LiveRecensies

Ventus @ Gentse Feestjes (Café HUIS): Gevarieerde eenvoud die raakt

Ventus is een opkomend Gents duo dat de mosterd haalt bij artiesten als Oh Wonder en Trixie Whitley. Vooral die eerste groep was van grote invloed op hun debuut-ep, die enkele weken geleden verscheen. De zang van Emma wordt vaak vergezeld door die van Gonzalo, die haar ook nog eens op piano begeleidt. De jeugdigheid is voorlopig nog duidelijk te merken in de muziek, maar die siert ook. Net als de organisatie van de Gentse Feestjes zien ook wij potentieel in Ventus en ze bewezen hun kunnen vandaag nog maar eens.

“Monsters in My Head” was de opener van de avond en met dat nummer toonde het duo meteen wat ze te bieden hebben. De hogere stem van Emma gaat goed samen met de lagere van Gonzalo en met enkele tempowisselingen houden ze het interessant. De catchy opener was volgens Ventus meteen een publiekslieveling en dus was het geen wonder dat ze het uitverkochte café zo mee hadden. Op het einde van het poppy nummer stellen de twee zich nog even kwetsbaar op waardoor het nog net dat ietsje meer bevat. Er volgden nog een aantal nummers waar dezelfde trucjes worden toegepast, maar altijd net ietsje anders, waardoor de set verre van gaat vervelen.

De een droeg een witte broek en groen topje en de ander een witte T-shirt met groene broek, maar de kleding was niet het enige dat goed op elkaar was afgestemd. Tijdens de losse bindteksten speelden de twee goed op elkaar in, wat ook gold tijdens de nummers. De twee zingen vaak samen, maar tijdens bijvoorbeeld “Churchyard” van AURORA leek er eerder een dialoog te staan. Onder andere dat nummer werd a capella ingezet, waardoor extra in de verf werd gezet hoe goed de twee tieners wel niet zingen. Het pianospel van Gonzalo was ook verre van eenvoudig en ondanks dat elk nummer door datzelfde instrument werd geleid ging het niet vervelen door zijn gevarieerde manier van spelen.

De set bevat aardig wat degelijke songs die telkens met veel overtuiging werden gebracht en vaak ging dat gepaard met bewegingen van Emma die opging in de muziek. Toch is het voor ons duidelijk welk nummer de kroon spande. Er werd verteld dat Gonzalo van Spaanse origine is en daarna kregen we met “Un Minuto Mas” een grotendeels Spaans nummer te horen. We begrepen er weinig van, maar de emotie waarmee het tweetal het bracht, zei genoeg. Opnieuw stond de mooie diepe stem stond in contrast met de hoge stem en het resultaat was gewoonweg prachtig. Kippenvel en een klein traantje waren het gevolg.

Ventus streek neer in HUIS en deed ons thuis voelen. De warme, spontane persoonlijkheden waren niet alleen te zien bij de spontaan overkomende bindteksten; ook tijdens het spelen en zingen kwamen de twee charmant en overtuigend over doordat ze zelf zo opgaan in hun muziek. Twee stemmen en een piano is op zich een eenvoudige opstelling, maar door te variëren in tempo, kracht en zelfs taal kregen we een brede waaier aan muziek te horen. Een caféconcert van twee tieners deed ons zelden zo veel. We herkenden onszelf in de teksten, knipten met onze vingers mee op het juiste moment en pinken zelfs een traantje weg. De eenvoud siert de twee en door zo nu en dan uit een verrassende hoek te komen weet Ventus ook nog eens te entertainen.

Tot 26 juli kan je elke avond nog genieten van opkomend talent in café HUIS:

26 juli: Jan Borré

Deze optredens zijn reeds gepasseerd:

17 juli: Alois x VLB

18 juli: April Maey

19 juli: Whisper Party

20 juli: Reena Riot

21 juli: Kiki Schippers

22 juli: Cesar Quinn

23 juli: HYPER!

24 juli: Aster

1211 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ventus - "Fire"

Ventus bracht vorig jaar met Feel Your Soul een eerste ep uit en daarop deed het toenmalige duo nogal vaak denken aan Oh…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ventus - "Un Minuto Más"

Vorig jaar bracht Ventus met Feel Your Soul een eerste leuke ep uit. Het duo bestaande uit Emma Demoor en Gonzalo Temmermans doet…
LiveRecensies

Jan Borré @ Gentse Feestje (Café HUIS): Magische elektronische ruimtereis

Tien dagen lang werden in HUIS, een gezellig Gents café, optredens georganiseerd onder de noemer van Gentse Feestjes. We zagen heel wat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.