AlbumsRecensies

MEYY – Spectrum (★★★★): Zweven in een roes van liefde

Het is nooit makkelijk om onze Belgische ‘Grote Beren Van Morgen‘ samen te stellen, zeker niet doordat er in België zo gigantisch veel talent rondloopt. Bij MEYY was er echter weinig twijfel. De Brusselse zangeres is nog maar negentien jaar, maar blies ons al helemaal omver met haar debuutsingle “Angelic Lies“. Samen met haar producer L’étreinte wist ze een mysterieuze waas rond haar muziek te hangen en dat ging ook Sanseveria niet onopgemerkt voorbij. MEYY kreeg er een platencontract en daar mag het label maar al te trots op zijn. Eerder dit jaar bevestigde Charlotte Meyntjens met “Common Love” nog maar eens dat ze wel eens ‘the next big thing’ zou kunnen zijn. Nu haar debuut-ep Spectrum eindelijk uit is, kunnen we het volmondig eens zijn dat dit het begin is van iets groots.

Op Spectrum vertelt Charlotte het verhaal van haar eigen spectrum dat ze de afgelopen jaren doorliep. Op de plaat krijgen we de absolute uitersten te horen van zowel euforie als verdriet, die liefde in haar leven teweegbracht. Dat alles wordt ondergedompeld in een bad van mysterie en alsof dat nog niet intrigerend genoeg was, zitten de nummers ook nog eens in een dromerig r&b-jasje; en laten we eerlijk zijn: het smaakt naar meer.

Doorheen de ep krijgen we zowel pop, als r&b en soms zelfs jazzy invloeden te horen. Die laatste dan het meest op “Like Fire”, dat bijna rechtstreeks uit een zwoele club gekropen komt. Het is bijzonder indrukwekkend hoe MEYY er telkens in slaagt om een mysterieuze sfeer rond haar nummers te hangen. Doordat de muziek zo donker klinkt, komt Charlottes stem nog beter tot haar recht. Op “Shiny Blue of the Heavens” klinkt het allemaal wel heel dromerig, dankzij de echo die na verloop op haar stem wordt gezet. Het nummer begint strak en donker, maar na verloop van tijd sluipt er hier en daar wat melancholie en waas in, wat de sfeer alleen maar ten goede komt.

De rode draad doorheen Spectrum is op muzikaal vlak zoals gezegd dus het donkere mysterieuze, maar liefde blijft nog altijd tekstueel de hoofdzaak. Op “Words Like Weapons” lijken die twee in elkaar over te vloeien. Het nummer klinkt wat vrolijker door het gitaartje, maar doet op hetzelfde moment denken aan de begindagen van Jorja Smith. Zeker als MEYY zo nu en dan eens uithaalt met haar stem, zijn wij verkocht. Ook op “Sun” ligt het tempo wat hoger. De beats zorgen voor de catchy vibe, terwijl de elektronische geluiden op de achtergrond de ultieme feel good sound proberen te bereiken.

Slechte nummers zijn dus niet te vinden op Spectrum en dan hebben we het nog niet gehad over die twee ijzersterke singles “Angelic Lies” en “Common Love”, waarmee de jongedame zichzelf op de kaart zette. Met hun dromerige sound zijn het misschien wel de nummers die MEYY het best zouden kunnen omschrijven. Fris, mysterieus en een dijk van een vibe. Op haar debuut-ep bewijs MEYY echter dat ze veel meer is dan dat. Er zit geen vast genre binnen haar muziek. De sfeer die doorheen het nummer hangt, bepaalt alles. Met haar negentien lentes is Charlotte Meyntjens nog jong, maar op Spectrum bewijst ze dat ze grootste dingen aankan. Natuurlijk heeft ze nog heel wat groeipotentieel, wat ons alleen maar meer doet uitkijken naar de toekomst. Dit is vooral een ijzersterke binnenkomer.

Later dit jaar gaat MEYY samen met IKRAAAN en Chibi Ichigo op tour. Ze spelen op 2 maart in Het Depot in Leuven, op 12 maart in Charlatan in Gent en op 27 maart in OLTClub in Deurne.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

1410 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Dour 2022 (Festivaldag 4): Baanbrekend, opwindend en vorstelijk

De ‘DOUREUUUUUUH’-kreten klonken op dag vier al wat meer schor, maar toch bleef het energiepeil bij de festivalgangers opvallend hoog. Het domein…
LiveRecensies

MEYY @ Ancienne Belgique (AB Club): Elegant futurisme en choreografische perfectie

Wie lijdt aan een wachtrijfobie kon gisterenavond van geluk spreken. Ondanks een line-up om je vingers bij af te likken, lag het…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2021

Twee weken geleden schotelden we jullie de twintig beste Belgische albums van het afgelopen jaar voor, maar er werd veel meer moois…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.