AlbumsRecensies

Peet – À demain (★★★½): Klaar voor morgen

Derde keer, nog betere keer. Dat is waarschijnlijk het idee waar Peet mee speelde wanneer hij de studio inkroop voor zijn nieuwe langspeler À demain. Het gaat de Brusselse rapper duidelijk goed, want sinds zijn debuutplaat Mignon uit 2021 zat hij niet stil. Rondtouren in binnen en buitenland met passages op CORE Festival en een uitverkochte Ancienne Belgique toonde zijn energieke podiumpresence en muzikale kunnen van de man. Het is alweer even geleden dat we (tijdelijk) afscheid namen van zijn project met Le 77, maar dit gaf hem ook de ruimte om resoluut voor zijn soloproject te gaan en dat mag er zeker wezen.

Wie ondertussen gekend is met het oeuvre van Peet weet dat je je zich altijd aan heel vibey en bouncy singles mag verwachten. We mochten op Mignon en Todo Bien ook wel al de zachtere kant verwelkomen, maar À demain is toch wel van een heel ander kaliber. Persoonlijker dan ooit brengt hij zijn gevechten met innerlijke demonen naar boven en dient zijn laatste langspeler ook als een liefdesbrief voor iedereen die hem al bijstond en blijft steunen. Uiterst intiem met toch wat herkenningspunten naar zijn gekende sound, zo kan je À demain het beste omschrijven en ook wij gaven zijn nieuwste worp een degelijke luisterbeurt.

Opener “Aster” geeft ons een leuk beatje met herhalende synthtoetsen die op eerste zicht redelijk simpel klinken. Na de eerste strofe met wat hakkerige vocals van Peet mengen een gitaarlijntje en wat strijkers zich aan het geheel waardoor de productie open bloeit. Zacht, maar degelijk starten we de reis op het nieuwe album. Singles “Toucher du Bois” en “Aquemini” waren hiervan al de voorbode en trekken resoluut de kaart van rustige en emotionelere vibes waardoor we nog dieper in het hart van Peet mogen kijken.

Een album van Peet is meestal ook gekend met het verwelkomen van een heleboel gastartiesten en dat is hier ook niet anders. Geen “Smooth 4.0” met Roméo Elvis, gezien de derde versie recentelijk verscheen op de nieuwe plaat van Elvis. Cabellero is onder meer wel van de partij. Het is duidelijk dat wanneer Peet zijn vrienden in de studio sleurt, we zijn meer vertrouwde sound horen. Op “Sonner les doches” nemen meer bouncy beats het voortouw en maken ons weer klaar voor een gevulde zaal. “Commes les autres” met White Corbeau voelt dan weer iets zomerser, maar behoudt het bouncy gehalte waardoor we ons met een zonnebril door het huis zien stuiteren. De sound op “Leão” klinkt wederom heel gekend, maar het zijn de vocals van Ele A die voor iets verrassends zorgen. De rapster biedt een verfrissende sound die we nog niet eerder mochten horen en zorgt ervoor dat dit toch wel boven de anderen uitsteekt.

De Brusselaar laat op “Bonsoir” zichzelf ook van een andere intiemere kant tonen. De saxofoon zorgt hier voor een iets sensuelere sound waardoor de donkere geneugten van de slaapkamer hier het toneel vormen. Met guestbars van BEN komt er nog wat meer diepte in de song alvorens weer helemaal ingenomen te worden door saxofoon. Afsluiten doet Peet met “Samba”. Een song met vrolijke en dansbare gitaar en ook voldoende twinkeltjes om ons hoopvol te doen uitkijken naar morgen. Het is zowat de perfecte song voor een warme avond op straat waarbij de warmte maar niet gaat schuilen en er een heleboel straatmuzikanten tevoorschijn komen. De saxofoon maakt hier ook weer zijn terugkeer waardoor we ook wel wat in die sensuele sfeer blijven die we eerder ervaarden op “Bonsoir”.

Tien songs stonden er op het menu en deze werden keer voor keer goed gesmaakt. Met een mengeling tussen tragere en emotionelere songs en vibey en bouncy nummers krijgen we het beste van beide werelden. De grote krachtpatser tracks werden hier gelaten voor wat het was en de nieuwe sound is er zeker eentje die ons kan smaken en toont ook wat Peet zelf allemaal in zich draagt. Niettemin is het zeer goed dat er voldoende afwisseling zit tussen de nummers, waardoor het niet een lange emotionele boel wordt. Dansen zit in zijn bloed en dat laat Peet ons hier wederom doen. À demain is een mooi voorbeeld van opgroeien en bepaalde comfortzones uittreden en wij zijn met deze nieuwe langspeler helemaal klaar voor morgen.

Peet kan je op 13 juli vinden op Les Ardentes, op 26 juli op Esperanzah! en op 4 augustus op Ronquières.

Facebook / Instagram

Ontdek “Samba”, ons favoriete nummer van À Demain, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

150 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Peet: 'Mijn sterkte is emotie brengen in melodieën'

Pierre Mignon, oftewel Peet, is on a roll. Nadat hij eerder Mignon en Todo Bien ter wereld bracht, is nu recentste langspeler À Demain aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Toucher du bois"

Ok Ok, het gaat heel goed  met Brusselse rapper Peet. Voor zij die nog niet van de man hebben gehoord: beginnen deed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Aquemini"

Recentelijk kregen we van Brusselse rapper Peet heugelijk nieuws. Een dik jaar nadat zijn tweede plaat Todo Bien  ter wereld kwam, mogen we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.