InstagramLiveRecensies

STONE @ Botanique (Orangerie): Steengoed

© CPU – Kaat Hellinckx

Het Liverpoolse viertal STONE kunnen we gerust omschrijven als een van dé hypes van het moment, maar anders dan bij andere rages hebben we zo de indruk dat de Britten gekomen zijn om te blijven. Afgelopen vrijdag brachten ze met punkadonk2 hun tweede ep uit en daarmee zet STONE een nieuwe stap richting die grote doorbraak. Single “If You Wanna” doet het bovendien zeer goed op de radio en klom dit weekend zelfs de top vijf binnen van De Afrekening. Hun herfsttour hebben ze noodplichtig moeten afslanken naar twee shows en dat allemaal om hun debuutalbum te kunnen opnemen in Los Angeles. De uitverkochte show in de Botanique kon gelukkig wel doorgaan en dat was maar goed ook, want het was de eerste STONE-headline show in Europa ooit.

© CPU – Kaat Hellinckx

Eerst was het echter aan een band van eigen bodem om de avond in de Orangerie te openen. marcel, geschreven zonder hoofdletter, is een groepje bescheiden Brusselaars die een aantal jaar geleden besloten de podia in Brussel en omstreken onveilig te maken. Gisteren mochten ze een thuismatch spelen op vertrouwd terrein, want in maart stelden ze in hetzelfde gebouw hun debuutalbum charivari voor. We zagen ze in de afgelopen maanden wel eens op een podium verschijnen en toch voelde het gisteren alsof ze op hun best waren. Het vijftal legde namelijk een behoorlijke gretigheid voor de dag en speelde een verdienstelijke set. Tijdens “eurovision” ging het even The Voidz-achtige richtingen uit met een behoorlijk sausje autotune over de stem van frontman Amaury Louis, terwijl er op “playroom” net kozen werd voor de iets strakkere gitaren. Veelzijdig en bovenal overtuigend speelde marcel zijn troeven uit.

Opkomen op de tonen van Madonna’s “Hung Up”? STONE kan dat! Om negen uur stipt dan ook nog. De Britten hadden er met andere woorden zin in en dat was er aan te merken. “I Gotta Feeling” werd als eerste nummer voor de leeuwen gegooid en door diezelfde leeuwen (of in dit geval fans) verslonden. We voelden, hoorden en zagen wel enige vorm van nervositeit, wat niet onlogisch is als je weet dat de band een klein jaar geleden nog blij was met een opkomst van honderd mensen. De zenuwen speelden STONE gelukkig geen al te grote parten meer bij het daaropvolgende “I Let Go“. Voor het publiek was dat eveneens het signaal om in gang te schieten en de eerste moshpit te openen.

© CPU – Kaat Hellinckx

Normaliter had STONE gisteren in de Rotonde moeten spelen. Het geluidssysteem begaf het in het halfrond en zo werd Orangerie het biotoop waar de vier zich in konden nestelen. Gevolgen voor de sfeer had dat niet, in tegendeel. De grotere zaal bood meer ruimte om los te gaan, zowel voor band als publiek. “Left Right Forward” was een aangewezen uitnodiging om net hetzelfde te doen, al beperkte zich het bewegen in de zaal grotendeels tot een groepje enthousiaste springers in het midden. Niet erg, want radiohitje “If You Wanna” brak de dam definitief en zorgde ervoor dat ook de StuBru-luisteraars spek voor hun bek kregen. Frontzanger Fin Power nam voor het eerst ook zelf een gitaar in de hand en etaleerde daarnaast zijn kunsten als charismatische leider van de band.

De release van punkadonk2 was een goede aangelegenheid om het publiek te introduceren in de richting waar STONE de komende tijd wil verder groeien. Met “Compulsive” klonk dat live alvast behoorlijk goed en ondanks dat het nummer bij de meesten in het begin nog geen belletje deed rinkelen, werd het in de kortste keren door de Botanique meegekeeld. De volgende radiosingle lijkt bij deze al uitgekozen, terwijl dat andere nieuwe nummer “Am I Even A Man” toch een net iets persoonlijker verhaal vertelde. Het moshen maakte plaats voor geboeid luisteren en meeklappen, wat op een welgekomen moment kwam om even energie te tanken.

© CPU – Kaat Hellinckx

De snelle doorbraak van STONE speelde zowel in het voordeel, maar ook in het nadeel. Het nadeel zat ‘m vooral in het beperkte oeuvre waar het viertal het voorlopig mee moet doen. Aan uitbreiding wordt al een tijdje gewerkt, maar onuitgebracht materiaal kregen we desondanks niet te horen. Het werd dus roeien met de riemen die je hebt en dat was voor het merendeel een succes, al zakte het tijdens “Stupid” toch even in. Niet dat het nummer te weinig kwaliteiten heeft, maar live woog de track toch net iets te weinig door. Voordien speelden ze met “Let’s Dance To The Real Thing” nog een catchy nummertje dat het potentieel heeft om nog enkele jaren in de setlist te blijven zitten. De technische problemen met de leadgitaar zorgden er hoe dan ook wel voor dat het iets minder hard binnen kwam dan we het kennen vanop Rock Werchter en Best Kept Secret.

Het waren enkele kleine schoonheidsfoutjes, die met gemak werden goedgemaakt met enthousiasme en speelvreugde. Dat ze blij waren terug op het podium te staan, merkten we bijvoorbeeld aan “Waste“. Ruig en met lef rockten ze op het podium de zielen uit hun lijf, terwijl een flinke meute voor het podium nog eens de pit opentrok. Het guitige Britse accent van Fin Power zweepte iedereen nog meer op en net dan besloot de band er de stekker uit te trekken en het podium te verlaten. Iedereen wist dat er nog een bisronde zat aan te komen, want de twee grootste hits hadden we nog te goed. De encore werd afgetrapt met hun doorbraaksingle “Money (Hope Ain’t Gone)” en het publiek reageerde niet verrassend uitzinnig. Dat uitzinnige ging bij het definitieve einde in de vorm van “Leave it Out” naar een volgende level. Wat een nummer en wat energie! Na vijftig minuten zat het STONE-avontuur in Brussel er voor dit jaar alweer op.

© CPU – Kaat Hellinckx

In de Botanique kwam op deze grijze zondag alles samen waar STONE op dit moment voor staat. Een puike en superstrakke liveshow, veel energie en vooral veel enthousiasme langs beide zijden. De Orangerie daverde al lang niet meer zo hard bij een opkomende band als gisteren bij STONE. Af en toe merkten we wel dat het oeuvre momenteel nog iets te beperkt is, maar dat is enkel nog maar een kwestie van tijd. Als niemand de band nog een steen in de weg legt, dan staat STONE een rooskleurige toekomst te wachten.

Op dinsdag 5 maart komt STONE alweer terug naar de Botanique en dat voor een concert in de volledige Orangerie. De kaartverkoop daarvoor is reeds gestart.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

I Gotta Feeling
I Let Go
Left Right Forward
If You Wanna
Compulsive
Am I Even A Man
Let’s Dance To The Real Thing
Stupid
Waste

Money (Hope Ain’t Gone)
Leave It Out

2061 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STONE - "Queen"

Voor jong gitaargeweld moet je tegenwoordig bij STONE zijn. Met hits als “I Gotta Feeling” en “Money (Hope Ain’t Gone)” blies het…
LiveRecensies

Infinity Song @ Botanique (Orangerie): Swingend familiefeestje

De tofste, muzikale familie sinds de familie von Trapp, dat moeten wel de gebroeders en zusters Boyd zijn. Hun bandnaam Infinity Song…
InstagramLiveRecensies

Vestrock 2024 (Festivaldag 1): Gevestigde waarden

Voor festivalvertier voor jong en oud kan je in het eerste weekend van juni traditiegetrouw terecht in het Hulstse Veste, net over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.