LiveRecensies

Kiki Schippers @ Gentse Feestjes (Café HUIS): Nederlandse energiebom op de Belgische feestdag

Kiki Schippers is in Nederland geen onbekende meer. De cabaretière viel in het verleden al in de prijzen en zo staat de Annie M.G. Schmidtprijs al enkele jaren te pronken op Kiki’s schoorsteenmantel. Sinds 2012 bracht Schippers nu en dan een album uit en maakte ze regelmatige nieuwe voorstellingen. Vorig jaar brak ze meerdere ruggenwervels na een auto-ongeluk waarna ze een hele tijd moest revalideren, maar ondertussen is ze helemaal terug!

Deze week verblijft de Nederlandse in Gent en een optreden op de Gentse Feestjes mocht zeker niet ontbreken. De Gentse Feestjes werden vorig jaar in NEST georganiseerd, maar doordat die nu gesloten is, gaat het intieme festival nu in HUIS door, een huiselijk café op de Blandijnberg. Gisteren zagen we Reena Riot aan het werk en achteraf spraken we al even met Kiki. Ze verklapte dat ze een hoop nieuwe nummers zou spelen vandaag.

Nog voor het eerste nummer begon, was het al duidelijk dat Kiki Schippers niet alleen graag zingt, maar ook een babbelaar is. Het publiek lachte meer dan eens met haar verhalen. Sommige van de verhalen die ze tussendoor vertelde, gingen zelfs over hoe ze een jaar geleden in het café zat dat toen nog niet open was. Er werd niet alleen tussen de nummers door gelachen, maar ook tijdens hen. Satirische, Nederlandstalige teksten die over van alles en nog wat gingen werden ons naar het hoofd geslingerd. Een nummer over geslachtsverandering, reïncarnatie (wie weet was Kiki in haar vorig leven wel Plato of een weekdier) of gewoon een raadsel dat tijdens een lied al zingend opgelost werd. Geen onderwerp te groot of te klein bij Schippers en waar het kon, werden mopjes in de teksten verwerkt.

Niet alleen in haar teksten zocht de Nederlandse uitersten, maar ook met haar stem. Het ene moment zongt ze heel zachtjes met een gitaar in de hand en wat later toonde ze wat voor een stem ze heeft terwijl ze heel hard op de piano speelt. Kiki Schippers zoekt contrasten op en daardoor weet ze haar solo set interessant te houden. Ook door gebruik te maken van herkenbare teksten, wist ze het publiek mee te nemen in haar verhaal. We zijn allemaal wel eens jaloers als iemand iets heeft dat wij niet hebben en wanneer Kiki zich afvraagt of er iemand Kiki zou willen zijn, stellen wij ons dezelfde vraag over ons.

Schippers weet met haar persoonlijkheid een ruimte te verwarmen en dat ze tijdens gloednieuwe nummers soms een foutje speelde vergeven we haar zo, want ze hernam zichzelf keer op keer. Oudere nummers gaan een stuk vlotter en worden met evenveel overtuigingskracht gebracht. Kiki speelt met contrasten als luid en stil, maar ook heel vrolijk wordt afgewisseld met triest. Doordat ze in het Nederlands zingt, vallen de herkenbare teksten net iets meer op en door er een dosis humor aan toe te voegen werd er dan ook regelmatig gelachen. Tien dagen lang vinden er optredens plaats in dit café, maar het is nu al duidelijk wie de grappigste in HUIS is.

Facebook / Website

Tot 26 juli kan je elke avond nog genieten van opkomend talent in café HUIS:

22 juli: Cesar Quinn

23 juli: HYPER!

24 juli: Aster

25 juli: Ventus

26 juli: Jan Borré

Deze optredens zijn reeds gepasseerd:

17 juli: Alois x VLB

18 juli: April Maey 

19 juli: Whisper Party

20 juli: Reena Riot

781 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Jan Borré @ Gentse Feestje (Café HUIS): Magische elektronische ruimtereis

Tien dagen lang werden in HUIS, een gezellig Gents café, optredens georganiseerd onder de noemer van Gentse Feestjes. We zagen heel wat…
LiveRecensies

Ventus @ Gentse Feestjes (Café HUIS): Gevarieerde eenvoud die raakt

Ventus is een opkomend Gents duo dat de mosterd haalt bij artiesten als Oh Wonder en Trixie Whitley. Vooral die eerste groep…
LiveRecensies

Aster @ Gentse Feestjes (Café HUIS): De sublimiteit van een getormenteerde ziel

We hoorden de naam Aster al eens vallen in Gent en Limburg. Deze jongeman plezierde enkele jaren geleden nog shopaholics in Hasselt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.