InstagramLiveRecensies

Kim Petras @ Ancienne Belgique (AB): Pop-peepshow met grote stem

© CPU – Larissa Zenner

De Duitse popster Kim Petras heeft de afgelopen jaren verschillende records verbroken en werd meer dan ooit een popster die internationaal gevierd werd. Zo mocht ze voor “Unholy”, haar samenwerking met Sam Smith, als eerste transpersoon een Grammy in ontvangst nemen en haalde ze met de track bijna anderhalf miljard streams enkel op Spotify. Haar album Feed The Beast moest haar vorig jaar finaal op de troon zetten, maar bleef onder alle verwachtingen en leverde verrassend genoeg geen wereldhit meer op. Gisterenavond probeerde ze in een uitverkochte Ancienne Belgique te tonen waarom dat volledig onterecht is met een grootse popproductie en een ambitieuze setlist van maar liefst 22 nummers, waarbij enkele singles zoals “Brrr” of “Icy” opvallend afwezig waren.

De Britse multi-instrumentaliste Georgia mag op de huidige tour het voorprogramma verzorgen. In het verleden stond ze al met een headlineshow in de AB Club en opende ze Rock Werchter, maar in de grote zaal van de AB stond ze nog niet. Met haar dansbare poptracks zorgde ze al snel voor beweging in de zaal en wist ze met haar hybride live set-up de juiste accenten te leggen, die perfect in smaak vielen en al voor bescheiden feestjes zorgden. De duidelijke referenties naar de clubwereld zorgden gedurende 25 minuten voor een verfrissend setje vol feelgood-muziek, die moeiteloos alle vakjes aftikte om een perfect voorprogramma te zijn en ons deed uitkijken naar een nieuwe headlineshow van de sympathieke Britse.

© CPU – Larissa Zenner

Nadat haar goede vriend Alex Chapman de massa in vuur en vlam zette met de beste popnummers van de afgelopen jaren, gooide Kim Petras zich iets na negen zelf ten prooi voor een hongerige zaal. Het toepasselijke “Feed The Beast” werd het eerste kanonvoer voor een uitzinnige AB, die het nummer meescandeerde alsof de titeltrack van haar debuutalbum het volkslied van ‘Cuntland’ is. De keet stond in vuur en vlam, waardoor “Personal Hell” – het op een na enige liedje van haar gevierde project Clarity in de setlist – enkel een brandversneller werd. Uiteindelijk waren het “King Of Hearts” en monsterhit “Unholy” die vroeg in de set al voor waar vuurwerk zorgden. Vocaal haalde Petras namelijk alles uit de kast om de lont aan te wakkeren, wat voor vonken zorgde en haar eerste passage in vier jaar tijd tot een geslaagde comeback maakte.

© CPU – Larissa Zenner

De deuren van de pophemel stonden meteen wagenwijd open en werden vervolgens niet meteen gesloten. Slut Pop, haar expliciete ep, deed de temperatuur enkel maar stijgen. Nummers zoals “Treat Me Like A Slut”, “Throat Goat” of “Gag On It” hebben eigenlijk niet veel meer uitleg nodig, want de inhoud spreekt voor zich, al vallen ze ook op door hun ludieke popproducties. Het gigantische led-scherm deed dienst als ultieme sfeerbevordering met geblurde seks-scenes die de AB even omtoverden tot een peepshow deluxe, maar het waren vooral ook Petras en haar twee danseressen die de aandacht trokken met choreografieën, perfect getimede sweepslagen en een korte striptease, waarvoor de gelovigen onder ons de biechtstoel zouden opzoeken. Sex sells! Zo veel werd duidelijk, al zaten onze grote hoogtepunten elders in de set.

Kim Petras mag Feed The Beast dan wel zelf haar debuutalbum noemen, maar doorheen de jaren zijn er al een handvol langspelers verschenen. Problématique leek lang haar debuutalbum te worden, maar werd na een lek op het internet toch terug even opgeborgen. Na heus gebedel van haar fans, bracht ze dat album uiteindelijk uit en mochten vier nummers gisteren het fanalbum vertegenwoordigen. Helaas bleef enkel “Problématique” echt hangen. “Je T’adore” trok de energie onnodig naar beneden, in “Deeper” kampte ze met geluidsproblemen waarbij de autotune niet in de juiste noot waren ingesteld en “All She Wants” was zonder 2000’s grootste it-girl Paris Hilton ook niet meteen een hoogvlieger. Waarom ze in haar Fead The Beast-tour Problématique zo naar voorschoof en TURN OFF THE LIGHT in ruil daarvoor volledig negeerde, blijft voor ons een raadsel. Zeker als we je vertellen dat het tweede genoemde album volgens velen tot haar beste werk behoort.

© CPU – Larissa Zenner

Na bijna een uurtje op de planken, opende Kim Petras haar bescheiden vat aan hits om terug volle gas te geven in het slotstuk. Ouder werk “I Don’t Wan’t It All’ en “Hillside Boys” zijn klassiekers in haar oeuvre en werden bijgevolg bijzonder enthousiast onthaald. Ook “Sweet Spot” wist onze pop achillespees te raken en vormde de perfecte overgang naar “Coconuts” – u raadt het juist – een nummer over haar twee boezemvrienden Mary-Kate en Ashley. Ze toverden in ieder geval een gigantische glimlach op ieders gezicht, waarna ze in de bisronde nog eens vocaal de sterren van de hemel zong. “Alone” werd gekenmerkt door haast briljante uithalen, die het nummer een andere dynamiek gaven, maar het was ook afsluiter “Heart to Break” dat alle harten nog eens sneller liet slaan door popmelodieën die eigenlijk al jaren de radio’s zouden mogen sieren.

Het parcours van Kim Petras was de afgelopen jaren soms even hobbelig als haar evenwicht op haar hakken gisterenavond, maar vocaal kan ze weldegelijk uitpakken en schitteren als popartiesten die Sportpaleizen uitverkopen. Haar vertoning in de AB was op en top pop. Meerdere podiumprops zoals een levensgrote joint, twee danseressen, een productie die grote podia ambieerde, verschillende outfitwissels en een zangeres die helaas iets te zelden echt contact zocht met het publiek. Het grootste deel van de show mocht zich dan wel afspelen op een driehoekig verhoog, het waren haar – zo goed als heel de show – loepzuivere vocals onder een laagje autotune die de show stalen. Kim Petras heeft een popbeest in zich dat bijna de perfectie benadert, maar nog meer naar buiten mag komen en een persoonlijker kantje mag krijgen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Feed The Beast
Personal Hell
Revelations
King Of Hearts
Unholy
Slut Pop
Treat Me Like A Slut
XXX
Throat Goat
Slut Pop (Reprise)
Head Head Honcho
Gag On It
All She Wants
Je T’adore
Problématique
Deeper
I Don’t Want It All
Hillside Boys
Can’t Do Better
Sweet Spot
Coconuts

Alone 2.0
Heart to Break

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Ancienne Belgique (AB): Mist in de bergen

De vonken die Declan McKenna al jaren op zijn thuisland loslaat, lijken maar niet te willen overslaan op het Europese vasteland. Dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.