AlbumsRecensies

Het Zesde Metaal – Skepsels (★★★★): Heel Vlaanderen zingt West-Vlaams

Na vier albums en een compilatie van hun beste nummers, is Het Zesde Metaal terug. Ze zijn hier met het gloednieuwe album Skepsels. We kregen al twee voorproefjes van het album in de vorm van “Tid Van Ton” en “Ouder Komen”. De band die ondertussen een vaste waarde is in de Belgische muziekindustrie, trekt in februari en maart door heel ons land en zelfs een paar plekken in Nederland. De data in West-Vlaanderen zijn zelfs al, op eentje in Brugge na, uitverkocht.

Rustig en met passie, dat zijn de woorden die in ons opkomen als je naar dit album luistert. De band met frontman Wannes Cappelle weet als geen ander mensen te ontroeren terwijl ze helemaal het West-Vlaams dialect niet kunnen. De muziek is heel minimalistisch, en dat minimalisme maakt alles heel speciaal. De mannen laten het duidelijk zien. Less is more! Je merkt dat er geen grote bombastische instrumenten moeten zijn om iets heel goed te maken. Er zitten, vaak bij het refrein, kleine details in het nummer waarbij je bij iedere luisterbeurt iets nieuws ontdekt. Dat is dan weer te danken aan gitarist Filip Wauters en gitarist en pianist Tom Pintens. Ze zorgen dat ze altijd een harmonie kunnen vinden, zelfs als ze allebei voor kleine details in de nummers kijken.

Er is ook een duet op Skepsels. “De Onvolledigen” is een nummer dat samen met Stefanie Callebaut is gemaakt, de frontvrouw van SX. En natuurlijk is het een West-Vlaamse, waardoor je de pure echtheid krijgt. Het is niet een Antwerpenaar die in het West-Vlaams zingt. Het Zesde Metaal blijft zo trouw aan z’n roots. Dat is altijd iets moois! Het duet mag er ook zeker wezen. Het is een nummer dat live heel kan vol klinken, doordat het breekbaar is met heel veel echo. Dat is iets waarmee ze het publiek volledig kunnen omverblazen van schoonheid.

We moeten het toch nog eventjes hebben over de teksten van Cappelle. Ze zijn poëtisch en weten kritisch te zijn op de maatschappij. Dat is iets wat meer in deze industrie mag komen. Zingen over problemen in deze wereld, ongeacht welk onderwerp. Wat dit album zo goed maakt, is dat je kan wegdromen en kritisch zijn tegelijk. Als je gewoon eens wilt genieten van muziek of echt eens wilt nadenken over een onderwerp, kan dat in dit album. Van hoe de tijd veranderde, te horen op “Tid Van Ton” of dat je niet de persoon was die je wilde of moest zijn. Onderwerpen genoeg op dit album.

Als je zoekt naar een nummer dat “Naar De Wuppe” van jouw playlist kan krijgen, ga je het niet vinden op dit album. Cappelle en co hebben het wat volwassener en serieuzer gemaakt. En uitbundigere nummers zijn er niet. Maar in deze tijd van het jaar, kan het wel goed zijn om alleen rustigere nummers te luisteren. Je krijgt een extra herfstgevoel bij Skepsels. Het is een heel gezellige plaat waardoor het perfect is in de avond voor het slapengaan met een open haard en misschien een glaasje wijn.

De mannen van Het Zesde Metaal zijn nog lang niet klaar met zingen en misschien krijgen we ze ook nog aan het werk te zien op een festival deze zomer. Zo kunnen we nog langer genieten van de West-Vlaamse muziek, of we het dialect nu kunnen of niet.

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival (Festivaldag 2): Gezellige smeltkroes

De affiche van de tweede dag van Cactusfestival las als een veelzijdige menukaart. De niet minder dan vijf Belgische groepen hadden allemaal…
LiveRecensies

Het Zesde Metaal @ Het Depot: Knuffel van gitaren

Begin dit jaar bracht Het Zesde Metaal een zesde album uit; een album dat ze liever niet hoefden te maken. Het Langste…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Zesde Metaal, Villagers en ise naar Dranouter!

Een jubileum vieren, dat doe je niet elk jaar. Dranouter blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en kondigde eerder al aan dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.