AlbumsRecensies

MEROL – Alles Smaakt Beter Met Prik (★★★½): Bubbelend dansen

‘Lekker met de meiden, meiden, meiden.’ Het is een leuze die door zowat iedereen gekend en gescandeerd wordt wanneer het speelt en dat is natuurlijk allemaal te danken aan de Nederlandse popprinses MEROL. 2022 was hét jaar bij uitstek voor zangeres. Zo bracht ze haar debuutalbum Troostprijs uit, dat ze uitgebreid kon voorstellen bij een meermaals verlengde clubtour in België en Nederland. Ze passeerde onder andere in de Vooruit in Gent, op de festivalweide van Pukkelpop, in de Ancienne Belgique en in De Roma in Antwerpen, en elke keer slaagde MEROL erin om iedereen uit haar hand te laten eten met haar funky en voornamelijk makkelijk meezingbare levensverhalen. Een klein jaartje na dat befaamde debuutalbum, was het voor de zangeres tijd om wat nieuwe muziek uit te brengen en dat knap op tijd voor de aankomende festivalzomer.

De gloednieuwe ep kreeg de titel Alles Smaakt Beter Met Prik en MEROL gaat daarin op zoek naar alles wat prikt. Waar de thema’s op Troostprijs voornamelijk tot de oerklassieke liefdesperikelen en zelfreflectie behoorden, mogen we het hier nog wat verder gaan zoeken. Natuurlijk krijgen we nog leuke liefdesliedjes, maar de zangeres wilde nog verder kijken dan haar neus lang is. Zo bespreekt ze nog meer haar eigen lelijke eigenschappen en zondes, maar kaart ze ook de klimaatproblematiek in de wereld aan, tevens een onderwerp waar de Nederlandse zich sterk voor inzet en haar fans bewust van probeert te maken.

Beginnen doet MEROL met “Het Feest Is Al Voorbij” en dat is meteen het meest maatschappijkritische nummer van het album. Op een vrolijke en dansbare synthbeat valt ze met de deur in huis: ‘Hoeveel heter moet het nog worden / Voor we dat we weten dit is echt’. En zo wordt al snel die veelbesproken klimaatproblematiek aangekaart. Tegelijk pakt de Nederlandse het heel goed aan, want dit zou ook perfect een lied kunnen zijn over een liefdesrelatie. Subtiel, catchy maar toch met een duidelijke boodschap. “Applaus” kregen we al eerder te horen en is een degelijke opvolger voor het startnummer, gezien ze hier de problematiek en einde van het patriarchaat aanhaalt, waardoor we in de maatschappelijke problematiek blijven hangen.

Ook met “Dankspeech” blijft MEROL van de vrolijke boodschap-nummers en houdt ze het nog even op een serieuzere noot. Op een tegelijk vrolijk en somber deuntje brengt ze een letterlijke dankspeech voor haar carrière, maar geeft ze ook sneren naar de problemen in de muziekwereld en de dubbelheid die gepaard gaat met faam. Het is een onderwerp dat we eerder ook al hoorden bij “Pastel”, maar hier krijgen we toch meer een lied doorspekt met tegenstrijdigheden zoals ‘Als ik het kan, kan jij het ook’, wat tegelijk een aanmoedigende boodschap is, maar ook een zelfrelativering voor en over haarzelf.

Doorheen de ep krijgen we op muzikaal vlak geen verrassingen en blijft MEROL trouw aan de vlotte, vrolijke en dromerige synthpopstijl die we van haar gewoon zijn. Met “Wat Doe Je Nou” en “Kus Me Even” worden we dan ook helemaal teruggebracht in dezelfde sfeer van Troostprijs en zijn we klaar om de club weer in te gaan en volop mee te zingen. Die laatste is dan ook de eerste single die uitgebracht werd na die debuutplaat en ergens is het ook een wat vreemde eend in de bijt, gezien dit het enige inhoudelijk echt positieve nummer is van de hele ep. De boodschap is overduidelijk en we krijgen ook wat “Kiss Me More“-vibes waardoor het niet geheel origineel overkomt.

Met “Beter Als Ik Slecht Ga” krijgen we dan weer een perfect antwoord op Troostprijs-lied “bendronkenlaatme”. De hele sfeer doorheen het lied is zowat de morning-after van de hele avond dronken te zijn, waarbij je dan ook reflecteert over hoe de avond was. De conclusie wordt dan ook snel gemaakt dat je beter kan losgaan als er niets meer op het spel staat. Is het een positieve boodschap? Misschien, maar misschien ook niet. Het laat ons stilstaan bij de keuzes die we maken en misschien ook wel de toekomstige beslissingen die we zullen nemen.

De grootste verrassing van Alles Smaakt Beter Met Prik bevindt zich in de bonustrack. “Mannen Met Gevoel” start met een dikke gabberbeat waardoor we onmiddellijk heen en weer gaan van kop tot teen. Het nummer dient als equivalent voor uitspraken zoals ‘een vrouw met ballen’ en tracht zo een nieuwe blik te werpen op mannelijkheid. Het feit dat er hier gekozen wordt voor een heel andere stijl brengt wel verfrissing in de hele ep en doet ons ergens hopen dat we op een toekomstige langspeler meer van dit mogen horen. We kunnen ons nu al festivaltenten inbeelden die hier volledig los op gaan.

Met Alles Smaakt Beter Prik heeft MEROL een degelijke tussentijdse opvolger van haar debuutalbum Troostprijs klaar. Muzikaal blijven we wat in hetzelfde schuitje zitten, wat op zich allesbehalve erg is aangezien dit een werkende formule is. Zeker doordat het inhoudelijk allemaal wat serieuzer wordt, is het dan perfect om dit te doen in haar gekende stijl. Wat niet wil zeggen dat we uitzonderingen zoals de bonustrack “Mannen Met Gevoel” niet kunnen smaken, integendeel. De Nederlandse popprinses toont ons hier ook wederom dat ze creatief en fantasierijk omgaat met taal, wat ons elke keer kan bekoren. MEROL doet waar ze goed in is en in haar geval is dat leuke, fijne dansbare popdeuntjes maken die ons wat meer doen nadenken over het leven zonder er een klaagzang van te maken.

Alles Smaakt Beter Met Prik brengt MEROL deze zomer doorheen heel België en Nederland: op vrijdag 26 mei begint de festivalzomer voor de Nederlandse op Gladiolen, een weekje later reist ze door naar Dauwpop in Hellendoorn, om vervolgens richting Vestrock te trekken de dag erna. OLT Rivierenhof verwelkomt de Nederlandse op zowel 21 als 22 juni, op zondag 2 juli maakt ze de KluB C warm op Rock Werchter en op zaterdag 8 juli staat ze op het podium van Cactusfestival.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Mannen Met Gevoel”, ons favoriete nummer van Alles Smaakt Beter Met Prik, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

149 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEROL - "Chocoladefontein"

“LESGOOOO” riep MEROL een maandje geleden toen ze haar nieuwe hoofdstuk op gang trapte. Het harde clubnummer is de eerste single van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEROL - "LESGOOOOO"

Je zag het misschien deze week al passeren dat MEROL in november in de Lotto Arena zal neerstrijken. Het klinkt misschien ambitieus,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.