InstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2022: Stay Idle

© CPU – Nathan Dobbelaere

We mogen met Dansende Beren dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten ontdekken. Sommige acts laten zo een grote indruk achter, dat we hen een extra duwtje in de rug willen geven. In januari stellen we daarom elk jaar onze ‘Grote Beren Van Morgen’ voor, waarmee we acts met veel potentieel in de schijnwerpers zetten en doorheen het jaar wat nauwgezetter volgen. Dit jaar nodigden we onze selectie voor het eerst uit voor een interview en gebruikten we de sfeervolle ruimtes van Trix als decor voor enkele portretten. Vandaag stellen we met plezier de Limburgse kelderpunkband Stay Idle voor. Stay Idle bestaat uit Vincent Hoogmartens (zang, gitaar), Ronald Vanoppen (drums), Alex Hardy (zang, bas) en Manuel van den Notelaer (gitaar).

Hoe is Stay Idle ontstaan?

Vincent: Ik weet dat niet meer zo goed. Ik ging eens naar een concert en kreeg erna goesting om zelf muziek te maken. Ik belde toen een paar kameraden en we zijn gewoon beginnen spelen. We wisten niet goed waar we mee bezig waren.

Alex: Het was een beetje rammelen in een koud jeugdhuis.

Vincent: Van daaruit zijn we beland in de kelder van Ronald. Daar repeteren we nu nog altijd. Voor de rest hadden we gewoon de goesting om harde muziek te maken.

Definiëren jullie ook zo jullie muziek?

Vincent: Ja, in het begin zeiden we altijd garagepunk. Ik vind die term wat stom. Het is eigenlijk punk en rammelrock in de brede zin.

Door welke band(s) zijn jullie beïnvloed?

Vincent: Voor mij was dat FIDLAR. Ik wou bij wijze van spreken gewoon de eerste FIDLAR-plaat opnieuw maken. Uiteraard hebben we daar ook invloeden zoals The Ramones ingestoken. Ik denk dat we daar allemaal grote fan van zijn, maar ook van nieuwere dingen zoals Ty Segall. Het gaat redelijk breed.

Valt het mee om als punkband aan shows te geraken in Vlaanderen?

Ronald:  Ça va, er is hier toch wel een kleine punkscene. Het is voornamelijk te doen in en rond Antwerpen.

Vincent: Ik denk omdat we er al jaren inzitten en vroeger zelf shows organiseerden, dat we nu wel wat muziekvolk kennen. De mensen van The Funhouse en This ain’t Noise kennen ons allemaal. Dat is goed om achter de hand te hebben.

Alex: Ik denk dat punkshows organiseren nog het gemakkelijkste is omdat de scene elkaar kent. Daarbuiten iets organiseren, wordt een beetje moeilijker. Dat gevoel heb ik toch.

Vincent: Ik denk dat het als punkband moeilijk is om bij iets aan te sluiten in Vlaanderen. Je mag wel meedraaien met The Kids, maar ik denk dat er verder weinig gelijkaardige bands in dat circuit zitten die buiten de punkscene spelen.

Willen jullie dan ook naar het buitenland trekken?

Vincent: Ja, we speelden een tijdje terug onze eerste Nederlandse show. Dat was heel toevallig. Daarvoor moet je denk ik ook heel veel connecties hebben en op zulke shows moet je dan weer mensen tegenkomen. Binnen ons genre is het ook belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen.

Viel het mee om tijdens corona muziek te blijven uitbrengen? Of om zelfs maar te repeteren?

Alex: We hadden meer tijd om dingen te schrijven. Welnu, in november speelden we elk weekend een show. Toen was er niet veel tijd om te zeggen van: Kom, we werken aan iets nieuws. Als je dan op een gegeven moment terug in uw kelder moet zitten, dan kan je wel terug op uw gemak verder schrijven.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Mogen we ons dan volgend jaar aan nieuwe dingen verwachten?

Vincent: Jazeker. Ik vind dat we tijdens corona productief waren. In 2020 zaten we toch thuis en dacht ik eraan om een eerste plaat op te nemen. Die is er eigenlijk al heel lang.

Alex: Al bijna een jaar zelfs.

Vincent: Vinyl is tegenwoordig zeer schaars. Dat is een beetje het probleem. De plaat komt in 2022 uit rond de lente. Dat zeggen we al lang, want zoals ik net zei, vinyl is schaars. We hebben misschien al 10 data meegedeeld op shows.

Op hoeveel exemplaren wordt jullie debuut geperst?

Vincent: Dat wordt een klein aantal. Dat ligt tussen de 200 à 300 stuks. Als ze allemaal op zijn, worden die later meer waard, hè.

Wat was tot nu toe jullie hoogtepunt of leukste moment met de band?

Manuel: Ook al was het een kleinere editie vond ik vorig jaar spelen op Sjock Festival een mooie kans om te doen.

Vincent: Dat van die kleinere editie moet je er niet bijzeggen. Ik vond spelen op het hoofdpodium van Sjock tot nu toe ook wel een persoonlijk hoogtepunt.

Ronald: Ik denk dat dat dan unaniem is.

Alex: Ik vond deelnemen aan wedstrijden zoals Sound Track en Humo’s Rock Rally anders ook wel leuk.

Vincent: We deden twee jaar geleden mee aan Sound Track. Dat was supertof omdat er tijdens de eerste rond heel veel volk aanwezig was dat we kenden. De sfeer zat er toen direct in.

Alex: Verder was dat ook gewoon goed geregeld. We speelden op een groot podium en er waren fatsoenlijke licht- en geluidsmannen.

Zijn punk en garagerock de genres waarmee jullie zijn opgegroeid als kind?

Alex: Ja, punk zat erbij.

Vincent: Toen wij jong waren, zaten we in de tijd van de nu-metal, de poppunk, de Sum 41’s, de Heideroosjes en dat soort dingen.

Alex: Uiteindelijk kom je zo ook bij andere bands terecht.

Vincent: Toen droegen de leden van de Heideroosjes op foto elk een bandshirt en konden we zien waar zij fan van waren. Zo leerden we er weer vier nieuwe kennen.

Alex: Nu doet Spotify dat allemaal, maar LimeWire deed dat niet.

Vincent: De glorieuze tijden van LimeWire… Ik heb nooit iets illegaal gedownload hoor. Vroeger moest je gewoon heel veel zelf zoeken. Dan begin je naar shows te gaan, ontdek je kleine bands en leer je dat circuit kennen.

© CPU – Mathias Verschueren

Wat zouden jullie verder nog met de band willen verwezenlijken?

Alex: We zouden graag eens uitgebreid willen touren.

Vincent: Een mini-Europese of wereldwijde tour mag wel, ja. En daarna gaan we op het gemak Sjock afsluiten. Het voornaamste voor ons is dat de sfeer goed blijft zitten. We willen vooral veel goeie shows kunnen spelen en dat blijven doen. Als je elk weekend een dikke show kan spelen waar de tent wordt afgebroken, blijft dat plezant.

Valt dat dan ook goed te combineren met jullie privéleven?

Vincent: Momenteel valt dat goed te doen omdat we allemaal een 9-to-5 job hebben. Dat is natuurlijk altijd een beetje puzzelen. Voor ons is het ook belangrijk dat iedereen echt tijd wil vrijmaken. Stay Idle moet onze eerste prioriteit zijn. Anders komt er helemaal niks van in huis. Als we voor een show gevraagd worden, is het ook evident dat we daarop ingaan.

Er komt dus een plaat aan in het voorjaar. Mogen wij en de fans dan binnenkort een nieuwe single verwachten?

Vincent: Het ding is dat we vorig jaar al twee singles uitbrachten. Tijdens al dat coronagedoe waren we op zoek naar een label. Door de vinylschaarste duurde dat langer dan verwacht. We gaan nog een of twee singles uitbrengen rond februari-maart. Na die singles komt er dan een albumreleaseshow en dan uiteindelijk de plaat. We zijn ons dus aan het voorbereiden.

© CPU – Mathias Verschueren

Heeft punk tegenwoordig nog eigen mediakanalen om voldoende bereik te halen?

Vincent: Er is bij ons nog niet zoveel geld mee gemoeid. We krijgen soms het aanbod om te komen spelen voor pakweg vijftig euro en tien pinten. Dat is tof maar dat biedt weinig perspectief voor de toekomst. Op die manier is er nergens sprake van een soort infrastructuur. Zo wordt het moeilijk om hard te gaan touren. Je moet alles zelf doen. Er kruipt dan veel tijd en moeite in om een mooi niveau te bereiken.

Ronald: Er is volgens mij ook nog een te grote kloof tussen ‘klein’ en ‘groot’ zijn. Het is niet dat je trapsgewijs omhoog kan gaan.

Vincent: Je kan daar natuurlijk wel aan werken. Je moet er gewoon veel mee bezig zijn en zelf shows op poten zetten. Maar het is voor punkbands in het algemeen sowieso moeilijk om op de radio te komen. Tenzij je toevallig wedstrijden en dergelijke wint.

Hoe voelde het dan voor jullie om twee jaar geleden rechttoe rechtaan punk te brengen op Sound Track?

Vincent: Dat was raar. Tijdens de eerste ronde waren alle genres samen gezet. Wij stonden tussen alle zware gitaren. Dat was supertof en het volk dat daarop afkwam, had dezelfde verwachtingen. Op de finale was er meer hiphop en indierock. Ten eerste valt een punkband moeilijk te vergelijken met twee rappers. Langs de andere kant draait het bij ons meer rond het livegegeven. Dat onze muziek wat rammelt, is niet geschikt voor iedereen.

Lukt het dan om binnen jullie genre vernieuwend te zijn of gewoon te experimenteren?

Manuel: Ik denk dat sommige punkers bij ons zouden afhaken omdat we te veel naar garagerock zouden neigen. De garagerockers zouden dan weer afhaken omdat we te veel naar punk neigen.

Ronald: Ik denk dat het voor ons gewoon belangrijk is dat we blijven doen waar dat we goed in zijn. Wat ik soms afleid uit de reacties, is dat we verschillende genres in onze nummers steken die gaan van punk tot stonerrock, maar dat vinden de mensen blijkbaar ook goed. Volgens mij is dat wat ons onderscheidt van de rest.

Vincent: We zouden ons ook vervelen als we telkens dezelfde soort nummers moesten schrijven. Na drie nummers zou het voor mij al genoeg zijn.

Alex: We laten dat wat afhangen van het moment. Soms mag het iets trager, iets vettiger of grappiger. We gaan gewoon verder op wat ons aanstaat. Dat zorgt soms wel voor een uitgebreider pakket.

Vincent: Qua nummers schrijven zijn we nu ook al bezig aan een tweede album. We merken dat er in dat proces aanverwante subgenres bij komen kijken, maar het is ook zo dat we soms willekeurige dingen toevoegen aan onze nummers. Als je uit ons repertoire drie nummers zou moeten kiezen, kan je die in verschillende hokjes steken. Dat houdt het leuk.

© CPU – Mathias Verschueren

Hoe worden jullie nummers geschreven?

Alex: De vorige single hebben we samen wat in elkaar gestoken, maar voor de rest kwam iemand met een idee en bouwde ieder erop voort met zijn instrument. Meestal wordt de basis gelegd door een van ons apart. Ik vond ons toch productief toen we met z’n vieren tegelijk een nummer schreven.

Vincent: Als de structuur er is, hebben we na vijf repetities wel door welke elementen het beste klinken.

Alex: In het begin hadden we de behoefte om niet te lang te blijven hangen bij het maken van een nummer. Nu we al wat dingen uitbrachten en shows speelden, is er wel een kalmere sfeer. Vroeger doken we met half uitgewerkte ideeën de kelder in omdat het snel moest gaan.

Vincent: Bij de eerste plaat weet je ook dat je die helemaal live zal moeten spelen. Om dat dan live te brengen, heb je maar 30 of 45 minuten. Dan steek je al uw nummers in die set en doe je er misschien nog een cover bij. Als je dan middenin je punkset een dromerig nummer hebt, klopt er toch ergens iets niet. Met die tweede plaat is er meer marge want dan weet je dat je toch niet elk nummer live kan spelen.

Zijn er al ideeën voor het artwork van jullie debuut?

Vincent: Dat ligt eigenlijk al allemaal vast. Heel die plaat is klaar. Hij moet enkel nog verschijnen op vinyl.

Manuel: De afgelopen shows speelden we ook gewoon die ganse plaat terwijl ze nog niet uit was.

Vincent: Bij elke show zeiden we ook telkens ‘het volgende nummer staat op onze plaat die uitkomt in…’. We zeiden al ‘deze zomer, oktober, december…’.

Alex: Tegenwoordig zeggen we ‘binnenkort’.

Liggen er al shows vast voor 2022?

Vincent: Het is moeilijk, hè. Tijdens de zomer en het najaar mochten we ineens terug shows spelen zoals ze moeten zijn. Toen kwamen de aanvragen lastminute binnen. Nu duurt het toch langer om geboekt te worden voor volgend jaar, zeker voor kleinere shows. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Dat is een beetje ambetant, maar er komen er wel al een paar aan als we weten dat ze mogen doorgaan in de juiste omstandigheden. Een uitgebreide tournee valt nog niet te regelen.

Hebben jullie gespeeld voor een zittend publiek?

Alex: Ja, op Kaiser Fest speelden we voor een zittend publiek.

Vincent: Ook op Zomerkamp in Genk als support voor Equal Idiots. Dat was raar maar als het tof wordt, gaan mensen toch vanzelf rechtstaan. Liever dat dan niks, zeg ik dan. Het was ook gewoon goed voor ons om te oefenen.

Manuel: Op een gewone punkshow weet je ook dat als er een beetje geduwd wordt, je niet slecht bezig bent. Tijdens zittende shows kan je je wel eens bekeken voelen en niet weten wat het publiek denkt.

Alex: In The Funhouse 21 was het daarom fijn de mensen weer te zien moshen.

Fan van Stay Idle? Volg hen op Facebook, Instagram en Spotify

De Grote Beren Van Morgen 2022:

Maandag 3/1 – BLUAI
Dinsdag 4/1 – Dishwasher_
Woensdag 5/1 – Bobbi Lu
Donderdag 6/1 – Porcelain id
Vrijdag 7/1 – Wet Leg, Sad Night Dynamite, Steam Down en Tora-I
Maandag 10/1 – Stay Idle
Dinsdag 11/1 – Ão
Woensdag 12/1 – Judith Kiddo

Related posts
Features

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2023 (deel 2)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2023: Neptune Bloom

We ontdekken dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten. Sommige acts laten zelfs zo een grote indruk achter, dat we…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2023: Piffy

We ontdekken dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten. Sommige acts laten zelfs zo een grote indruk achter, dat we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.