AlbumsFeatured albumsRecensies

Lewis Capaldi – Broken By Desire To Be Heavenly Sent (★★½): Lichtpuntjes in het tranendal

Nog niet zo heel lang geleden doorkruiste vader Mark Capaldi met regelmaat Schotland. Aan zijn zijde zoonlief Lewis, want die wilde graag zanger worden. Iets dat vrij goed lukte, want vanuit thuisstad Glasgow reden ze elk weekend richting een of andere pub, waar helaas bijna niemand echt geïnteresseerd luisterde naar wat de jongeman te vertellen had. Dat veranderde echter toen hij met “Bruises” plots een nummer had geschreven dat écht wist te raken. Cafés werden concertzalen, zalen werden uiteindelijk arena’s. En vandaag de dag is Lewis Capaldi een van de grootste popsterren van de planeet, want op debuutplaat Divinely Uninspired To A Hellish Extent rijgde hij de hits aan elkaar. Het succes van de Schotse singer-songwriter zit weliswaar voor een stuk ook in het contrast: achter de breekbare popballads schuilt een immer goedlachse kerel.

Die humor is Capaldi tot op heden nog niet kwijtgeraakt, maar we zouden liegen als we zeggen dat hij vandaag nog steeds diezelfde kerel is als een vijftal jaar geleden. Nadat hij met onder meer “Someone You Loved” een van de meest gestreamde nummers ooit had gemaakt, wilde het label namelijk snel een opvolger. De lat lag met andere woorden op een gigantische hoogte en je voelt het al aankomen: de Schot raakte, althans volgens zijn entourage, niet meer aan dat niveau. Geen enkel nummer bleek nog goed genoeg, de stress werd hem bijgevolg teveel; iets dat zich uitwerkte in de aandoening Gilles de la Tourette. Capaldi nam daarom noodgedwongen de tijd om zijn mentale gezondheid terug op punt te krijgen en vond daarin de inspiratie voor die langverwachte tweede plaat, Broken By Desire To Be Heavenly Sent.

Heel veel verrassingen of vernieuwingen horen we in dat album echter niet terug, maar toch voel je langs de andere kant wel een vooruitgang binnen de muziek die Capaldi maakt. Opnieuw komt de man opdraven met een dozijn popballades waarin hij met regelmaat uitpakt met een vocale uithaal, maar er zit hier en daar wel wat meer diepgang in het geheel verwerkt of er wordt een ander kleurtje aan de sound gegeven. Comebacksingle alsook albumopener “Forget Me” is daar eigenlijk het perfecte voorbeeld van; het nummer ligt gigantisch makkelijk in het gehoor en is, rekening houdend met de discografie van de Schot, geen schokkende koerswijziging, maar toch hoor je dat er voor een meer poppy sound wordt geopteerd. Een vrolijk klinkend nummer met een minder vrolijke thematiek dus, maar er is meer.

Zo komt Lewis Capaldi op Broken By Desire To Be Heavenly Sent zelfs op de proppen met zowaar een vrolijk klinkend nummer met een bijpassend vrolijke thematiek. “Heavenly Kind of State of Mind” zou op die manier zelfs kunnen ontpoppen tot een zomerhit, want dankzij zijn euforische lentevibes en de schoonheid waarmee verliefd zijn omschreven wordt, tovert de Schot of je dat nu wilt of niet een glimlach op je gezicht. Helaas is dat nummer, afgezien van de singles, meteen ook de enige echt grote uitschieter van het album. Capaldi lijkt gewoonweg iets te vaak te vervallen in clichés, maar op de een of andere manier weet hij toch altijd ergens wel, al is het nihil, die gevoelige snaar te raken.

“Haven’t You Ever Been In Love Before” is op het eerste gehoor bijvoorbeeld niet veel meer dan een zoveelste grootste pianopopballade van de man, maar aan de hand van zijn uithalen in de bijzonder herkenbare refreinen bewijst de man toch maar weer dat hij geen dertien-in-een-dozijnsinger-songwriter is. Bijgevolg lijk een volgend breekbaar hitje een feit. Dat kan ook gezegd worden van singles als “Pointless” en “Wish You The Best“, die zelfs al voor de release werden meegebruld (en voor tranen zorgden) in een uitverkocht Sportpaleis. “The Pretender” is op muzikaal vlak dan weer niet zo speciaal, maar zorgt wel op tekstueel niveau voor meer diepgang. Zo heeft Capaldi het over hoe hij zich een buitenstaander voelt binnen de muziekwereld, alsof hij daar niet thuishoort.

Dat de man vaker met dat gevoel te kampen heeft, leerden we bijvoorbeeld al in de Netflix-documentaire How I’m Feeling Now. Wat we daar, tot onze grote teleurstelling, ook hoorden, was dat het label van Capaldi hem er haast toe dwong om zijn creativiteit opzij te schuiven en te opteren voor een herkenbaar geluid (lees: nummers die zo hard mogelijk lijken op zijn hits). Dat hij dat doorheen Broken By Desire To Be Heavenly Sent met momenten ook effectief doet, maakt het album daarom eerder middelmatig. “Love The Hell Out of You” verdrinkt bijvoorbeeld in de clichés waar eender welk liefdeslied bol van staat en ook “Any Kind of Love” is niet veel meer dan een matige pianoballad.

Je snapt dus dat Broken By Desire To Be Heavenly Sent niet veel verrassends te bieden heeft, al krijgen we tegen het einde van de plaat toch nog een fikse opflakkering. “Leave Me Slowly” wordt bijvoorbeeld gekleurd door een paarse Prince-achtige gitaar, inclusief solo, en “How This Ends” heeft dankzij zijn overrompelende einde nog die extra punch om zich boven de rest van de plaat te profileren. Een plaat die het best samengevat wordt in afsluiter “How I’m Feeling Now“, een nummer dat ook in rechtstreeks verband staat met de gelijknamige documentaire.

Lewis Capaldi leeft eigenlijk een beetje tussen twee werelden op dit moment. De wereld van zelf leven en die van geleefd worden, de wereld van gelukkig zijn en die van onder geweldige stress staan. Oftewel: de wereld van je eigen zin doen en die van luisteren naar je entourage en nummers schrijven die hits moeten worden. Af en toe lukt het de jonge Schot om die twee werelden te laten samenvloeien tot een mooi geheel; kijk bijvoorbeeld maar naar nummers als “Wish You The Best”, “Haven’t You Ever Been In Love Before” of “How I’m Feeling Now”. Je voelt alleen aan alles dat er ook heel wat tracks op Broken By Desire To Be Heavenly Sent staan die te weinig ziel missen om echt door te groeien. Een nummer als “Burning” heeft namelijk wel hitpotentieel, maar kan ons allesbehalve raken. Het wordt dankzij die tweede plaat dus duidelijk dat Lewis Capaldi nu voor een belangrijke keuze in zijn carrière staat: zichzelf blijven en eerlijke nummers maken, of nummers schrijven die hits moeten worden. Album nummer twee zal hem dankzij z’n degelijkheid echter wel wat tijd kopen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “How I’m Feeling Now”, ons favoriete nummer van Broken By Desire To Be Heavenly Sent, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2107 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Lewis Capaldi lost vijf nieuwe nummers op deluxeversie van Broken By Desire To Be Heavenly Sent

2023 was een bewogen jaar voor Lewis Capaldi. Niet alleen bracht de immens populaire singer-songwriter zijn tweede album Broken By Desire To Be…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lewis Capaldi - "Wish You The Best"

Je mag vinden wat je wilt van Lewis Capaldi en zijn muziek, maar het parcours dat de jonge Schot op korte termijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.