AlbumsRecensies

Kim Petras – TURN OFF THE LIGHT (★★★★½): Vlijmscherpe Halloweenpop

Men hoorde het donderen in Keulen, toen een twaalfjarige als een van de jongsten ooit een geslachtsverandering onderging. Een tiental jaar later staat Kim Petras opnieuw in de media, maar deze keer met haar muziek. De Duitse popster heeft dus al een bewogen jeugd achter de rug, maar putte uit haar transitie ook heel wat zelfvertrouwen. Haar thuisland Duitsland ruilde ze dan ook in voor Los Angeles, van waaruit ze hard aan haar muzikale carrière werkte. Begin van deze zomer kwam haar debuutalbum Clarity uit, waarvoor ze van de New York Times een tien op tien kreeg. Enkele maanden later luidt Petras Halloween in met haar tweede album TURN OFF THE LIGHT.

TURN OFF THE LIGHT is het vervolg op Kims eerste Halloween-ep TURN OFF THE LIGHT, VOL 1, en bevat ook alle tracks van die ep. Van de zeventien nummers op het album zijn er dus negen nieuw en kennen we er al acht van vorig jaar. Wat alle nummers wel verbindt, is dat de omstreden producer Dr. Luke (ondertussen actief onder de naam MADE IN CHINA) achter de knoppen zat. In oktober 2014 kwam de sterproducer nog in nauwe schoentjes, nadat zangeres Kesha hem aanklaagde voor onder andere verkrachting en geweld. Dit was iets wat Petras een shitstorm opleverde, aangezien ze sinds 2017 nauw met Dr. Luke samenwerkt. Het stond haar succes uiteindelijk toch niet in de weg.

Kim Petras is ontzettend slim, want het rad heruitvinden doet de dame niet. Wie naar haar nummers luistert, kan dan ook meteen haar invloeden horen. In “Wrong Turn” menen we Britney Spears en Madonna te herkennen, “<demons>” heeft iets weg van Lady Gaga’s Artpop en het enorm sexy “Death by Sex” zou ook van haar goede vriendin Charli XCX kunnen zijn. Toch klinken haar nummers niet als exacte kopieën en hebben ze allemaal nog een eigen draai gekregen.

Dat het een Halloweenalbum geworden is kan je makkelijk afleiden uit de opener “Purgatory”, die perfect overgaat in “There Will Be Blood”. Angstaanjagend wordt het nooit, maar een griezelig en mysterieus kantje heeft elke track wel gekregen. Zo hoor je in “Knives” dat er messen geslepen worden, waarna een futuristisch popdeuntje de overhand neemt en een sterk instrumentaal geheel vormt. Vlijmscherp en toch ook zeer strak tegelijk, wat ervoor zorgt dat het album ook doorheen de rest van het jaar zeer goede overlevingskansen heeft.

Autotune en stemvervorming hoort er bij Petras bij zoals pompoenen dat doen bij Halloween. Dat dit niet meteen slecht klinkt, horen we vanaf de eerste tonen van “Close Your Eyes”. Met een Daft Punk-achtige intro start het nummer, waarna ze je door haar ongelofelijke stem scalpeert in het laatste refrein. In de titeltrack van het album krijgt ze de steun van Elvira, Mistress of the Dark om er nog eens een popschijf van jewelste van te maken inclusief sopraanstemmetjes en dergelijke. Productioneel uiterst strek.

TURN OFF THE LIGHT is misschien wel het beste Halloweenalbum tot nu toe. Veel kennen we er misschien ook niet, maar wat de 27-jarige afleverde, is niet alleen opmerkelijk, maar dient ook gewaardeerd te worden. Het is moedig om zo’n project uit te brengen, vooral als zelfstandige artiest die niet in de klauwen zit van een groot label met het nodige budget ter promotie. “Tell Me It’s a Nightmare” is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van popperfectie, want dit nummer schittert gewoon op elk vlak. Bedankt, Kim Petras en happy Halloween!

Volg ons ook op Spotify voor meer nieuwe muziek.

1528 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Shania Twain - "Not Just A Girl"

Sommige artiesten hoeven niet meer te bewijzen waartoe ze in staat zijn omdat ze al zoveel bereikt hebben. De Canadese singer-songwriter Shania…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lauv - "Kids Are Born Stars"

Lauv is een popartiest die al sinds 2014 actief is in het muzieklandschap. Toch moesten we tot 2020 wachten op zijn debuutalbum…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Big Time Rush - "Honey"

Wie een tiental jaar geleden trouwe Nickelodeonkijker was, zal zich ongetwijfeld Big Time Rush nog wel herinneren. De verhaallijn van de show…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.