FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2024 (deel 1)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan wij van mening zijn dat ze een gouden toekomst tegemoet gaan. De afgelopen dagen lieten we je zo onder meer kennismaken met Dressed Like Boys, ISE, STEVE en Dad Magic, maar vandaag zoeken we het ook eens buiten de landsgrenzen. In het eerste deel schotelen we je vijf veelbelovende namen voor van wie wij heel wat moois verwachtingen 2024.

Fat Dog

© Dylan Coates

Wie al een klein beetje de lijstjes voor volgend jaar in de gaten hield, zal de naam Fat Dog wel al hebben zien passeren. Het collectief uit Londen verraste vorig jaar vriend en vijand met de geweldige debuutsingle “King of the Slugs“. Het nummer bevat zoveel unieke geluiden, dat het bij iedere luisterbeurt iets nieuws weet prijs te geven. Voorlopig is dat ook nog maar het enige wapenfeit van de band, maar met een contract bij Domino Records (van o.a. Arctic Monkeys) en al een hele reeks shows aan ervaring (waarvan drie in België), zijn ze klaar om in 2024 de vruchten er van te plukken. Muzikaal kan je Fat Dog het best omschrijven als een bont allegaartje waarbij Russische ravemuziek in contact komt met furieuze gitaren. Hakken en moshen lagen nog nooit zo dicht bij elkaar als bij Fat Dog.

Elmiene

© Pierre Girardin

Een van de strafste stemmen die je dit jaar zeker in de gaten moet houden, is die van Elmiene. De 22-jarige soul en r&b-artiest werd in 2021 opgepikt door Virgil Abloh hoogstpersoonlijk voor diens laatste modeshow voor Louis Vuitton. “Golden” bleek ook effectief van goud te zijn, want de industriemensen deden maar al te graag hun best om Elmiene te kunnen strikken op hun label. Drie jaar later lijkt de tijd rijp dat ook de brede massa kennis maakt met de zelfverklaarde Stevie Wonder-fanaat. Afgelopen jaar loste hij met de Marking My Time al een adembenemende ep, die recht naar het hart ging en ook zijn uitgesponnen Jeff Buckley-cover van “Lover, You Should’ve Come Over” is een prachtige showcase van zijn talent. Bij de BBC zijn ze overigens ook overtuigd van zijn kunnen want ze namen hem dit jaar op in de BBC Sound Of 2024-lijst, waar hij uiteindelijk op een knappe vijfde plaats eindigde. Hou die oren dus maar gespitst voor een van de spannendste stemmen van het moment!

Picture Parlour

© Jennifer McCord

Er zijn behoorlijk wat parallellen met The Last Dinner Party, maar Picture Parlour vaart toch vooral hun eigen koers. Het project werd tijdens de coronaperiode gestart door Katherine Parlour, maar is inmiddels een volwaardig viertal dat op de rand staat van de doorbraak. Als inspiratiebronnen haalden ze in interviews namen als Nick Cave en Patti Smith aan, en dat nostalgisch kantje is zeker ook terug te vinden in hun muziek. Debuutsingle “Norwegian Wood” was een regelrecht schot in de roos en tweede single “Judgement Day” moest in oktober niet onderdoen. De komende maanden beloven er alvast niet minder druk om te worden met shows op showcasefestivals als Eurosonic, Motel Mozaïque en The Great Escape, in het voorprogramma van The Kills en bovenal het afwerken van hun debuutalbum. Picture Parlour is in ieder geval zeer goed gewapend om dit jaar echt door te breken.

mary in the junkyard 

© Steve Gullick

Een nummer was voor mary in the junkyard ruim voldoende om een plaats in deze lijst te verdienen. Het Londense drietal is echter niet aan zijn proefstuk toe, want in de Londense muziekkringen doet de naam al geruime tijd de ronde dankzij spraakmakende optredens in de mythische Windmill in Brixton. Hun debuutsingle “Tuesday” roemden we met heel wat mooie woorden, maar ook op Rotterdamse festival Left of the Dial overtuigden ze ons met een strakke set vol speelsheid en maturiteit en werden ze een van de revelaties van afgelopen editie. De lat ligt alvast bijzonder hoog voor mary in the junkyard, al twijfelen we er geen moment aan dat het trio dit jaar nog heel wat straffe dingen te bieden heeft.

HotWax

© Chiara Gambuto

Wie snakt naar wat vuile gitaren, die is bij het drietal HotWax helemaal aan het juiste adres. Wie de band eens een bezoekje wil brengen, moet daarvoor afzakken naar het Zuiden van Engeland waar ze in Hastings hun thuisbasis hebben. De drie leerden elkaar kennen op een muziekschool in Brighton, waar de muzikale vonk haast direct resulteerde in vurige repetitiesessies. Amper drie jaar later staat HotWax steviger dan ooit in hun schoenen en hebben ze het palmares kunnen opsmukken met enkele opgemerkte shows op onder meer Mad Cool en Reading & Leeds en twee goed ontvangen ep’s. Ze laten er in ieder geen gras over groeien en we twijfelen er geen seconde aan dat ze met hun strakke rocksound in 2024 nog veel meer zullen imponeren.

De Grote Beren Van Morgen 2024:

Maandag 1/1 – Dressed Like Boys
Dinsdag 2/1 – ISE
Woensdag 3/1 – STEVE
Donderdag 5/1 – Dad Magic
Vrijdag 6/1 – Fat Dog, Elmiene, Picture Parlour, mary in the junkyard en HotWax
Maandag 08/01 – Eosine
Dinsdag 09/01 – MAVEE
Morgen ontdek je de volgende ‘Grote Beer Van Morgen 2024’

2064 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Picture Parlour - "Face In the Picture"

Een dikke maand geleden stonden ze nog in het voorprogramma van The Kills in de Ancienne Belgique, maar Picture Parlour heeft de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Fifty Session sluit seizoen af met gratis optredens van HotWax en Uwase

In Brussel is Fifty Session al voor veel muziekliefhebbers de vaste afspraak om nieuwe muziek te ontdekken. In hun zevende seizoen ontvingen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fat Dog - "I am the King"

Even razend en onverwacht als hun songs verscheen Fat Dog vorig jaar plots op de radar van heel wat indieliefhebbers. De mix…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.