AlbumsFeatured albumsRecensies

Tropical Fuck Storm – Deep States (★★★): Fuck Storm in al zijn facetten

De Australische rockformatie Tropical Fuck Storm maakt albums aan de lopende band. Uit de assen van The Drones richtte Garreth ‘Gaz’ Liddiard de nieuwe formatie op samen met zijn vrouw en bassiste Fiona Kitschin, Mod Con-frontvrouw Erica Dunn en drummer Laurel ‘Hammer’ Hammel. Met A Laughing Death In Meat Space en Braindrops toonden ze zich in gelijke mate inventief als gestoord. Gedementeerde gitaarsolo’s en gedeconstrueerde drumpatronen worden het handelsmerk van de groep. Daarnaast zijn ook de teksten vaak even bizar als de muziek (als je iets kan uitmaken van Liddiards vettige Zuid-Australische accent weliswaar). Amper drie jaar na hun debuut brengen ze al hun derde album uit. Hun auditieve fuckstormformule werkt nog steeds, maar begint hier en daar wel wat krassen te vertonen.

Aan de derde langspeler is lang gewerkt en veel gesleuteld. Alleszins aan de muziek dan; de hoes lijkt op vijf minuten samengesteld door een graffitistraatartiest uit een willekeurige Europese grootstad. Liddiard was zelf openhartig over hun collectieve writer’s block bij de release van single “G.A.F.F.” – kort voor ‘Give-a-fuck-fatigue’ -, het overheersende gevoel van niets willen of kunnen doen. De lockdown was hier uiteraard de grote schuldige. De eerste single, “Suburbiopia” kregen we eigenlijk al te horen aan het begin van deze wereldwijde verlamming, maart 2020.

Toch ligt Deep States nog in grote lijnen in het verlengde van zijn twee voorgangers. De mix van apocalyptische rock met het maffe sound design wordt op een handvol nummers tot perfectie uitgewerkt. Grote uitschieters zijn ongetwijfeld opener “The Greatest Story Ever Told”, wiens schizofrene gitaarsolo grotesker en absurder klinkt dan eender welke muzikale climax die ze ooit hebben voorgebracht, en “The Donkey”. Naar verluidt gaat deze over de eenzame ezel die alleen achterblijft tijdens de zondvloed en de Ark van Noah onherroepelijk ziet wegvaren. Dat hebben we ook ergens moeten lezen; Liddiard zijn accent is ons iets te vettig om te verstaan wat hij allemaal bralt.

Legal Ghost” is een ander hoogtepunt. In tegenstelling tot de eerder vernoemde twee moet deze het echter niet hebben van zijn destructieve karakter. De melodieuze en relatief simpele opbouw staat in schril contrast met het doorgaans vernietigende tumult. Ook “New Romeo Agent“, met Dunn op lead vocals, is meer terughoudend en zou perfect passen als soundtrack van een neonoirfilm à la Shutter Island.

De gebreken worden echter vrij snel duidelijk in de overige nummers. Gezien ze van absurditeit hun handelsmerk hebben gemaakt, wordt te vaak geprobeerd om alle mogelijke ideeën in een nummer te duwen. Dat vertaalt zich in een handvol nummers die hierdoor een eigen identiteit of richting missen. “Blue Beam Baby” moet het hebben van beklijvende harmonieën maar mist een goeie hook en betekenisvolle opbouw. Ook “Bumma Sanger“, dat van wal steekt met een agressieve gitaarriff, weet de aandacht niet altijd vast te houden. “Suburbiopia” heeft dan weer het omgekeerde probleem, namelijk dat het te weinig afwijkt van het trage bezwerende geklaag van Dunn. Deep States sluit af met het instrumentale “The Confinement of the Quarks”, een wiegeliedje voor aliens: schattig en mooi, griezelig en macaber. Eindelijk wat ademruimte, maar het is jammer dat we hierop moesten wachten tot het einde.

Op Deep States speelt Tropical Fuck Storm zijn sterktes verder uit. Dat zorgt voor een goeie en stevige plaat, maar met -paradoxaal genoeg- verrassend weinig verrassingen en een overdaad aan ideeën. Krachtige en magistrale hoogtepunten zijn er genoeg, maar die zijn altijd al schering en inslag geweest voor Tropical Fuck Storm. Gelukkig slagen ze er ook in de plaat naar een nederige, gefocuste en fantastisch mooie finish te brengen met de laatste drie nummers, maar de weg ernaar toe is hobbelig en veel wisselvalliger. Kortom, het is een dikke Fuck Storm in al zijn facetten.

Facebook / Bandcamp

Deep States verscheen op 20 augustus via Joyful Noise Records.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2024 (Festivaldag 0): Eindelijk verlossing

Hola Primavera! Het is een begroeting die we de komende vier dagen nog vaak zullen horen. Na verschillende concertavonden eerder deze week,…
LiveRecensies

Tropical Fuck Storm @ Botanique: De sloophamer bovenhalen

De Rotonde in de Botanique was al een hele tijd geleden hopeloos uitverkocht voor de doortocht van Tropical Fuck Storm. Wie zich…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tropical Fuck Storm - "Ann"

Het afgelopen decennium is Australië helemaal in de ban van alles dat ruikt naar garagerock, psychedelica en noise. Zelfs binnen die experimentele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.