MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: De speciaalste releases

Het is zowat de essentie van Record Store Day dat de vinyl-releases je om de oren vliegen. Zowel de aanloop naar RSD als de dag zelf voelen aan als een ontdekkingstocht. Telkens ontdek je weer iets nieuws en spannends, en op de dag in kwestie moet je het obstakel van de gigantische massa zien te overwinnen als een echte avonturier. Wij zijn graag je gids op dit parcours en beginnen met een overzicht van de zotste releases die je te wachten staan op RSD. Wat al deze platen in petto hebben, lees je hier.

Queen – Bohemian Rhapsody Picture Disc & Bohemian Rhapsody / I’m in Love with My Car

Iedereen heeft het gehoord, het was één van de grootste en belangrijkste films van het afgelopen jaar: ‘Bohemian Rhapsody’. De film vertelt het verhaal van de band Queen en hun muziek, maar natuurlijk ook de ongeëvenaarde zanger Freddie Mercury. Freddie staat bekend als een persoon die stereotypes doorbrak, grenzen verlegde en ook een van de meest geliefde entertainers ter wereld was. Deze biografie won eind februari nog vier Oscars, waaronder ‘Best Actor’ voor de magistrale Rami Malek die de rol van Freddie Mercury op zich nam.

Voor Record Store Day brengen ze een Limited Edition Bohemian Rhapsody Picture Disc uit. Dit zijn twee lp’s waar de 22 nummers op staan die in de film komen, en dus ook de nooit eerder gereleasete set van hun Live Aid optreden in 1985! Ook komt er een limited edition gekleurde 7” single uit met de nummers “Bohemian Rhapsody” en “I’m In Love With My Car”. Van beide vinyls komen er maar 2.300 op de markt, dus de echte Queen liefhebbers onder jullie zouden best niet te lang wachten om deze plaat in de wacht te slagen.

Bob Dylan – Blood On The Tracks (Test Pressing)

Een grootse Amerikaan die voornamelijk omwille van zijn talent als singer-songwriter bekend staat, kreeg drie jaar geleden ook de Nobelprijs voor Literatuur toebedeeld. Deze allesbehalve alledaagse beschrijvingen komen natuurlijk Bob Dylan toe. Het is aangenaam vertoeven in de meeslepende wereld van Dylan, en dat vindt de rest van de wereld klaarblijkelijk samen met ons, want dit buitenbeentje met typerende stem heeft een haast onoverzienbare resem aan hits uitgebracht. Met een minimalistische afwerking zorgen die telkens vooral voor een kenmerkende Bob Dylan-sfeer die ieder wel weet te smaken.

In ’75 bracht Dylan Blood On The Tracks uit. Een legendarisch album, want het komt nog steeds terecht in heel wat lijstjes en kreeg in 2015 zelfs een plaats in de Grammy Hall Of Fame. Blood On The Tracks bestaat uit tien nummers, die opgenomen werden in New York. Maar uiteindelijk besliste de man om de helft elders (in Minneapolis) opnieuw op te nemen. Die vijf Minneapolis-versies haalden de plaat, en zo bleven de vijf New York-versies daarvan achter. Wel circuleerden er enkele testdrukken van het hele New York-verhaal en op RSD wordt de kopie van die testdruk voor het eerst officieel uitgebracht! Ontdek de veelbesproken en daardoor ook magisch aanvoelende New York-visie op Blood On The Tracks via RSD.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Wait and Return

Ook Noel Gallagher en zijn High Flying Birds hebben iets in petto voor RSD. Ze brengen een limited edition ep uit in appelblauwzeegroen vinyl. De ep Wait and Return haalt zijn mosterd bij het vorige album Who Built The Moon?. Die plaat uit 2017 viel in de (hit)prijzen, en in plaats van te kiezen voor de ‘simpele re-issue’, zullen we remixen te horen krijgen van drie nummers van het Who Built The Moon? album. De (inmiddels Londense) Fransman The Reflex ging zijn gang met “She Taught Me How To Fly” en “Keep on Reaching”, terwijl de Brit Richard Norris “Black & White Sunshine” voor zijn rekening nam. Nog even wachten tot RSD voor de terugkeer van Gallagher in een nieuw jasje met Wait and Return. We zijn benieuwd wat voor vonken dat gaat geven.

Chad Smith & Josh Klinghoffer (Red Hot Chili Peppers) – Jeepster / Monolith

Drummer Chad Smith van Red Hot Chili Peppers en multi-instrumentalist Josh Klinghoffer die de gitaar voor zijn rekening neemt in diezelfde band, hebben samengewerkt aan een speciale release voor RSD. De mannen zijn verleden jaar begonnen aan nieuw materiaal voor Red Hot Chili Peppers, en normaal gezien komt er ergens dit jaar een nieuw album uit de pijplijn. Drie jaar na The Getaway zou hun twaalfde studioalbum er aankomen, en om die nog onbepaalde wachttijd te overbruggen, heeft half RHCP een mini-projectje op poten gezet ter gelegenheid van RSD.

Dat de mannen precies kiezen voor een T.Rex tribuut sloeg ons niet met verstomming. Klinghoffer durft tussendoor op hun concerten al eens snippets van legendarische nummers spelen, zo ook T.Rex drie jaar geleden in het Sportpaleis. Niet alleen op RHCP heeft T.Rex een duchtige indruk gemaakt, de rockband laat nog steeds zijn sporen na. Referenties hier en daar blijven niet uit en in 2015 kwam nog een tribuutalbum uit.

Voor RSD coverden Smith en Klinghoffer “Jeepster” en “Monolith”. Smith uiteraard op drums en Klinghoffer liet zich gaan op gitaar, bas en zang. De vinyl is limited edition en een echte must-have voor fans van T.Rex én RHCP.

Green Day – Woodstock 1994

1994: door sommigen soms ‘The year the music died’ genoemd, met onder andere de dood van Kurt Cobain en de geboorte van een Canadese baby die de naam Justin Bieber kreeg. Green Day speelde in augustus van dat jaar ook een legendarische set, al ging die set niet door het muzikale presteren van de Californiërs de geschiedenisboeken in. Green Day’s optreden op Woodstock was één groot moddergevecht, en als klap op de vuurpijl besloot Billie Joe Armstrong ook nog even het lot van zijn broek door de zwaartekracht te laten bepalen. Het ging naar verluidt niet al te best bij de familie Armstrong de weken nadien…

Toch heeft de band, een kwarteeuw na datum, besloten om dat hele gebeuren op vinyl te branden. De cover van hun meest spraakmakende album Dookie, dat overigens ook in 1994 werd gereleaset, werd voor die gelegenheid bewerkt met duct tape, alcoholstift en modder. Dit gepruts werd slechts 6.800 keer overgedaan en van bijpassende vinyl voorzien, en wordt op Record Store Day één van dé hebbedingetjes voor millennials en (andere) punkliefhebbers.

Weezer – Teal Album & Dusty Gems and Raw Nuggets

Millennials kijken op 13 april best niet op een centje meer of minder, want ook een andere legendarische band brengt die dag het een en ander uit. Je begrijpt het goed: Weezer komt die zaterdag niet met één, maar met twee releases op de proppen. Naast het eerder gereleasete Teal Album, met legendarische covers van onder meer “Africa” en “Paranoid”, brengen de Amerikanen ook Dusty Gems and Raw Nuggets, die zal de B-sides van het legendarische Blue Album bevatten, aangevuld met enkele rarities.

We appreciëren het van harte dat Weezer ons hun laatste album, The Black Album, zo snel mogelijk laat vergeten. Als we naar die tweede release kijken zijn we ervan overtuigd dat onder meer een live-versie van “Surf Wax America” en een ‘kitchen tape’ van “Undone (The Sweater Song)” ons alsnog zullen doen verlangen naar hun passage op Werchter van komende zomer.

Madonna – La Isla Bonita (Super Mix)

“Like A Prayer”, “Like A Virgin”, “Hung Up” en “Material Girl”, het zijn maar een paar grote hits van de nog grotere Madonna. De Amerikaanse zangeres en actrice is niet voor niets de bestverkopende en meest succesvolle vrouwelijke artiest aller tijden. Ze was een hardwerkende perfectionist, die bij elk nummer tot het uiterste ging. Madonna, die ondertussen zestig jaar is, werd al snel de ‘Queen of Pop’ genoemd.

Voor Record Store Day 2019 brengt ze een replica van de enige Japanse ep release van La Isla Bonita: Super Mix EP uit. Deze groene vinylplaat bevat onder meer “Crazy For You”, “Open Your Heart” en natuurlijk “La Isla Bonita”. Dat laatste nummer is een van Madonna’s bekendste liedjes, die in verschillende hitlijsten op nummer één heeft gestaan. Leuk weetje: De muziek van “La Isla Bonita” was oorspronkelijk geschreven voor Michael Jackson, maar die zag er niets in. Nadat de ‘Queen of Pop’ de tekst bij het nummer had gemaakt, kwam het terecht op haar album True Blue.

a-ha – Hunting High And Low / The Early Alternate Mixes

a-ha is misschien wel één van de meest legendarische bands die Noorwegen ooit heeft gekend. Met miljoenen verkochte platen, de ene top 10 hit na de andere en uitverkochte arena’s behoort a-ha nog steeds tot de populairste bands uit de eighties. Hun grootste hit “Take On Me” betekende hun internationale doorbraak en was te vinden op hun debuutalbum Hunting High And Low. Op 13 april verschijnt deze plaat in een exclusieve demo versie in een beperkte oplage van 6.000 stuks. Een hebbeding voor elke fan.

Herbie Hancock – Dedication

Het staat buiten kijf dat Herbie Hancock een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten is, maar het gaat in zijn muziek niet alleen om jazz, want er zijn ook vaak blues-, rock- en funk-invloeden te horen, die de muziek van Hancock zo uniek en extra aanstekelijk maken.

Dedication is het dertiende album van Hancock. In ’74 had hij dit op zijn eentje opgenomen in Japan tijdens een zijn tour daar. Doordat hij alleen te werk ging, creëerde hij zweverige en open versies van de nummers, die tegelijkertijd nog steeds funky klinken. Op “Maiden Voyage” en “Dolphin Dance” speelde hij op piano, en voor “Nobu” en “Cantaloupe Island” gebruikte hij een synth. Datzelfde jaar nog kwam Dedication uit in Japan, maar nergens anders. Pas in 2013 werd het buiten Japan gereleaset als cd, als onderdeel van een grote boxset. Het jaar daarna kreeg het dan eindelijk de individuele (cd-)versie die het ook verdient. Voor RSD komt Dedication voor het eerst uit op vinyl! Met slechts een oplage van 3.000 exemplaren, zal je je mogen haasten om er eentje te bemachtigen.

The Rolling Stones – She’s A Rainbow

De rocklegende The Rolling Stones releaset speciaal voor RSD de live-versie van een van hun knallers. “She’s A Rainbow” was onderdeel van hun album Their Satanic Majesties Request uit 1967. Het werd het mooiste en meest vernieuwende nummer van de mannen genoemd en het belandde al snel in de hitlijsten. Een live-versie van “She’s A Rainbow” komt speciaal voor RSD uit op vinyl in beperkte oplage. Je kan opnieuw genieten van dit nummer zoals dit werd gespeeld in de U Arena in Parijs in 2017 als onderdeel van hun No Filter tour.

 

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Green Day - Saviors (★★★½): De gebroken Amerikaanse droom in vijftien hoofdstukken

Drie decennia ver in zijn carrière heeft Green Day absoluut niks meer te bewijzen. Met Dookie zette het trio eigenhandig een punkrockrevival…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Green Day - "One Eyed Bastard"

Het iconische trio dat al decennialang de punkrockscene domineert, heeft opnieuw de schijnwerpers op zich gericht. Deze keer was het niet de…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.