InstagramLiveRecensies

Kvelertak @ Trix (Zaal): In de ban van de Noormannen

© CPU – Mathias Verschueren

Het Noorse water. We weten niet wat er precies in zit, maar het zorgt in ieder geval voor innoverende metalbands. Al jaren schieten creatieve groepen als paddestoelen uit de grond en worden we bedolven door nieuwe combinaties van genres en stijlen waarvan we niet eens het bestaan wisten. Kvelertak heeft met hun eigengemaakte black-‘n-roll zo’n combinatie te pakken en verovert er langzaam aan de wereld mee. Uitverkochte shows in alle windrichtingen en tours over de ganse wereld zijn eerder schering en inslag dan een uitzondering. Dat touren bracht ze gisteravond ook in Antwerpen, de metalhoofdstad van Europa als we de zanger van Cancer Bats moeten geloven, waar het zijn laatste show speelde voordat het de Atlantische Oceaan overstak. Een prima plek dus om, samen met Cancer Bats, nog een keer alles te geven en de Trix op haar grondvesten te laten trillen.

© CPU – Mathias Verschueren

Dat getril begon al vroeg, echter moesten we door de verkeerschaos van de Antwerpse ring de aftrap aan ons voorbij laten gaan. Gelukkig was Cancer Bats de beroerdste niet en konden we rekenen op een XXL-set die recht doorheen de volledige muziekcatalogus ging. In grote lijnen was het concert een uitgebreide kopie van de versie die we deze zomer op Graspop voorgeschoteld kregen. De gitaren knalden even luid uit de speakers als destijds in Dessel en de grote klappers als “Lonely Bong” en “Bricks & Mortar” kregen we opnieuw voor onze kiezen. Ook ditmaal was frontman Liam Cormier gehuld in een Wiegendood-longsleeve en sprong hij als een waar Duracell konijn over het ganse podium. Helaas voor hem zat het publiek niet op hetzelfde energielevel en stonden ze stokstijf toe te kijken hoe Cormier het toneel gebruikte als zijn speeltuin.

Het was pas tijdens het opzwepende “Radiate” dat het publiek, na lichte aansturing van de zanger, in de maat sprong en er eindelijk leven in de brouwerij kwam. Die levendigheid bleef als een deken over de zaal hangen en kleefde de rest van het optreden aan iedere toeschouwer vast. Het gonsde aan de Noordersingel en dat werd enkel maar meer toen Brooklyn Doran haar opwachting mocht maken om haar stem te verlenen tijdens “Hammering On”. De kleine spring-in-’t-veld vormde samen met Cormier een vocaal blok waar je u tegen zegt en liet ons denderen. Toen met het alles vernietigende “Hail Destroyer” nog eenmaal een muzikale mokerslag werd uitgedeeld, vond de band het wel welletjes en mochten ze onder luid gejoel het podium verlaten.

© CPU – Mathias Verschueren

De zaal was warm en meer dan klaar voor de headliner van de avond. Toen de lichten dimden en de bijna sprookjesachtige introtonen de zaal vulde, werd het ons duidelijk dat het een avond vol ongebreidelde energie zou worden. Al gauw werden de feeërieke tonen ingeruild voor snoeiharde gitaren en schalde “Krøterveg Te Helvete” doorheen de geluidsbarrières. Het trillen van de bas was voelbaar in iedere vezel van ons lichaam. We waren duidelijk niet de enige die dit voelden, want al snel veranderde het publiek in een headbangende massa en werden er moshpits opengetrokken doorheen de volledige zaal.

Kvelertak zat er duidelijk lekker in. Gehuld in een zee van rood licht, deelden ze genadeloos de ene mokerslag na de andere uit. We waren tijdens nummers als “Blodtørst” en “Skoggangr” gevangen in de krachtige wurggreep van de Noorse meesters, en elke sonische schok die ze ons toebrachten, voelde als een rituele onderdompeling in de wereld van Kvelertak. We waren in de ban van de Noormannen en dat werd tijdens het energieke “Crack of Doom” enkel maar groter.

© CPU – Mathias Verschueren

Wat Kvelertak echt onderscheidt, is hun vermogen om naadloos te schakelen tussen verschillende muzikale elementen. Ook in de Trix was dit raak. Van de agressieve black metal-uitbarstingen tot het meer melodieuze rock-‘n-roll. De setlist had alles. Gooi daar nog een extra laag rauwe vocalen van zanger Ivar Nikolaisen bij op en je krijgt een show van jewelste. Diezelfde frontman was ook het middelpunt van de show. Waar we anderhalve week geleden tijdens de set van EyeHateGod al getuige waren van een zowat bezeten frontman in de Trix, deed Nikolaisen dat moeiteloos over. Hij sleurde zichzelf en zijn microfoonstatief over het podium en ging iedere vierkante meter af, terwijl hij met alle gemak diepe grunts naar boven haalde.

Tegen het einde van de setlist escaleerde de intensiteit tot een hoogtepunt en met nummers als “Endling” en “Mjød” kregen we nog enkele harde klappen te verwerken. Pas na het slotnummer “Bråtebrann” liet de band zijn greep los en konden we ons eindelijk loswrikken uit de betovering van de Noormannen. Kvelertak zette in net iets minder dan anderhalf uur de Trix in lichterlaaie en liet het, zoals we al konden verwachten, op haar grondvesten schudden.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Kvelertak: Facebook / Instagram / Website
Cancer Bats: Facebook / Instagram / Website

147 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 1): Buitje voor de sfeer

Duizenden metalheads trotseerden weer en wind om überhaupt in Dessel te geraken. Van paniek of andere onenigheden was nauwelijks iets te merken….
InstagramLiveRecensies

Dogstar @ Trix: Van de cinema naar het podium met Keanu Reeves

Dogstar doet niet meteen een belletje rinkelen bij het grote publiek. Met Keanu Reeves heeft het trio nochtans een regelrechte Hollywood-ster in…
InstagramLiveRecensies

Benson Boone @ Trix: Stemwonder en posterboy

Als er fans al in de vroege ochtenduren voor de zaal gaan kamperen, dan weet je dat je met een waar tieneridool…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.