LiveRecensies

Aster @ Gentse Feestjes (Café HUIS): De sublimiteit van een getormenteerde ziel

© Silke Vanweddingen

We hoorden de naam Aster al eens vallen in Gent en Limburg. Deze jongeman plezierde enkele jaren geleden nog shopaholics in Hasselt met mooie gitaarliedjes in de winkelstraten. Ondertussen won de beloftevolle singer-songwriter het muziekconcours Sound Track (editie Limburg) en is het stilaan tijd voor meer. Een passage op de Gentse Feestjes in café HUIS kon dan ook niet ontbreken.

Gewapend met een gitaar en een geleefde stem betrad de jongeman het podium van café HUIS. Verlegen gezeteld op een barkruk bracht hij met zelfzekerheid zijn donkere folknummers. Door zijn ziel zo open en bloot te geven, kunnen wij enkel onder de indruk zijn. Hoewel Aster nog maar twintig levensjaren op zijn teller heeft staan, lijkt het alsof hij alle geheimen van de wereld al heeft ontdekt. De begeerlijke en evenzeer de minder begeerlijke. Het deed ons dan ook lichtjes pijn om hem te horen zingen: ‘I’m sick of the sound, I’m tired of the rise and the fall’.

De Limburger studeerde nog songwriting op het MUDA. Zijn songwriterkunsten zijn dan ook van de bovenste plank. Zelfs met enkel een gitaar en stem, imponeerden de nummers. Waren het de zware teksten? Of zijn rauwe stem? Feit is dat het publiek gisteren betoverd zat toe te kijken. Wat wil je ook wanneer de muziek door merg en been gaat? Voorzichtig vroeg hij of iemand een plectrum mee had, maar al snel vond hij zelf een. Na enkele rustgevende tokkelnummers, was het tijd voor wat meer pit. Nog steeds dreven we mee op de droefgeestige sfeer van de muziek.

Tussendoor kregen we een cover van The Lemonheads’ “The Outdoor Type” te horen, die in de smaak viel. Aster heeft geen band nodig om op te vallen; de essentie van een goed nummer is genoeg. De haperingen in zijn stem en de kleine onzuiverheden in zijn gitaarspel, waren net hetgeen de muziek zo oprecht deed overkomen. We zagen Aster zichzelf verliezen in de muziek en we juichen het toe. We vonden het jammer om hem te zien gaan, maar na een kort en gemeend bedankje, was het al tijd voor het laatste nummer. Te veel woorden maakte de jongen niet vuil aan zijn bindteksten. Na een vurige intro werd er een liefkozend gitaargetokkel ingezet waarover zijn stem zo wel schuurde als behaagde. Met een laatste pareltje sloot hij zijn voortreffelijke set af en verliet bescheiden het podium.

De beloftevolle Aster uitte zijn getormenteerde ziel op sublieme wijze. Zijn zwaargeladen nummers konden het publiek duidelijk bekoren en raken. De kwetsbaarheid en oprechtheid in zijn muziek sierden de jongeman en we zijn dan ook benieuwd wat hij nog in petto heeft. Het talent ontbreekt hem alvast niet.

Instagram / Facebook

Tot 26 juli kan je elke avond nog genieten van opkomend talent in café HUIS:

25 juli: Ventus

26 juli: Jan Borré

Deze optredens zijn reeds gepasseerd:

17 juli: Alois x VLB

18 juli: April Maey

19 juli: Whisper Party

20 juli: Reena Riot

21 juli: Kiki Schippers

22 juli: Cesar Quinn

23 juli: HYPER!

Dit vind je misschien ook leuk:
Features

Première: Aster brengt “Moldy” in Farrm-reeks Puurr

Singer-songwriter Aster Froyen was vorig jaar de gelukkige winnaar van Sound Track in Limburg en sindsdien krijgt hij redelijk wat aandacht van…
LiveRecensies

Stadsmuzikantenfestival @ Begijnhof Tongeren: Unieke shows op unieke locaties

Geschiedenisfanaten kennen Tongeren ongetwijfeld als ‘de oudste stad van België’ of voor haar Romeinse verleden, maar ook op muzikaal vlak heeft de…
LiveRecensies

Jan Borré @ Gentse Feestje (Café HUIS): Magische elektronische ruimtereis

Tien dagen lang werden in HUIS, een gezellig Gents café, optredens georganiseerd onder de noemer van Gentse Feestjes. We zagen heel wat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.