LiveRecensies

Alois x VLB @ Gentse Feestjes (Café HUIS): Inhoudrijke rap verpakt in een melancholisch dekentje

Alois x VLB

© Camille De Roose

Menig Gentenaar is bekend met muziekcafé HUIS. Om onze muzikale noden tijdens corona te vervullen, organiseert uitbater David in het kader van de Gentse Feesten, exclusieve optredens – die de maatregelen volgen – om de Gentse scene te steunen. Je kan de komende tien dagen genieten van opkomend talent in een gezellige bezetting – een klein ontdekkingsfestival volgens uitbater David. De eerste avond werd afgetrapt door het jong rapduo Alois x VLB. Maarten Vanlerberghe en Alois Maddens leerden elkaar vier jaar geleden kennen, maar hun project kwam pas vorig jaar tot stand. Twee maanden geleden lanceerden ze hun eerste ep proberen in de wereld, die ze met plezier aan ons voorstelden in een intieme setting.

In hun eerder donkere rap beklagen ze op een plezierige, evenzeer eloquente wijze de Gentse hiphopscene waartoe ze behoren, maar ze hebben het nog meer over het gekende tienerprobleem: jezelf vinden. Dat gaat natuurlijk gepaard met het nodige grof taalgebruik, zoals we gewend zijn in het genre. Soms voelt het ongemakkelijk aan, maar door goede podiumprésence wisten de jongens dit wel weg te wuiven.

Hoewel het podium voor beide natuurlijk blijkt aan te voelen, beschikt Alois over het pit dat we missen bij VLB. Zijn partijen kwamen hier en daar wat slordig over, terwijl die bij zijn collega rapper dan weer wel helemaal in de plooi vielen en zelfs iets oprechter overkwamen. Alois blijkt niet enkel een waardig performer te zijn, maar hij ontpopt zich ook als een deftig producer. Nagenoeg alles op de ep heeft hij geproducet. De plaat weet professioneel te klinken, maar gisteren misten de backingtracks de energie die een liveband misschien wel had kunnen brengen.

© Camille De Roose

Het duo nam ook twee special guests mee voor versterking. Younster Lion Mupenzi – vriend en collaborator van de rappers – vergezelde de set voor twee nummers. Zijn warme, soulvolle stem plezierde ons. Werd er hier een hoogtepuntje gevormd? Of was dat tijdens het laatste nummer? Om af te sluiten werd producer Jullian op het podium geroepen om met zijn gitaar en loopstation het laatste nummer volledig live op te bouwen. Het weemoedige, tevens inspirerende nummer raakte de hartjes in café HUIS. Een traantje wegpinken mocht dan ook van de jongens.

Op de eerste avond van de Gentse Feestjes in café HUIS genoten we van de jonge rappers Alois x VLB. Hoewel we wat pit in hun set misten; hoorden we potentieel, oprechtheid en inspirerende teksten. Met hun inhoudelijke rap, verpakt in een melancholisch dekentje, bezitten ze potentieel om tot het Gents hiphopfirmanent te behoren.

Tot 26 juli kan je elke avond nog genieten van opkomend talent in café HUIS:

18 juli: April Maey

19 juli: Whisper Party

20 juli: Reena Riot

21 juli: Kiki Schippers

22 juli: Cesar Quinn

23 juli: HYPER!

24 juli: Aster

25 juli: Ventus

26 juli: Jan Borré

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.