InstagramLiveRecensies

MEROL @ De Roma: Lichtpuntje na de duisternis

© CPU – Sam De Boeck

MEROL heeft er dan wel haar doorbraak aan te danken, ondertussen is ze al lang veel meer dan ‘die van “Lekker met de meiden“‘. Een jaartje na die release volgde “Hou je bek en bef me“: een meer rechttoe-rechtaan titel kan je bijna niet verzinnen, maar het legde de zangeres uit Dordrecht geen windeieren. Er mocht dan wel wat commotie ontstaan rond het sensuele nummer, voor de visie erachter is zeker iets te zeggen en dat vonden schijnbaar veel Nederlanders en Vlamingen ook: waarom mogen mannen seksistisch over vrouwen rappen, maar mogen vrouwen niet zingen over hetgeen waar ze behoefte aan hebben?

De Nederlandse kaart met haar catchy Nederpopliedjes actuele onderwerpen en problemen aan en steekt de draak met taboes. De boodschap? Bewandel gewoon je eigen pad. Een klein jaartje geleden was debuutalbum Troostprijs een logische volgende stap in de carrière van de Nederlandse, waardoor ze, samen met haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld, écht bekend raakte bij het grote publiek. Het optreden van vanavond in De Roma volstond niet om de wensen van alle fans in te lossen, dus werd er een tweede concert aangekondigd. Ook dat is intussen uitverkocht.

© CPU – Sam De Boeck

Door het jonge vrouwpubliek dat al een halfuur voor het voorprogramma begint aan het podium kampeert, hebben we het vermoeden dat het een avond vol gegil zal worden. Dat voorprogramma wordt verzorgd door Wytiki, die al drie keer in De Roma stond als backing zangeres van Eefje de Visser. Ze verwelkomt het publiek met dreamy pop in haar openingsnummer. ‘Jullie dachten te komen partyen met Merol, maar dan moet je wel eerst door mijn duisternis heen’, vertelt ze De Roma. “The Machine” komt ergens de komende weken uit en exposeert haar stem die zo helder is als het water op de Malediven. Zeker de superhoge noten klinken mooi door de nog redelijk lege zaal, die daarvoor trouwens bijzonder veel lawaai maakte. We storen ons aan het taterende volk dat de vraag om stil te zijn in de zaal op het doek bij de ingang schijnbaar had gemist. Hopen maar dat al die luide babbelaars met evenveel energie lawaai zullen maken tijdens MEROLs optreden. Het lijkt of er met Wykiti en haar achtergrondzangeres twee engeltjes in Borgerhout neergedaald zijn, maar als we op het publiek mogen afgaan, zijn ze misschien niet het ideale voorprogramma voor de vrolijke MEROL-deuntjes. De Roma doorstond Wykiti’s duisternis maar net, laat ons hopen dat MEROL het licht in de donkerte kan zijn.

© CPU – Sam De Boeck

Dat lichtje blijkt twintig minuten later een spaarlamp te zijn, want het duurt even voordat de Nederlandse zangeres op gang komt. “Applaus” is een valse start, want ze zingt het hele liedje een noot te laag. Het tweede nummer op de setlist, “Laatbloeier”, doet ons bijna denken dat ze expres niet helemaal juist zong. Gelukkig vindt ze vanaf hier haar heldere stem terug en zal ze die de hele avond niet meer kwijtraken. In haar zwarte, hoekige outfit dartelt ze over het podium. Vanaf “Bitterzoet” komt er na een aarzelend begin voor het eerst echt wat leven in de brouwerij en zo zijn we vertrokken voor een reeks meezingmomenten.

MEROL is een van de jonge Nederlandse vrouwen die het de laatste tijd zo goed doen in de popwereld, en ze laat zich dan ook inspireren door andere popsterren: we herkennen een sample uit “Toxic” van Britney Spears op het einde van “Manic Pixie Dream Girl”. De Nederlandse liet eerder al weten dat ze graag lagen in haar nummers legt, maar “Kus me even” is een voorbeeld dat er niet altijd een diepe betekenis achter hoeft te zitten. Soms is een publiek ook gewoon al geëntertaind met een melig meezingrefreintje.

© CPU – Sam De Boeck

Even later stijgt de temperatuur. Het zwoele “Hou je bek en bef me” klinkt door de speakers én de kelen van de bezoekers, want het blijft natuurlijk nog altijd een van MEROLs grootste hits. “Niet meer met mij”, een nog niet eens opgenomen nummer, volgt “Patronen” op en gaat over dagelijkse gewoontes van vroeger met haar ex-partner. De heerlijke, funky gitaarsolo is hetgeen ons het meest zal bijblijven; we hopen van harte dat die ook op de officiële release zal pronken.

Tijdens de outfitswitch speelt de band een deuntje dat ver weg ligt van wat we vandaag al hoorden en waarin de drumster zich even mag laten gaan. De groepsknuffel met MEROL in het publiek enkele ogenblikken later resulteert in een donzig moshpitje en een liedje later is het verwachte gegil dan toch daar bij – hoe kan het ook anders – “Lekker met de meiden”. Verder komt “Pastel” nog voorbij, MEROLs feministische anthem als reactie op het feit dat vrouwen nog altijd niet te veel buiten de lijntjes mogen kleuren. Plots begint ze te headbangen – toevallig iets wat vaak met mannen geassocieerd wordt – in het midden van het podium. De rondvliegende haren zijn niet meer of niet minder dan een statement. Op “Gemengd douchen” nemen de synths het over en zweven de luchtbellen, en luttele seconden ook de zangeres in een perfecte U-bocht, over het publiek heen. De frisse stem van de Nederlandse is een genot om naar te luisteren. Dat valt ons extra op tijdens de akoestische toegift “Geen feestje”. ‘Er is geen feestje zonder …’ dient als dankwoordje voor heel MEROLs entourage en de medewerkers van De Roma.

© CPU – Sam De Boeck

MEROL speelde vanavond haar grootste zaalshow ooit in België, vertelde ze. Vier jaar geleden stond ze nog in de foyer voor 250 man, deze week twee keer voor tweeduizend man. Het werd een vrolijke Nederpopshow met hier en daar een paar kitchy popdeuntjes. Naast de powervrouw om wie het vandaag draaide, mogen we zeker ook de zalige bassiste, die ons verwende met enkele heerlijke solootjes, niet vergeten te vermelden. Eén groot feest maakte MEROL er niet van, maar het lichtpuntje in aanloop naar het weekend was ze zeker.

MEROL staat de komende maanden nog een aantal keer op Belgische en Nederlandse podia. De shows van morgen in Muziekgieterij, die van 5 maart opnieuw in De Roma en die van 21 juni in OLT Rivierenhof zijn uitverkocht. Voor Gladiolen, de tweede show in OLT Rivierenhof, Rock Werchter en Cactusfestival zijn nog wel tickets beschikbaar.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram vind je er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Applaus
laatbloeier
manic pixie dream girl
gemengde signalen
Je vais vite (op de campingdisco)
Kus me even
Hou je bek en bef me
Foefsafari
patronen
Niet meer met mij
bendronkenlaatme
Lekker met de meiden
huilen om niets
betekenisloos
wat doe je nou
pastel
gemengd douchen
ik was er al

geen feestje
vol

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEROL - "Chocoladefontein"

“LESGOOOO” riep MEROL een maandje geleden toen ze haar nieuwe hoofdstuk op gang trapte. Het harde clubnummer is de eerste single van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Compact Disk Dummies – The Signal (★★★★): De ideale soundtrack voor zomerse uitbundigheid

Compact Disk Dummies heeft geen introductie meer nodig als vaste waarde binnen de Belgische muziekscene. De broers Janus en Lennert Coorevits braken…
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.