van weggeweest. Hun laatste show dateert ondertussen al van vier jaar geleden. Dat was toen nog met Villains onder de arm, maar natuurlijk hebben Josh Homme en co nog hits op overschot, om er met “No One Knows” en “Little Sister” een paar te noemen. Nadat Homme vorig jaar nog een nieuw album uitbracht met zijn Desert Sessionsvertelde gitarist Billy Gibbons dat hij – en zelfs Dave Grohl – betrokken waren bij een nieuwe plaat van QOTSA. Die geruchten lijken nu eindelijk werkelijkheid te worden, want het Britse Reading & Leeds Festival (een weekje na Pukkelpop) bevestigde enkele weken geleden uit het niets de band als headliner. Binnenkort ook op Pukkelpop?

Stormzy

© CPU – Bert Savels

Keert Stormzy terug naar Pukkelpop? De kans zit er dik in. De Britse grimerapper is gigantisch populair bij de jeugd en bewees dat nog maar in 2019, toen hij een van dé shows van het weekend neerzette. In 2020 zou hij dat kunstje overdoen op Dour, vooralsnog lijkt hij daar niet terug te zullen keren. Nu dat festival ook nog eens werd uitgesteld naar 2022, heeft hij dus nog geen nieuwe datum in ons land. Waar hij wel honderd procent zeker speelt, is op Reading & Leeds Festival. In zijn thuisland is de man zelfs headliner, dus het zou ons niet verbazen als hij hier op Pukkelpop een paar plekjes hoger op de affiche mag spelen. Wat nog meer in zijn voordeel speelt, is dat de Brit ook op Lowlands 2021 speelt, en dat vindt naar goeie gewoonte plaats tijdens Pukkelpop.

Gorillaz

© CPU – Matthias Engels

Hoe zit het nu met Damon Albarn en zijn virtuele band Gorillaz? De Britten zouden normaal gezien in 2021 op Rock Werchter een dagje hebben afgesloten, maar het blijft vooralsnog windstil vanuit kamp Schueremans. Is dit dan de kans voor Pukkelpop om met de headliner te gaan lopen? De band is alvast in de buurt, aangezien ze de Main Stage van Down the Rabbit Hole in Nederland mag afsluiten. Met Song Machine Season One: Strange Timez hebben ze alvast nieuwe muziek genoeg om voor te stellen aan het Belgische publiek.

Oscar and the Wolf

© CPU – Joost Van Hoey

We hadden Oscar and the Wolf voor de update van dit artikel slechts een waterkansje gegeven, aangezien de band nog steeds druk werkte aan een derde plaat, maar in de tussentijd is er natuurlijk veel gebeurd. Zo brachten Max Colombie en co met “James” een eerste single uit van album nummer drie en zal er tijdens deze (toch nog speciale) festivalzomer vooral worden ingezet op nationale bands. En welke nationale band is van het kaliber om een groot festival af te sluiten? Juist, Oscar and the Wolf. Met dus nieuwe muziek onder de arm lijkt de kans dat we de heren nog eens Pukkelpop zien afsluiten dus redelijk groot.

The Chemical Brothers

© CPU – Matthias Engels

The Chemical Brothers is bij de jeugd misschien niet meer zo’n bekende naam, maar het Britse danceduo heeft al heel wat festivalweides doen daveren. Met “Hey Boy Hey Girl“, “Galvanize“, “Go” en onlangs nog het splinternieuwe “The Darkness That You Fear” weten Tom Rowlands en Ed Simons wel hoe ze een indrukwekkend visueel feestje moeten bouwen. Doe daar nog eens bij dat de twee al bevestigd zijn voor de komende editie van Lowlands in Nederland, en de kans dat we ze ook in Kiewit terug zullen zien is redelijk groot.

Post Malone

©CPU – Ymke Dirikx

Post Malone stond tijdens de laatste editie van Pukkelpop nog garant voor een indrukwekkende show, maar zou die komende zomer zomaar eens kunnen overdoen. Posty is blijkbaar dag en nacht bezig met het maken van nieuwe muziek, en is van plan om die live voor te stellen. Hij staat in het Verenigd Koninkrijk al geprogrammeerd op Reading & Leeds Festival en kan op die manier makkelijk een weekje daarvoor aan de andere kant van het kanaal staan. We zijn alvast benieuwd of onze voorspelling uitkomt.

Liam Gallagher

© CPU – Bert Savels

Oasis mag dan wel 25 jaar bestaan dit jaar, Liam Gallagher is nog lang niet van plan om aan een reünie te beginnen. Hij steelt veel liever solo de show en heeft al een aantal festivals op de planning staan in 2021. Normaal gezien stond de legendarische Brit vorig jaar op Rock Werchter, maar sinds die annulatie bleef het windstil. Wel staat Gallagher (net als Post Malone en Queens of the Stone Age) al geprogrammeerd op Reading & Leeds Festival in het Verenigd Koninkrijk én staat ie tijdens Pukkelpop bij onze Noorderburen op Lowlands. Hij zou dus zomaar even de grens kunnen oversteken!

London Grammar

© CPU – Joost Van Hoey

Ook London Grammar is terug boven water komen drijven. In 2017 mochten de Britten al eens aantreden op de Main Stage en daar verbaasden ze vriend en vijand met een magische set. Na een stilte van een paar jaar keerden Hannah Reid en co een paar weken geleden terug met Californian Soil. Een plaat waarop duidelijk werd dat het drietal klaar is voor de grote podia en een meer toegankelijkere poppy sound heeft gecreëerd. Normaal gezien zouden de Britten ook op Lowlands staan, maar die herbevestiging blijft vooralsnog uit. Of dat ook de kansen op een passage op Pukkelpop kleiner maakt, is nog maar de vraag.

Editors

© CPU – Sven Michiels

Wat is een Belgisch festival zonder Editors? Nergens ter wereld zijn Thomas Smith en co zo populair als in ons land, en toch… het is ondertussen al sinds 2018 geleden (TW Classic) dat de Britten nog eens op een festival stonden. Toch is het voor Pukkelpop niet de makkelijkste opdracht om headliners bij elkaar te sprokkelen. Het festival vindt pas aan het einde van het seizoen plaats, waardoor veel bands al naar andere continenten zijn vertrokken. Gelukkig is Editors er steeds om ons uit de nood te helpen en zo zien we de mannen, na een afwezigheid van een aantal jaar, misschien nog eens terug op Pukkelpop. De Britten zijn nog voor geen enkel festival aangekondigd, maar Tom en co hebben ons al wel eens vaker uit de nood geholpen.

Bring Me the Horizon

© CPU – Bert Savels

De jongens van Bring Me the Horizon zijn graaggeziene gasten op de Europese festivalweides, en dat lijkt komende zomer niet anders te zullen zijn. Oli en zijn band werden zo onlangs nog bevestigd voor het Nederlandse Lowlands en hebben met POST HUMAN: SURVIVAL HORROR een uitstekende nieuwe plaat onder de arm. Nieuwe muziek, een nieuwe liveshow en ze zijn in de buurt… Het lijkt haast niet meer mis te kunnen lopen. Wij hopen in elk geval dat we in augustus terug kunnen moshen als vanouds. Liefst met de muziek van Bring Me the Horizon als bindmiddel.

Meer moois

Anders dan bij andere Belgische festivals, heb je op Pukkelpop áltijd het gevoel dat je iets mist. Dat komt dan ook doordat er een kleine tien podia op de weide van Kiewit staan. Er is dus voor ieder wat wils en daardoor is er bijgevolg ook heel wat kwaliteit te ontdekken. De headliners hebben we ondertussen al gehad, maar op Pukkelpop moeten grote tenten als de Marquee, Dance Hall of de Club en zelfs de Main Stage de hele dag gevuld worden. Ook daar kijken we nu al reikhalzend naar uit, want er lijkt heel wat moois aan te komen!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dankzij de coronacrisis zijn er natuurlijk extra veel kandidaten die hun plekje op de festivalaffiches eindelijk willen opeisen, maar daardoor worden de plaatsjes duur. Toch zijn er al een paar namen waarvan we redelijk zeker zijn dat we ze volgende zomer in Kiewit zullen terugzien, te beginnen met onze vriend YUNGBLUD. De Brit is al van plan om zowel over de podia van Reading & Leeds en Lowlands te razen en zal vast nog wel wat energie over hebben voor Pukkelpop. Ook girl in red lijkt klaar voor een nieuwe festivaltour nu haar debuutplaat if i could make it go quiet uit is. Ze staat overigens net als Sam Fender, de rammelrockers van Sports Team en Catfish and the Bottlemen, de Noorse popprinses Sigrid, easy life dat met een nieuwe plaat komt, beabadoobee, Wolf Alice en Madison Beer ook al geprogrammeerd op een aantal festivals tijdens Pukkelpop, dus we kunnen haar zeker terugzien. Ondertusen werd overigens ook duidelijk dat de Eurosongwinnaars van Måneskin komende zomer al wat festivalletjes op de planning hebben staan. 1+1=2?

Als we slechts een paar tientallen kilometers de grens oversteken, komen we bij een paar interessante Nederlandse festivals terecht: Down the Rabbit Hole en Lowlands. Allebei zijn ze van plan om door te gaan in dezelfde periode als Pukkelpop, dus is het helemaal niet zo gek als er een aantal interessante namen van hun affiches ook in Kiewit zullen opduiken. Daar onder meer op de line-up staan: Denzel Curry, Lianne La Havas, enfant terrible slowthai, popfee AURORA, Declan McKenna, Jack Garratt en zijn one-man-show, Arlo Parks, NAO, Viagra Boys, de Amerikanen van Whitney, Alfa Mist, het Chileens-Noorse talent boy pablo, Greentea Peng, Klangstof, L’Impératrice en hun nieuwe plaat, de Spaans-Britse Biig Piig, Cavetown, Georgia, Franc Moody, levende meme Oliver Tree, kersvers BBC Sound Of 2021-winnaar Pa Salieu, Yves Tumor en veel meer.

© CPU – Fleur De Backer

Als we iets verder kijken dan Nederland (lees: het Verenigd Koninkrijk) zien we heel veel interessante namen terugkeren. Zo zien we Two Door Cinema Club op een aantal affiches terugkeren, maar ook enkele andere fijne bandjes als wallows, Sea Girls, YONAKA, Becky Hill, Baby Queen, Tate McRae, Mabel, AJ Tracey, Ashnikko, Alfie Templeman, LYRA, Tom Grennan, JC Stewart, The Academic, The Wombats, The Kid Laroi, KennyHoopla, BLOXX, Holly Humberstone, The Struts en Sofi Tukker. Veel Britten en (in mindere maten) andere Europeanen dus, en dat is geen verrassing. Door de huidige maatregelen proberen de organisaties problemen te vermijden en krijgrn weinig Amerikanen een plaats op de affiches. Dat betekent bijgevolg ook voor Pukkelpop dat de Belgen en Nederlanders een belangrijke rol zullen spelen.

De Lage Landen

Als er één festival is dat door de jaren heen de reputatie heeft opgebouwd om jonge (en oudere) Belgische en Nederlandse artiesten een podium te bieden, dan is dat zonder twijfel Pukkelpop. Van winnaars van De Nieuwe Lichting tot namen van Sportpaleiscapaciteit… allemaal verdienen ze hun plekje op de Limburgse affiche. Een groot deel van die bands passeert natuurlijk al op de openingsavond, maar ook tijdens de rest van het weekend passeert er veel moois van eigen kweek.

© CPU – Sven Michiels

Zoals gezegd zal de focus dus vooral liggen op nationale bands en artiesten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de affiche van Pukkelpop dus meer dan ooit gedragen worden door Belgische en Nederlandse namen. Zo zal Oscar and the Wolf dus heel waarschijnlijk weer als headliner fungeren, maar zijn ook de heren van Bazart alweer aan hun derde langspeler toe. Onderweg verschijnt op 4 juni en is dus net op tijd klaar om de Main Stage te veroveren. Ook de mannen van Balthazar hebben met Sand weer een plaat af die ze nog nooit aan een publiek hebben voorgesteld. Het grote podium van Pukkelpop lijkt dan ook de ideale plek. Met bijvoorbeeld Netsky, Charlotte de Witte en Amelie Lens zijn er dan ook nog eens een paar namen die een festivaldag feestelijk kunnen afsluiten.

Dat zijn natuurlijk allemaal bands die de grootste zaal van ons land kunnen uitverkopen, maar we hebben veel meer te bieden dan dat. Zo brachten heel wat beloftevolle namen afgelopen jaar – nogal ongelukkig – een album op de markt. We kijken dan naar Tessa Dixson, Shht, Compact Disk Dummies, Eefje de Visser, Emma Bale, Noémie Wolfs, Blanche, Loïc Nottet, Willy Organ en Selah Sue.

© CPU – Cédric Depraetere

Dat zijn allemaal Belgen, maar ook onze Noorderburen hebben heel wat potentiële kanshebbers rondlopen. Kijk bijvoorbeeld al maar eens naar de eerste headliner van Lowlands 2021: The Opposites. Het rapperscollectief is een graag geziene gast op Pukkelpop en zou dus zomaar eens de oversteek kunnen maken. Er zijn genoeg anderen die dat voorbeeld zouden kunnen volgen. Zo begint Goldband hier nu helemaal door te breken en staat Joost na zijn legendarische doortocht vorig jaar nu nog wat stapjes hoger. Wie weet is dat dan wel met De Kreuners!

De mogelijkheden in deze categorie zijn letterlijk eindeloos. Zo zijn Limburgse trotsen Portland en IBE bezig met nieuw materiaal dat mogelijks volgende zomer voorgesteld kan worden. Daarnaast zullen ook de jongens van SONS waarschijnlijk met nieuw materiaal komen, lijkt Soulwax terug op tour te trekken en is Charlotte Adigéry al goed bezig om echt helemaal door te breken in 2021. Dan zijn er met The Sore Losers, Charles, DIRK., Snelle, Admiral Freebee, DVTCH NORRIS, Tsar B, Donnie, Glints, Spinvis, Whispering Sons, MEYYNaaz, Zwangere Guy, Faces on TV, UM!, Chibi Ichigo, IKRAAAN, Thomas Azier, Absynthe Minded, Altin Gün, Froukje, S10 en nog veel meer namen die eindelijk nog eens hun muziek aan een publiek willen voorstellen… en dan hebben we het nog niet gehad over de finalisten van De Nieuwe Lichting die jaarlijks wel hun kans krijgen.

Rock on

© CPU – Bert Savels

Heel veel (indie)popbandjes dus, maar op Pukkelpop is er plaats voor alle genres en zeker voor de gitaar. Er is al enige tijd een nieuwe golf aan postpunkbands op komst en daardoor worden we nu overspoeld met hele fijne muziek. Als we al die namen die al ergens op een affiche opduiken dan samengooien, krijgen we een indrukwekkend lijstje: shame, Dry Cleaning, Working Men’s Club, Joe & the Shitboys, Black Country, New Road, black midi, IDLES, Fontaines D.C. en Squid.

Doe daar nog eens het stevigere werk à la FEVER 333, Sleaford Mods, Igorrr, Palaye Royale, Heilung, Creeper, Ho9909, Cleopatrick en The Hunna bij en we zijn compleet.

Dansen dansen!

We zouden het bijna vergeten, maar aan de oostkant van het festivalterrein staat er maar één genre centraal: dance. Met de gigantische Dance Hall en Boiler Room pakt Pukkelpop al eens graag uit. Zo kon je vorig jaar bijvoorbeeld nog de grootste lazershow ooit terugvinden in laatstgenoemde tent. Ook voor de dansfanaten hebben we goed nieuws voor volgend jaar, want de top kan zomaar eens naar Kiewit afzakken.

© CPU – Chris Stessens

Het was een publiek geheim dat Jamie xx in 2010 jaar op Pukkelpop stond. Voor 2021 ging Rock Werchter normaal gezien al met het brein achter The xx lopen, maar het zou zomaar eens kunnen dat hij wat later op de zomer opnieuw langskomt. Of is er misschien een deal gemaakt tussen beide festivals en werd hij geruild voor Disclosure? De broertjes zouden normaal gezien in 2020 in Werchter staan, maar werden nu al aangekondigd voor heel wat festivals later op de zomer. Zullen Guy en Howard met hun laatste album ENERGY volgend jaar dan Kiewit onveilig maken? Het zou zomaar eens kunnen. Ook de komst van Caribou lag al zo goed als vast, dus het zou geen verrassing zijn als hij er volgend jaar gewoon weer terug staat.

Naast de wat alternatievere dj’s, schotelt Pukkelpop natuurlijk ook gewoon the top of the bill voor van wat er leeft in de dancewereld. Een groot geluk is dan dat in Oostenrijk Frequency Festival plaatsvindt. Daar komt de top van de wereld, in nota bene hetzelfde weekend, bijeen. Volgend jaar op de affiche daar zijn: Marshmello, Alison Wonderland, Wilkinson, Noisia en Chase & Status. Heel wat moois dus om de Boiler Room onveilig te maken! Al zal daar nog heel veel bijkomen.

In Oostenrijk vinden we dus al veel kanshebbers terug, maar ook elders in Europa zien we leuke dj’s en andere dance-acts terug. Zo staan onder andere MK, KAYTRANADA, 100 gecs, Fakear, Ben Klock, FJAAK, JPEGMAFIA, Fatima Yahama, HAAi, Floating Points en Tommy Cash op ons continent.

De nieuwkomers

Voor sommige namen is het onmogelijk om te voorspellen of ze op Pukkelpop zullen spelen. Dat heeft niets te maken met hun kwaliteit, maar gewoon met het feit dat zelfs wij ze misschien nog niet eens kennen. Het Limburgse festival maakt er namelijk een sport van om kleinere, vaak nog redelijk onbekende, namen te programmeren op de vooravond van hun grote doorbraak. Denk bijvoorbeeld maar aan Migos, Russ of alt-J die nog geen vijf jaar geleden in het kleinste lettertype op de affiche staan, en we nu ongetwijfeld op een van de bovenste rijen zouden terugvinden. Het is dus moeilijk, maar als we dan toch mogen gokken (en misschien zelfs een beetje aanraden), zouden we ons geld op de volgende namen inzetten.

© CPU – Cédric Depraetere

Zoals gezegd is er jong talent op overschot, maar namen als Woods, Yellow Days en Jack Harlow zijn zeker en vast grote kanshebbers, al is het maar omdat ze al enkele shows rond Pukkelpop op de planning hebben staan. Ook brachten of brengen leuke bands als Black Honey, Jadu Heart, Abbie Ozard, Priya Ragu, Griff, Zoë Wees, Christy en Olivia Dean onlangs of binnenkort nieuwe muziek op de markt, waardoor een plekje lonkt. Er is werkelijk keuze genoeg, dus gooien we Djo, mxmtoon, Julia Jacklin, Baby in Vain, Laurel, Tessa Violet, de longlist van BBC Sound of 2020 en 2021, de opmerkelijkste acts van Eurosonic Noorderslag ook nog in de geruchtentrommel.

De afvallers

Natuurlijk kan niet iedereen naar Hasselt afzakken en daar zijn we uiteindelijk toch wel wat teleurgesteld over als we de afvallers bekijken. Er zijn logische namen, zoals 99% van de bands die al op Rock Werchter staan, of op eender welk ander Belgisch festival. Ook Billie Eilish lijkt, ondanks haar tour, redelijk onwaarschijnlijk aangezien ze al een Sportpaleis uitverkocht. Toch zijn het vooral onderstaande namen waar we niet meer op moeten hopen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Bon Iver was lange tijd een grote kanshebber voor Pukkelpop, maar het zal ook dit jaar niet gebeuren. Justin Vernon en co hadden een aantal festivalshows op de planning staan, maar hebben vooralsnog niets meer herbevestigd. Ook gonsde het van de geruchten rond Rage Against the Machine, aangezien de mannen dit jaar al een aantal Europese festivals zouden aandoen tijdens Pukkelpop, maar ook daar mag nu een streep door. Zach de la Rocha en co halen gedurende de volledige zomer van 2021 hun Amerikaanse shows in en keren pas in 2022 terug naar Europa. Nog zo’n leuke naam in het circuit was The Weeknd die met zijn After Hours een groots hitalbum maakte, maar ook voor hem strooit COVID-19 roet in het eten. Hij haalt zelfs pas eind 2022 zijn Europese shows in.

Alles in dit artikel is voor alle duidelijkheid slechts speculatie en dus zeker geen bevestiging. Toch zijn al deze namen, en zeker die met al bevestigde festivalshows, hele grote kanshebbers om volgend jaar naar Kiewit af te zakken. Of Pukkelpop effectief zal doorgaan op de manier die Chokri voor ogen heeft, valt voorlopig wel nog af te wachten. Wel werd er met 19 t.e.m. 22 augustus 2021 wel al een datum bevestigd en lijkt de organisatie heel snel met nieuws te zullen komen.

UPDATE: De ticketverkoop van Pukkelpop 2021 is inmiddels van start gegaan en loopt op rolletjes. Ook bevestigde Pendulum al zijn komst via haar website. Meer nieuws via www.pukkelpop.be.

Welke festivals er effectief doorgaan, hebben trouwens allemaal opgelijst in een apart artikel!

974 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paul Kalkbrenner - "Si Soy Fuego"

Paul Kalkbrenner hoeft amper nog geïntroduceerd te worden. De Berlijnse dj – die er niet vies van is om in een welbepaalde…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eindelijk! Pukkelpop 2021 pakt uit met Editors, Jamie xx, Liam Gallagher, IDLES en veel meer!

We zouden de afgelopen weken niet graag op de klachtendienst van Pukkelpop hebben gewerkt. Het Limburgse festival kreeg langs verschillende kanten de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.