AlbumsRecensies

Rian Snoeks – Ondanks Alles (★★★½): Wijze woorden van een jonge knaap

Het jaar kan nu al niet meer stuk voor de zestienjarige Rian Snoeks uit Pelt. Deze ochtend werd hij bekend gemaakt als een van de negen finalisten van De Nieuwe Lichting 2020, nadat wij hem eerder al selecteerden voor onze eigen rubriek ‘Grote Beren van Morgen 2020’! Helemaal uit de lucht komt dit nieuws natuurlijk niet gevallen, want vorige maand won hij na een spetterende show meer dan verdiend Sound Track in Limburg. Ondanks zijn nog erg jonge leeftijd, straalt Rian Snoeks al heel veel maturiteit uit en dat hoorden we onlangs ook al op zijn single “Terug naar toen“. Het afgelopen jaar dook Snoeks een aantal keren in de studio bij succesproducer Anders, het alter ego van Remi De Roeck. Vandaag lost de rapper zijn eerste ep Ondanks Alles en die zet hem zomaar even op de Belgische hiphopkaart.

Urban in eigen taal heeft de afgelopen jaren geweldig aan populariteit gewonnen, zo blijkt ook uit de successen van Zwangere Guy en Brihang. Ook in Limburg kookt het stilaan over van talent, maar toch zijn er maar weinigen die zoveel indruk kunnen maken als Rian Snoeks. Met de intro heeft Rian meteen een eerste maal prijs. Na een korte muzikale intro komt hij een eerste keer aanzetten en dat met ontzettend veel energie. De woorden rollen uit zijn mond alsof het niets is en geven hem de mogelijkheid om meteen de kaarten open en bloot te leggen (‘We zijn nog lang niet daar, maar we komen er wel’). Van eenzelfde kaliber is “Adem”, het nummer waarmee hij geselecteerd is voor De Nieuwe Lichting 2020. De beat heeft een donker randje en en doet ons bij momenten aan STIKSTOF denken, terwijl zijn teksten weer wat aan Brihang doen denken. Waarom Studio Brussel door dit nummer gecharmeerd werd, begrijpen we maar al te goed. De lyrics zijn intelligent en in zijn geheel blijft “Adem” rap hangen. Een sterk begin, zonder twijfel!

Geen ep zonder samenwerking in de hiphop en dat geldt ook voor Ondanks Alles. Met “Terug naar toen” kregen we in december nog een van de beste Belgische nummers van het vorige jaar te horen. De samenwerking met Glenn Devree krijgt iedereen moeiteloos mee en is natuurlijk een oorworm bij uitstek. Helaas toont de instrumental van “Done” toch heel wat gelijkenissen met die van “Terug naar toen”, maar dat kunnen we nog door de vingers zien. Voor het refrein van “Done” deed de Peltenaar beroep op de engelenstem van Nora, een echte meerwaarde voor het nummer. De thema’s van de ep zijn voor een tiener heel herkenbaar. De nummers gaan namelijk over (zelf)twijfels en over een zoektocht naar zichzelf.

Spelen met taal is zonder meer een van de sterkste kanten van Rian Snoeks, waardoor de vergelijking met Brihang en Zwangere Guy nooit echt ver weg is. Toch is de jonge Limburger geen kopie of een flauw afkooksel van deze twee grootheden, maar heeft hij een geheel eigen rapstijl die heel verfrissend overkomt. Ook de enorme diversiteit van de ep valt na een paar luisterbeurten op. “Niemand” is een van de toegankelijkste nummers van het hele project. Het refrein is simpel, maar het ‘vraag en antwoord’-principe is zeer effectief en blijft hangen. Op “Meteoor” wordt de sfeer wat rauwer en zien we de moshpits zo al voor ogen. Met een turnup om u tegen te zeggen, voelen we de energie helemaal in onze gehoorgangen overkomen. Ook de toon is wat scherper (‘Ongeacht met wat de mannen zeggen, ben ik blijven schrijven, blijven maken, blijven strijden en niet slapen. Wijze woorden en die kleine daden’). Met “Onderhand” wordt Ondanks Alles op een fraaie manier afgesloten op een lekkere old school beat.

Dat Rian Snoeks wat in zijn mars heeft, moeten we na vandaag wellicht niet meer verduidelijken. Ondanks zijn zestien levensjaren, klinkt hij zeer volwassen en doordacht op de zeven nummers. Vooral “Adem” en “Meteoor” weten ons te bekoren en zullen ongetwijfeld in heel wat afspeellijsten van luisteraars terechtkomen. Ondanks Alles is een visitekaart die de Limburger heel wat deuren zal openen, dat is een zekerheid.

1421 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Features

Voorbeschouwing Sound Track - Selectierondes 23/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. Deze wedstrijd werd namelijk op touw gezet…
Features

Voorbeschouwing Sound Track – Selectierondes 22/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. Deze wedstrijd werd namelijk op touw gezet…
LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 16/10 @ JH De Branding (Jette)

Voor de derde Brusselse voorronde van Sound Track 2021-2022 zakten wij af naar Jeugdhuis De Branding. Door de ligging pal aan het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.