AlbumsFeatured albumsRecensies

girl in red – if i could make it go quiet (★★★★): Waarom is de wereld zo luid?

Een dikke vijf jaar geleden stond Marie Ulven op een festival in haar thuisland. In de verte zag ze een van haar vriendinnen, een mooi meisje waarop ze een crush had. In een poging om met haar aan de praat te geraken, stuurde ze haar een sms: ‘girl in red’, doelend op de rode trui die ze die dag droeg. Uit de liefdesverklaring vloeide uiteindelijk niets, maar de Noorse tiener had op dat moment plots haar artiestennaam beet, waarmee ze op een kleine vijf jaar tijd de volledige wereld wist te veroveren.

Dat lukte natuurlijk niet in één keer, maar dankzij haar queer-achtergrond kreeg ze meteen de volledige LGBTQ+-community mee. Met nummers als “i wanna be your girlfriend“, “girls” en “we fell in love in october” sprokkelde ze tot op vandaag ongeveer een half miljard streams bij elkaar. Tegenwoordig sijpelt haar populariteit ook door tot bij de rest van de wereld, waardoor girl in red aan een rotvaart aan populariteit begon te winnen. Hier en daar werd ze het afgelopen jaar zelfs al de volgende Billie Eilish genoemd, waardoor een debuutplaat niet langer kon uitblijven. Onder haar eigen label world in red verschijnt nu if i could make it go quiet. Een album dat ze zonder de coronapandemie nooit gemaakt zou hebben, zo bleek uit ons interview.

‘I’m running low on serotonin / Chemical imbalance got me twisting things’, klinken de eerste zinnen van het album, waarna we aan een sneltempo tientallen manieren krijgen om onszelf pijn te doen. girl in red heeft ons niet uitgenodigd voor een plezierritje door een alledaags, commercieel popalbum vol rozengeur en maneschijn. Door haar jonge leeftijd van 21 jaar weet Marie maar al te goed hoe het voelt om als tiener op te groeien in een wereld vol druk, stress en mentale gezondheidsproblemen. if i could make it go quiet is dan ook een verlangen, een smeekbede naar de wereld om wat minder luid te zijn, tussen al die schreeuwende gevoelens die het leven haast onmogelijk maken. Of zoals Marie het zelf zegt: een poging om te begrijpen what the fuck er gaande is.

Een eerste stap in de queeste naar de handleiding van het leven ontdekt girl in red op “Body and Mind”, en bij name dat er een verschil is tussen die twee termen. Begeleid door een catchy synthbeatje probeert Marie uit haar donkere gedachten te kruipen, maar dat is moeilijker dan het lijkt. ‘I can not live like this no more’, roept ze reflecterend; als de wereld gewoon even stil zou zijn, zou het veel makkelijker gaan. ‘Het leven is eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk, echt helemaal niet’, vertelde ze ons in een interview. Het is alsof de wereld je gevangen houdt in het leven. De Noorse maakt die vergelijking iets eufemistischer op “Apartment 402”, waarop ze haar angsten uit. Dat nummer is dankzij haar epische opbouw misschien wel het hoogtepunt van het totaalbeeld dat if i could make it go quiet moet belichamen.

De debuutplaat van girl in red bevat natuurlijk niet enkel en alleen maar zulke zware, donkere thema’s, maar doorbreekt ook enkele taboes. Zo gaan “hornylovesickmess” en “Did You Come?” over seks met iemand van hetzelfde geslacht; iets dat natuurlijk op veel gejuich onthaald wordt door de huidige generatie. Terwijl die eerste nog open bloeit in een ietwat bombastische ballade, zit de andere zeer goed en strak in elkaar, waardoor de euforie nog wat meer in de schijnwerpers wordt gezet.

Naast het erotische hoogtepunt van de liefde, wordt ook de negatieve kant natuurlijk belicht. Zo neemt Marie op “midnight love” vrede met een tweede plaats, omdat ze een niet nader genoemd individu niet los kan laten, en geeft ze op “.” aan dat liefdesverdriet haar helemaal heeft gebroken. ‘Honey, I’m not doing so well’ galmt nog even na over de voor het eerst (en laatst) akoestisch getinte song. Dat bevestigt overigens het feit dat dit nummer al enige tijd meegaat, maar gek genoeg feilloos opgaat tussen haar nieuwe, elektronischere liedjes.

Na een stevige woede-uitbarsting op “You Stupid Bitch” komt er met “I’ll Call You Mine” toch nog een vrolijke noot om if i could make it go quiet mee te eindigen. Een fijne popsong die positiviteit uitstraalt over hoe alles van een persoon kan afhangen en hoe een simpele ziel je ongelofelijk gelukkig kan maken. Zoveel zelfs dat hij/zij alles in je leven kan betekenen. Dat gevoel van zorgeloosheid weet girl in red perfect weer te geven.

Weten we na if i could make it go quiet what the fuck er gaande is in de wereld? Nee, maar het album heeft ons wel geholpen om de wil om oké te zijn op te brengen. girl in red gaf ons op haar debuutplaat een vluchtige, maar bijzonder diepe en accurate blik in het hoofd van Generatie Z. Donkere gedachten, stress, druk en zoveel meer, verpakt in een vrolijk poppy jasje; een knipoog naar de blije buitenkant en de vaak veel ongelukkigere binnenkant. ‘Waarom is de wereld zo luid?’, kunnen we ons alleen maar afvragen, want met een beetje minder luide druk zou het allemaal zoveel makkelijker gaan.

Op zondag 8 mei 2022 staat girl in red in een nu al uitverkochte Ancienne Belgique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

girl in red - I'M DOING IT AGAIN BABY! (★★★): Na regen komt een regenboog

Wat in een niet zo heel ver verleden nog vooral een gesloten-halfopen community was, is intussen uitgegroeid tot een commercieel succesvolle hype….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single girl in red - "You Need Me Now?" (feat. Sabrina Carpenter)

‘I’m doing it again baby!’ Met die woorden kondigde girl in red nog niet zo gek lang geleden haar gelijknamige tweede langspeler…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single girl in red - "DOING IT AGAIN BABY"

Er was bij een bepaalde groep toegewijde fans altijd al wel een grote hype rond girl in red, maar sinds enige tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.