MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: De beste releases van hedendaagse bands

Voor wie erin geslaagd zou zijn nog niet op de hoogte te zijn: op 13 april is het weer Record Store Day! Hou de datum vrij en zorg voor voldoende speling in de portefeuille, want er komen weer een heleboel must-haves uit. We gaven al een overzicht van de speciaalste vinylplaten die het daglicht zullen zien op RSD, en hier lees je alles over de releases van hedendaagse artiesten waar wij het meest naar uitkijken. Sommigen brengen gekend materiaal voor het eerst uit op plaat, anderen zullen ons dan weer verrassen met nog ongehoord materiaal. Veel leuks in het vooruitzicht, dat staat vast!

Pete Doherty & The Puta Madres – Who’s Been Having You Over / Paradise Is Under Your Nose

Pete Doherty is een bezige bij die zijn honing uit zijn eigen wereld haalt. De man heeft al heel wat persoonlijke ups en downs achter de rug, maar zijn sound is daarentegen heel stabiel. Steeds weet de befaamde Engelsman upbeat rocknummers te schrijven die hij met zijn ietwat nonchalante gezang extra meezingbaar maakt. Hij is een onderdeel van The Libertines en de frontman van Babyshambles, en zet je maar klaar als je nog nooit gehoord had van Pete Doherty & The Puta Madres!

Eind januari bracht Doherty tezamen met zijn Puta Madres hun debuutsingle uit. De band had al meer dan een jaar getourd, maar de release van een single liet op zich wachten tot begin dit jaar. Razend enthousiast waren we, want “Who’s Been Having You Over” was weer eens onmiskenbaar Pete. Op 26 april komt hun titelloze debuutalbum uit, maar om die maand te overbruggen, presenteert de band op RSD een roze (jawel) vinylplaat met hun debuutsingle en een tweede, nieuwe single met de sprekende titel “Paradise Is Under Your Nose”.

Thrice – Deeper Wells

Thrice heeft al een wervelwind van een carrière achter de rug. Waar ze begonnen met een hardcoresound, vonden ze geleidelijk aan hun weg naar de meer volwassen rockzijde van zichzelf. Daarin brengen veel gevoel, diepzinnige teksten en aanstekelijke gitaarriffs een unieke sfeer tot stand. Na het album Major/Minor van 2011 volgde een pauze van vijf jaar, maar fans hadden nog lang niet genoeg van de verhalen die Thrice met hun nummers vertelt. Gelukkig keerden ze in 2016 terug met een album waarop hun sound misschien wel nog nooit zo goed zat, en volgde vorig jaar het even indrukwekkende Palms.

Terwijl wij onszelf al heel tevreden stelden met hun overweldigende comeback en nog even zoet zijn met die platen, kondigden de mannen aan dat ze op RSD een ep zullen uitbrengen. Deeper Wells zal vier nummers bevatten die in dezelfde periode werden opgenomen als de tracks van Palms. Thrice benadrukt dat het niet gaat om B-sides die het album simpelweg niet gehaald hebben, maar dat ze het Palms-project met Deeper Wells echt verderzetten en de ervaring van het album willen verrijken.

The Flaming Lips – King’s Mouth

The Flaming Lips staat al sinds jaar en dag bekend om hun psychedelische rock. De Amerikanen hun verste worp is wellicht “Do You Realize??”, een staaltje dromerige psychedelica van de bovenste plank. In 2017 brachten ze Onboard the International Space Station Concert for Peace uit op Record Store Day, een heropname van zeven tracks van hun studioalbum uit datzelfde jaar.

Ook in 2019 staan de mannen klaar om Record Store Day extra leuk te maken. Op 13 april brengen ze namelijk hun vijftiende studio-album uit. King’s Mouth komt uit op goudkleurig vinyl en op bijna elk nummer zal Mick Jones van de Clash te horen zijn als vertelstem. Laat maar komen! Geen paniek als je de plaat niet kan bemachtigen op RSD zelf, want in juli komt King’s Mouth opnieuw uit.

Courtney Barnett – Everybody Here Hates You

Ook de Australische Courtney Barnett brengt iets uit ter gelegenheid van RSD. Vorig jaar bracht ze haar album Tell Me How You Really Feel uit, en een van de nummers die de plaat niet haalde, bracht ze achteraf toch nog uit. “Small Talk” heet dat, en het voelt totaal niet aan als ongemakkelijke small talk waar je eerlijk gezegd zo rap mogelijk vanaf wil zijn. Integendeel; het heeft een super aanstekelijk refrein, en haar herkenbare parlandostijl past hier perfect.

“Small Talk” zal de B-kant van haar exclusieve vinylplaat zijn. De A-kant bevat een nog onuitgebracht nummer van de Australische, waar we natuurlijk heel benieuwd naar zijn. Nog een leuk extraatje aan deze release is dat Barnett het artwork zelf getekend heeft; een authentieke must-have dus!

Flavien Berger – Contrebande 01. Le Disque De Noel

De Franse zanger, muzikant en componist Flavien Berger is een elektronisch genie, en behoort volgens velen tot dezelfde categorie als ene Jean-Michel Jarre. Zijn populariteit blijft maar toenemen sinds zijn debuut in 2014 en dat zorgt er dan ook voor dat ook hij op Record Store Day een speciale release uit zijn mouw tovert. Contrebande 01. Le Disque De Noel was zowat het debuutalbum van het wonderkind en betekende zijn grote doorbraak. Tot op heden was het album echter enkel digitaal te verkrijgen, maar op RSD wordt de plaat in gelimiteerde oplage aangeboden. Een album dat binnen enkele jaren legendarisch kan zijn.

Editors – The Blanck Mass Sessions

Elk jaar heeft Editors wel iets in petto met Record Store Day en dat is ook dit jaar het geval. De populaire band rond Tom Smith komt op 3 mei met The Blanck Mass Sessions, waarop herwerkingen van nummers van hun vorige plaat Violence te vinden zullen zijn. Samen met de producer Blanck Mass (die ook al voor de vorige plaat aan de knoppen zat) werkten ze aan alternatieve versies van in totaal acht nummers. Op de mixtape staat trouwens ook een nieuw nummer, “Barricades“, dat recent nog het levenslicht zag.

De fans van Editors kruisen echter best al 13 april aan in hun agenda, want dan verschijnt al een beperkte oplage. In totaal worden er maar 500 gekleurde lp’s verkocht, dus snel zijn is de boodschap.

Anderson. Paak – Bubblin

De Amerikaanse rapper Anderson .Paak wordt alleen maar populairder. En terecht, want hoe hij iedereen aan het dansen krijgt, dat doet niemand hem na. Het energieke “Bubblin” speelde .Paak al langer live, maar pas vorig jaar kwam het uit als single. Het nummer werd genomineerd voor een Grammy, en deze voltreffer komt ter gelegenheid van RSD uit op vinyl. Een crèmekleurige plaat zal “Bubblin” bevatten op de A-side, en een remix van die track zal de B-side sieren. Voor die remix werd Busta Rhymes ingeschakeld, dus dat zal vonken geven.

Mastodon – Stairway to Nick John

Mastodon valt niet makkelijk in een hokje te steken. De Amerikanen brengen hardrock, maar ook metal en hardcore zit vaak in hun sound. Mastodon bestaat al sinds 1999 en ze zijn nog niet van plan om de instrumenten neer te leggen, want vorig jaar nog wonnen ze een Grammy in de categorie ‘Best Metal Performance’.

Voor RSD brengt Mastodon een bijzondere plaat uit. Begin september van 2018 stierf hun manager Nick John aan pancreaskanker. Hij speelde een grote rol voor de band, en dus brengt Mastodon een tribuut uit aan de man die lange tijd hun helpende hand geweest is. Dat doen ze door een van zijn favoriete bands te coveren. Ze vormden “Stairway to Heaven” van Led Zeppelin om tot “Stairway to Nick John”, et voilà. De Amerikanen speelden dit nummer op John’s begrafenis, en de opname daarvan vind je terug op de B-side van de plaat. Op de A-side staat de studio-versie die later werd opgenomen. Alle inkomsten van “Stairway to Nick John” gaan naar onderzoek rond pancreaskanker; wat een eerbetoon …

IDLES – Meat / Meta

Ook IDLES heeft iets achter de hand om op RSD los te laten op de wereld. De punkers uit Bristol zijn al een tijdlang potten aan het breken, en zeker hun album van vorig jaar, Joy as an Act of Resistance, blies ons van onze sokken. We gaven de mannen hier vijf blinkende sterren voor, en als je deze getalenteerde Britten live wil aanschouwen, moet je deze zomer op Pukkelpop zijn.

IDLES releaset hun ep Meat en ep Meta. Die laatste bevat de remixes van de eerste, die verzorgd werden door Thom van alt-J, Pete Robertson van The Vaccines, David Pajo van Yeah Yeah Yeahs en Sly One. Het is de eerste keer dat deze ep’s op plaat verschijnen, en van Meta is het zelfs de eerste fysieke uitgave ooit. Er komt geen herdruk van deze witgekleurde plaat, dus grijp je kans!  

Soccer Mommy – For Young Hearts

Soccer Mommy aka Sophie Allison is een singer-songwriter uit Nashville, die zelf haar eigen genre omschrijft als bedroom pop. De jongedame maakt uiterst genietbare nummers, die altijd authentiek klinken en uit het leven gegrepen teksten bevatten. Zo viel haar album Clean van vorig jaar meer dan in de smaak en brengt ze voor RSD ook een nieuw hebbedingetje op de markt.

Ze releaset namelijk haar debuut-ep, waarmee het allemaal begon voor Allison. For Young Hearts werd verspreid op Bandcamp en vervolgens op slechts driehonderd cassettes uitgebracht. Eindelijk ziet dat debuut de druk die het verdient, want op RSD komt For Young Hearts uit op vinyl. Niet alleen krijg je haar zeven eerste nummers op een smokey groene plaat geserveerd, ook krijg je er de lyrics en een poster bij. Leuk, toch?

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

Related posts
AlbumsRecensies

Dustin Kensrue - Desert Dreaming (★★★½): Als een cowboy door het Zuidwesten van Amerika

Dustin Kensrue, bij velen bekend als de frontman van de posthardcoreband Thrice, heeft zich gedurende bijna twee decennia ook laten gelden als…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.