FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2024 (deel 2)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan wij van mening zijn dat ze een gouden toekomst tegemoet gaan. De afgelopen dagen lieten we je zo onder meer kennismaken met Eosine, MAVEE, I’m the hug en Lézard, maar vandaag zoeken we het opnieuw buiten de landsgrenzen. Voor het tweede luik schotelen we je wederom vijf internationale veelbelovende namen voor van wie wij heel wat moois verwachtingen 2024.

Chalk

© Aaron Cunningham

Ook in 2024 blijft ‘postpunk’ een betrouwbaar kwaliteitslabel en het Noord-Ierse trio Chalk doet daar nog een schep bovenop. De singles “Conditions” en “The Gate” moeten het namelijk niet hebben van messcherpe gitaarriffs. In de plaats daarvan verwerken Ross Cullen, Benedict Goddard en Luke Niblock alle malaise van de Brexit met industriële techno en veel woede. Het spreekt daarbij voor zich dat Chalk live een stuk intenser uit de hoek durft te komen. De BBC noemde hen begin vorig jaar niet voor niets ‘Noord-Ierlands meest opwindende gitaarband in jaren’. Wij waren alleszins verbijsterd toen Chalk dit najaar op Left of the Dial een propvolle Rotown aan flarden speelde. Deze maand mogen de Noord-Ieren hun livereputatie bevestigen op het prestigieuze Eurosonic Noorderslag.

Say Now

Ze hadden een naam nodig en hebben er sinds juli 2023 eindelijk eentje: Say Now. Het drietal opereerde daarvoor onder de naam “needanamebro” en zette onder die hoedanigheid hun eerste mooie stappen als Britse girlgroup. Achter de humor schuilt toch ook een zekere vorm van emancipatie en een niet te onderschatten zangtalent. Zeker als Amelia, Yssy en Maddie hun stemmen herenigen, gebeurt er iets wat ons nostalgisch doet terugdromen naar de hoogdagen van de Spice Girls en de Sugababes. Toch klinkt Say Now ook wel behoorlijk eigentijds, denk maar aan hun catchy “S.I.N.G.L.E” of hun populairste song tot dusver “Not A Lot Left To Say”. De nummers worden overigens steeds voorzien van een uitgekiemde danschoreografie, wat het totaalplaatje helemaal compleet maakt. Say Now staat te poppelen om het label ‘girlgroup’ dit jaar (en alle jaren die nog moeten komen) alle eer aan te doen.

Kingfishr

Dat poppy folkmuziek weer in de lift zit, bewijst het succes dat Noah Kahan momenteel heeft. Zijn populariteit opent de deur voor heel wat nieuwe bands, waaronder Kingfishr toch wel een van de grootste beloftes is. Het Ierse drietal leerde elkaar kennen aan de universiteit van Limerick en voor ze het goed en wel zelf beseften zaten ze samen nummers te schrijven. In 2022 losten ze hun eerste single “flowers-fire” en sindsdien ging het voor het trio in een constante stijgende lijn. Doorheen de jaren slaagden ze erin een goede balans te vinden tussen warme folk en toegankelijke pop, waardoor vergelijkingen met die eerdergenoemde Noah Kahan of hun landgenoot Dermot Kennedy nooit ver weg zijn. Komende week zetten ze alvast een belangrijke stap in hun doorbraak met een optreden op het showcasefestival Eurosonic en er volgt naar verluidt dit jaar nog heel wat nieuwe muziek.

Sekou

Op TikTok gaat Sekou al een tijdje viraal met zijn erg knappe covers van onder meer Adele en Sam Smith. De negentienjarige Brit wist zich op die manier maar mooi in de kijker te zingen van Sony Music, die hem prompt een platencontract aanboden. De krabbel werd gezet en de trein was vertrokken met debuutsingle “Better Man“, dat inmiddels meer dan vijf miljoen streams genereerde op Spotify. Ook bij de BBC geloven ze in de kunsten van Sekou en gunden ze hem bijgevolg een plaatsje in de BBC Sound of 2024-selectie. Winnen zat er uiteindelijk niet in, maar het zal ook zo wel een druk jaar worden voor de tiener. Binnenkort mag hij bijvoorbeeld de Europese zalen opwarmen voor Renée Rapp op een uitverkochte tour en bovendien staan er heel wat releases op de agenda.

Kaeto

Ook de allerlaatste ‘Grote Beer’ van dit lijstje, en bijgevolg ook van deze editie, vinden we aan de andere kant van het Kanaal. De Schotse bassiste – ja, dat lees je goed – Kaeto verruilde het Noorden van het Verenigd Koninkrijk al voor muzikale broeihaard Londen en dat legde haar vooralsnog geen windeieren. Er staan vooralsnog slechts drie singles op de teller, maar die maakte ze wel samen met producer Pete Robertson, die ook al mee aan de wieg stond van de carrières van onder meer Orla Gartland, Clairo en beabadoobee. En dat brengt ons ook meteen bij de sound van de Britse; eentje die het midden vindt tussen de soulfunk van pakweg Jungle, het krachtige stemgeluid van een Duffy en een vleugje melancholie dat niet verrassend doet denken aan Clairo. De drive zit met andere woorden gigantisch goed bij Kaeto. Goed begonnen is half gewonnen, dus wij zijn alvast benieuwd naar al die nieuwe muziek die ze voor komend jaar beloofde.

De Grote Beren Van Morgen 2024:

Maandag 1/1 – Dressed Like Boys
Dinsdag 2/1 – ISE
Woensdag 3/1 – STEVE
Donderdag 4/1 – Dad Magic
Vrijdag 5/1 – Fat Dog, Elmiene, Picture Parlour, mary in the junkyard en HotWax
Maandag 8/1: eosine
Dinsdag 9/1: MAVEE
Woensdag 10/1: I’m the hug
Donderdag 11/1: Lézard
Vrijdag 12/1: Chalk, Say Now, Kingfishr, Sekou en Kaeto

Related posts
LiveRecensies

Reneé Rapp @ Ancienne Belgique (AB): Veel meer dan een Mean Girl

De Amerikaanse Reneé Rapp is aan haar opmars bezig. De zangeres-actrice kende haar start bij het grote publiek door haar rol in The…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sekou - "Crying"

Wordt 2024 het jaar van Sekou? Als we alles mogen geloven, dan zijn we er heel zeker van en daarmee kozen hem…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kingfishr - "Leave"

Kingfishr was eergisteren nog een van de bands die deze editie van Eurosonic op gang trapte. De Ierse folkband deed daar heel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.