AlbumsFeatured albumsRecensies

Kim Petras – Problématique (★★★½): Hoopgevende terugkeer

Seks zou zogezegd moeten verkopen. Die leuze namen Kim Petras en haar team achter Feed the Beast en Slutpop ter harte, en zetten volledig in op het (proberen te) verkopen van pure ordinaire seks. Toegegeven, Slutpop was meer in dit bedje ziek dan haar laatste album Feed the Beast. Geen van beiden bekoorden ons. Met Problématique lijkt de Duitse zangeres terug te keren naar de muziek waar we haar zo graag voor zien: dreunende beats, een scherpe pen met een knipoog en over het algemeen a good time zonder meer.

Dat Kim Petras zich niet al te serieus neemt is al meteen duidelijk op het titelnummer. ‘You listen to Kim Petras? Isn’t she like problematic?’, klinkt het. Met ‘No! She’s problématique!’ ketst ze de bal gevat terug en het feest breekt los. De dreunende beat, teksten met een kwinkslag en de zangeres toont ook meteen weer dat ze vocaal niet van de minste is. Het voelt plots weer aan alsof we naar de Kim van weleer, van TURN OFF THE LIGHT en Clarity, luisteren.

Wat volgt, ligt in lijn met waarmee ze haar fanbase in het verleden aanspekte: Europop met extra aandacht voor de dansbaarheid. Er zijn nummers die meteen thuishoren op de afspeellijst van een rave. Daarbij denken we aan de opener, maar ook aan, “Love Ya Leave Ya”, enBorn Again”. Vooral die laatste is het kroonjuweel van het hele album. De eighties-synths die terugroepen naar “Can’t Get You Out Of My Head” van Kylie Minogue en glijdende bass maken er een passage van om vingers bij af te likken. We kunnen het niet beter omschrijven dan alsof de productie van een Allie X-nummer en de oorwurmigheid van “Say So van Doja Cat een kind gebaard hebben en het “Born Again” noemde. Petras slaagt erin om iets te doen wat ze lange tijd niet wist te doen: ons laten dansen.

Elk album moet hoog pieken, maar moet ook stille waters aanbieden om op adem te komen. “Je T’Adore”, “Deeper” en “Something About U” bieden net dat. Ze neemt wat gas terug en bezingt grote liefdes en vurige opvliegingen zonder te grijpen naar voor de hand liggende clichés. ‘Mercury, mercury rising / I don’t give a fuck what your sign is / I already know we aligning’ van “Something About You” is meteen een van onze favoriete lijnen. 

Thematisch is de plaat Petras pur sang. Zingen over liefdes die ze tegelijkertijd gebruikt om haar materialistische dromen te verwezenlijken, over exuberante reisjes en haar braggadocious karakter staat centraal op de langspeler waar we haar dankbaar voor zijn, want het levert zo’n goede popmuziek op. Ook de cameo van Paris Hilton bij “All She Wants” maakt de cirkel rond met Hilton die ook verscheen in de video van Petras’ doorbraakhit “I Don’t Want It At All”. 

Problématique geeft hoop dat de Kim Petras van vanouds nog steeds daar is. Slutpop en Feed The Beast lijken nu louter lege marketingproducten die dienden om te provoceren en aandacht te trekken in plaats van Petras’ creatieve visie uit te dragen. De zangeres is verleidelijk, niet gratuit; ze is gevat, niet vulgair. Volgend jaar trekt ze op tournee doorheen Europa en ook in ons land is er een tussenstop, namelijk op 24 februari in de Ancienne Belgique. Op 28 februari staat ze in Amsterdam op podium in AFAS Live.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Born Again”, ons favoriete nummer van Problématique in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Florrie - "Kissing In the Cold"

Van een self-made woman gesproken: de Engelse Florence Ellen Arnold, die door het muzikale landschap trekt als Florrie, is al meerdere jaren…
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…
InstagramLiveRecensies

Melenas @ Trix (Café): Een hoorcollege in de oorwurmkunde

Een doorbraakje versieren midden in een epidemie en lockdown is voor een band misschien een van de wreedste vormen van ironie die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.