AlbumsRecensies

CMAT – Crazymad, For Me (★★★★): Een wervelende tijdreis

Met verbeten humor en gezegend met een kanjer van een stem vol soul, wist CMAT in 2022 met If My Wife New I’d Be Dead te verrassen met een fris geluid, dat complexloos rond de clichés van country en pop heen schaatste. Afgelopen zomer kon de zangeres dit al verzilveren met onder meer een gesmaakt optreden op Rock Werchter voor een eerder bescheiden publiek aan The Slope. Voor Crazymad, For Me hijst Ciara Mary-Alice Thompson – zoals ze voluit heet – zich als CMAT in de rol van een 47-jarige vrouw die middels een teletijdmachine zichzelf probeert te redden van een stukgelopen relatie. Een heus conceptalbum, jawel, maar eentje dat nooit pretentieus wordt en met uit het leven gegrepen kleine details herkenbaarheid geeft voor iedereen die ooit op zijn ziel is getrapt.

Waar haar eerste album nog opende met “Nashville”, wordt voor de opvolger “California” aangedaan. ‘I’m heading to California. Don’t say I didn’t warn ya. I’m milking what I can from this grief’. Zowel tekst als muziek zetten direct de toon en geven aan dat de droge zwartgallige humor gebleven is, maar dat de country in haar sound stilaan wat plaats moet maken voor een meer poppy en orkestraal geluid. In die poppy sound is dan ook plaats voor een hele rits aan referenties naar popcultuur, waarmee ze alles heel tastbaar maakt. Zichzelf weer op het droge krijgen door zestien uur lang Gilmore Girls te bingen of het afknippen van haar haar om op Vincent Kompany te lijken (“Vincent Kompany”), niet meer naar Spirited Away kunnen kijken door de herinneringen (“Rent”) of de pijnlijke vergelijking doorstaan met een Sex And The City personage (“Such A Miranda”): op deze plaat doet CMAT het allemaal.

De titel van het album Crazymad, For Me komt uit “9 to 5 (Morning Train)” van Sheena Easton waarin een vrouw zo verliefd is op haar man dat ze de hele dag thuis op hem wacht. Wat in de jaren tachtig een romantisch ideaal was, is vandaag gigantisch achterhaald en dat is waar het album ook op zinspeelt in de verschillende songs die tijdens de tijdreis voorbijkomen. Stilstaan bij het verstrijken van de tijd en hoe deze gebeurtenissen op verschillende momenten in je leven een andere beleving kunnen krijgen. De hartepijn in “Rent” is misschien de eerlijkste heartbreaksong waarin ze terugblikt op wat je elkaar nadien nog verschuldigd bent: ‘It’s like I’m paying all this Rent I can’t afford for two And now baby the rent is due And I don’t know anything about you’. En in “I…Hate Who I Am When I’m Horny” herkent iedereen zich die wel al eens onder de invloed van de hormonen foute beslissingen nam.

Where Are Your Kids Tonight“, het prachtige duet met John Grant is een nummer dat midden op de plaat boven alles uit torent en zich alvast een plaats toe-eigent in de komende eindejaarslijstjes. Het stelt de luisteraar de vraag: oordeel je over mensen die zonder hun kinderen een nachtje gaan stappen? Of net niet en blijft dat ook zo in de toekomst?  Beide stemmen verstrengelen zich op de dansvloer magistraal met elkaar en de charismatische eigenzinnige saus die CMAT in elk nummer weet te injecteren, werkt ook hier weer wonderwel. Vocaal kan ze  doorheen het album ongegeneerd te keer gaan waarbij Tanya Donelly, Dolly Parton en Kate Bush goedkeurend met haar meeknikken. Ook muzikaal benut ze het hele spectrum waardoor de plaat spannend blijft van begin tot eind; van de funky baslijntjes in “Phone Me” naar een country uitstapje in het geweldige “Whatever’s Inconvenient”, dat met zijn melodieuze hooks rake klappen uitdeelt (en check zeker ook de hilarische videoclip!). Op “Stay For Something” vergezellen de golvende eighties rockecho’s van The War On Drugs de plaat naar zijn eindpunt in een swingend country jasje (“Have Fun!“). Het lijkt alsof dit orgelpunt in de tijdreis het begin was waar ze naar op zoek ging. En hoe het na die fun een rollercoaster werd waar ze zoveel jaar later helemaal anders naar kijkt. Sterk!

Crazymad, For me verveelt geen moment. Authentiek maar vol verbeelding, ambitieus maar glorieus. CMAT duikt in een tijdreis vol hartzeer, maar levert wel een wervelende, verfrissende en spontane popplaat af. Dit is pop zoals die in 2023 hoort te klinken en dit is een artieste waar we (hopelijk) het laatste nog niet van gehoord en gezien hebben!

CMAT speelt op 14/02/24 in de Orangerie van de Botanique.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Where Are Your Kids Tonight”, ons favoriete nummer van Crazymad, For Me, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

CMAT @ Botanique (Orangerie): Popkoningin met een chaotisch feesthoedje

Met twee uitstekende albums onder de arm, waaronder de recentste Crazymad, For Me, en een nominatie voor zowel de BBC Sound of 2024 als…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Muzieknieuwtjes

BBC Sound of 2024 maakt longlist bekend

In december worden we traditiegetrouw overstelpt met allerlei jaarlijsten die terugblikken op het afgelopen muziekjaar, maar december is ook de maand waarin…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.