Nieuwe singles

Deze releases kan je kopen op Love Your Local Record Store op 20 juni 2020

Nu Record Store Day niet meer op de normale manier doorgaat, moeten de lokale organisaties op zoek naar oplossingen. In België en Nederland zoeken ze die in de vorm van Love Your Local Record Store. De onafhankelijke platenzaken vinden dat ze hun releases niet kunnen blijven uitstellen en dus kan je op 20 juni alle Belgische en Nederlandse RSD exclusives kopen in de betere platenzaak. Als leuk extraatje krijg je bij een vroege bestelling ook een 7″ van Goose. Als dat niet fijn is! Wij lijsten hieronder even op wat er allemaal te kopen valt. Zo kan je meteen ook zien of het je bevalt.

Tessa Dixson – Abyss EP

We beginnen deze lijst met één van de grootste talenten van eigen bodem. We steken het dan ook niet onder stoelen en banken: we zijn grote fan van Tessa Dixson en denken dat ze nog een mooie toekomst tegemoet gaat. Eerder dit jaar verscheen haar debuutalbum Genesis waarmee ze de complete muziekscene verraste. Hier stonden, buiten “Tender Me”, geen eerder uitgekomen nummers op, waarmee ze eigenlijk haar populariteit heeft mee aangewakkerd. Gelukkig had ze nog in november haar oude singles, zoals “Hiding”, “Ignited” en “Beautiful Pain” (die haar de overwinning van De Nieuwe Lichting heeft opgeleverd) vsamengezet op een ep. Vooralsnog kreeg Abyss geen fysieke release, maar daar komt nu dus verandering in! Tessa brengt namelijk deze ep speciaal uit voor Record Store Day.

Het Zesde Metaal – Stempel / Slaven Van Het Leven

Ook Het Zesde Metaal was eind vorig jaar toe aan een nieuwe plaat. Zo bracht de groep het vijfde album Skepsels uit op 8 november en die kreeg meteen heel wat aandacht in de Lage Landen. Toen ze de vinyl van dat album wouden laten persen, kwamen ze al snel tot een onthulling. De plaat was te lang voor één disk en te kort om het op twee platen te laten drukken. Na een urenlange discussie kwam uiteindelijk uit de bus dat ze de nummers “Stempel” en “Slaven Van Het Leven” gingen weglaten op de lp. Dat was een heel jammerlijke zaak voor de grote fans van Het Zesde Metaal. Daarom kwam al snel de vraag of de band rond Wannes Capelle die twee nummers niet apart kon releasen. Het Zesde Metaal twijfelde geen seconde en zo is er nu dus een kleine vinyl die bestaat uit de twee tracks die voor vele fans ontbraken in hun vinylcollectie. De zwarte plaat zal buiten de nummers ook een geëtste B-kant krijgen waarop we het iconische artwork van Skepsels kunnen bewonderen. Er zijn wel maar vierhonderd exemplaren beschikbaar, dus snel zijn is de boodschap.

Peuk / Head On Stone – Split 10”

Peuk strandde vorig jaar met hun zelfbenoemde debuutalbum op een mooie achtste plaats in onze ’20 Beste Belgische albums van 2019’. De band liet zichzelf dan ook meteen van zijn sterkste kant zien en dat konden we wel smaken. Met die plaat verzilverde ze enkele mooie optredens op festivals als Pukkelpop en Rock Herk en in zalen als de Ancienne Belgique en de Muziekodroom. Speciaal voor Record Store Day namen ze eind vorig jaar nog twee nieuwe nummers op (“Greasy Eyes” en “Clean Up Time”), die nu staan te blinken op de A-kant van hun vinyl. Op de andere zijde lieten ze wat plaats over voor Head On Stone, het solo-project van hun zangeres Nele Janssen. Ook zij bracht twee nieuwe nummers uit. Zo kunnen we het verbijsterende “Blister” en “Mighty Soul” binnenkort ook opleggen. Met scheurende gitaren op de A-kant en met een kwetsbare en breekbare vrouwenstem op de B-kant, weten we nu al dat dit één van de zeldzaamste releases wordt van RSD 2020.

Gorki – Gorky Box

Er wordt nog steeds veel over getwijfeld en ook de band doet er soms moeilijk over: is het nu Gorky of Gorki? Ook bij de nieuwste release, die Music Mania Gent speciaal heeft geperst voor deze Record Store Day, komt die vraagt terug bovendrijven. Vandaag laten we die vraag even links liggen en focussen we ons op de Gorky Box die 20 juni uitkomt. Al is het antwoord heel simpel en snel uitgelegd: eerst heette de band Gorky, daarna veranderde ze de naam in Gorki. De Gorkifans leven dezer dagen in een vijfde hemel. Nadat vorig jaar het volledige oeuvre van de band nog op vinyl én cd werd heruitgebracht, komt er nu alweer een magisch geschenk op hen af. Het is de Gorky Box, die bestaat uit vier 7″ vinyls waarop in totaal acht singles die worden afgeleid van hun debuutalbum Gorky. Daar horen natuurlijk klassiekers als “Anja”, “Lieve Kleine Piranha” en het tijdloze “Mia” bij. Wat ook bijzonder is aan deze box, is dat de singles in hun originele vorm uitkomen. Dit wil zeggen: met de oorspronkelijke artwork zoals ze destijds verschenen zijn. Iets onmisbaar in uw collectie dus!

Wim De Craene – Live ‘78

Dit jaar is het al dertig jaar geleden dat we afscheid hebben moeten nemen van de Oost-Vlaamse Wim De Craene. In 1990 slaagde het nieuws van zijn zelfmoord in als een bom. Wim was dan ook een creatief persoon die tot op de dag van vandaag heel veel mensen inspireert met zijn songteksten en zijn prachtige kleinkunst. Speciaal voor RSD komt dit jaar Live ’78 uit, het eerste livealbum ooit van de zanger. Die release bestaat vooral uit nummers uit Is Ook Nooit Weg, maar het album bevat ook klassiekers als “Tim” en “Rozane”. Deze unieke livesessie werd opgenomen in Sterrebeek voor het BRT-radioprogramma Dorp Bij de Stad. Er wordt zelfs gezegd dat hij toen op het toppunt van zijn carrière was! De oranje vinyl zal in een gelimiteerde oplage van vijfhonderd stuks op zaterdag 20 juni uitkomen.

MEROL – Lekker Met De Meiden / Hou Je Bek en Bef Me

MEROL is zowel in Nederland als in België een ding binnen de jeugd. Zo kent elke jongere het vulgaire “Hou Je Bek en Bef Me” en het grappige “Lekker Met De Meiden”, wat op social media is uitgegroeid tot een heuse meme. “Hou Je Bek en Bef Me” werd bij onze bovenburen zelfs uitgeroepen tot ‘Song van het jaar 2019’ door 3voor12. De Nederlandse zangeres kent dus een groot succes met haar popmuziek dat vooral bekend staat om de cheeky teksten die er in ‘verstopt’ zitten. Alleen een fysieke release bleef nog uit en dat vond de organisatie van Record Store Day heel jammer. Daarom besloot de stichting de handen in elkaar te slaan met haar manager en daardoor komt zaterdag haar eerste 7″ vinyl uit met daarop haar twee bekendste nummers.

Isbells – Isbells

Het is alweer van 2009 geleden dat het debuutalbum van Isbells het levenslicht zag. Met nummers als “As Long As It Takes”, “Reunite” en “Dreamer” veroverde Gaëtan Vandewoude niet enkel Belgische harten, maar ook het buitenland. Zo werden de nummers van Isbells onder meer in Grey’s Anatomy gespeeld. Nu, meer dan tien jaar na de eerste release, verschijnt het album eindelijk op vinyl. Het krijgt een speciaal ‘lemon icecream coloured’ vinyleditie waarvan er slechts driehonderd beschikbaar zijn. Een leuk hebbeding dus voor de fans van de rustige muziek, verzamelaars of de fans van Isbells zelfs. Enkel te koop tijdens Love Your Local Record Store.

Marble Sounds – Traces / Recast

Marble Sounds kennen we natuurlijk allemaal van het wondermooie “Leave a Light On” dat ons automatisch doet denken aan De Warmste Week van Studio Brussel. Buiten dat indrukwekkend nummer van de band uit 2013 werkt het vijftal aan nog veel melancholischere muziek die ons vooral in het hartje raakt. Zo brengen ze speciaal voor Love Your Local Record Store hun twee nieuwste ep’s uit op één vinyl. Die ep’s zijn het ontroerende Traces dat op 22 mei uitkwam en het hartvolle Recast dat op 19 juni tot leven wordt gewekt. Twee ongelofelijke kortplaten die op beperkte voorraad samengesmolten worden tot een release. Een must have voor in uw collectie.

Zjef Vanuytsel – De Zotte Morgen

Zjef Vanuytsel zou dit jaar 75 jaar zijn geworden. Helaas is de man al vijf jaar niet meer onder ons, maar dat wil niet zeggen dat we zijn muziek vergeten. BLP Records haalde “De Zotte Morgen” van onder het stof en zorgde er voor dat het plaatje voor het eerst een 7″ release krijgt. Het nummer is een geliefde Nederlandstalige song die zonder twijfel in je platencollectie moet zitten. Met vijfhonderd exemplaren op zilver vinyl zijn er wel genoeg te vinden, al zal je er toch snel bij moeten zijn om die editie op de kop te kunnen tikken. De week na Love Your Local Record Store verschijnt het plaatje ook nog gewoon in zwart.

Maurits Pauwels & De Benelux Calypsos – Tien Toppers Uit Trinidad

Maurits Pauwels is de Nederlandstalige tegenhanger van Mauro Powlowski en samen met De Benelux Calypsos brengt hij op dit album een aantal klassiekers en obscuriteiten uit de Caraïben. Op dit album mag je je verwachten aan een warme stem en pianomelodieën die worden vergezeld door warme trompetten. De jazzmuziek heeft meer dan eens iets funky en is ideaal om een danspasje aan toe te voegen. Wie even uitgeput is kan ook gewoon genieten van de leuke, verhalende teksten. Wanneer je je bedenkt dat Mauro deel uitmaakte van dEUS dan kan het niet meer verschillen met deze tien toppers uit Trinidad. Na de release vorig jaar verschijnt de plaat op Love Your Local Record Store voor het eerst op vinyl, dankzij Music Mania Records.

BOLT RUIN – Obriultn (Compilation)

Het debuut van BOLT RUIN was er vorig jaar, maar de man rond het project lijkt nog niet klaar te zijn met dat album. BOLT RUIN scheurde zijn volledige debuutalbum aan flarden en bouwde een nieuwe compositie uit de overgebleven brokstukken. Deze composities werden allemaal gemaakt met de samples die BOLT RUIN creëerde voor zijn debuutalbum. De meewerkende artiesten kregen alle stems en het bronmateriaal van de debuutplaat in één map (zonder te vermelden welke stems bij welk nummer hoorde) en gingen daar dan zelf mee aan de slag. Geen gewone remixes dus! Het resultaat hoor je in Obriultn, dat via Consouling verscheen op 29 mei, nadat het initieel voor Record Store Day bedoeld was. Op Love Your Local Record Store kan je die plaat voor de eerste keer op vinyl kopen.

Sloper – Sloper (10″)

Iemand die sloopt, dingen kapotmaakt, afbreekt of verwoest, is een perfecte omschrijving van een sloper. Ook de band Sloper voldoet aan die omschrijving en weet met hun rauwe klassieke rock iedereen te verbazen. Dit komt vooral door de twee topdrummers – Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) – die van Sloper een heerlijke machine maken. Na sterke optredens in het begin van dit jaar losten ze in juni een enthousiaste (zelfbenoemde) ep die ons overtuigt om binnenkort eens wat kaartjes te kopen voor een concert van het viertal. Speciaal voor RSD brengen ze die ep nu uit op een hemels gele vinyl. Als je Sloper trouwens al goed vond, kan je al uitkijken naar hun debuutalbum dat er dit najaar aankomt! Een officiële datum is er wel nog niet.

Nu zaterdag is het dus zover! Met heel wat mooie releases wordt Love Your Local Record Store een bijzondere dag die we niet snel zullen vergeten. Let er wel voor op dat je de social distancingsregels respecteert en dus geen al te gekke dingen doet als je de winkel passeert. Als je de drukte in winkels wilt vermijden kan dat ook, want Record Store Day heeft er voor gezorgd dat we voor één keer ook alle vinyls online kunnen bestellen op de site van jouw favoriete winkel. Andere info kan je zoals altijd op de site van Record Store Day Belgium vinden. Maak er een toffe dag van, maar gebruik je gezond verstand!

Dit artikel werd geschreven door Robbe Van Hool, Niels Bruwier en Robbe Rooms.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2023 (Festivaldag 1): Meer dan een opwarmer

Volgens aloude traditie is Gladiolen als festival medeverantwoordelijk voor het klaarstomen van menig muzikant voor de aankomende, drukke periode. Tijdens de 23ste…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Fatima Yamaha, Wunderhorse en meer voor Pukkelpop 2023

De festivalzomer komt elke dag een beetje dichterbij en steeds meer festivals zijn hun line-up uit de doeken aan het doen. Pukkelpop…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock onthult GOOSE, Selah Sue, Daan en vijf anderen

In Stekene wordt traditioneel het festivalseizoen afgesloten op het eerste septemberweekend, want Crammerock lijkt elk jaar de festivalzomer met hun line-up perfect…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.