Muzieknieuwtjes

Dit zijn de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2024!

Ook in 2024 zijn er nog altijd zekerheden in het leven. Het weer in januari is nog altijd verrassend koud, Tom Waes presenteert opnieuw een zondagavondprogramma op VRT1 en Studio Brussel komt ook nu weer met De Nieuwe Lichting opdraven. Opnieuw schreven meer dan duizend artiesten zich in om in de voetsporen van The Haunted Youth, Tamino, Kids With Buns, Mayorga en zoveel meer vaste waarden in het Belgische muzieklandschap te treden; de jury koos er uiteindelijk negen finalisten uit, en nu komen we eindelijk te weten wie dat precies zijn.

De selectie bestaat meer bepaald uit Ashley Morgan, bwana, DAMMIT, Elis Floreen, ise, piffy, Reinel Bakole, Ricky Bekstok en YESNOMAYBE. De trouwe Dansende Beren-lezer zal (ex-)’Grote Beren van Morgen’ ise en piffy zeker wel al kennen, maar zag de andere namen ongetwijfeld ook al eens voorbijkomen. Meer nog, DAMMIT en Ricky Bekstok staan op 3 februari zelfs op ons verjaardagsfeest! De ideale manier om wat stemmen te ronselen, al zullen die concerten wel iets te laat vallen. Vanaf nu kan je namelijk beginnen stemmen op je favoriete nummers via de website van Studio Brussel, waarna volgende week de drie winnaars worden bekendgemaakt. Wij laten je alvast kennismaken met de, in alfabetische volgorde, negen finalisten!

Ashley Morgan

Ashley Morgan is meteen een van de opvallendere namen uit de selectie, daar de rapper en producer uit het Brusselse de afgelopen jaren al wel vaker opdook in het muzieklandschap. De man stond met verschillende projecten al op mooie podia van onder meer Pukkelpop, Couleur Café en Dour, maar bracht ook al een album, een ep en heel wat singles uit. De laatste in dat rijtje, “Guilty”, vindt het midden tussen soul en lofi-vibes, waardoor het kwik in de thermometer al wat meer naar boven durft kijken.

bwana

Ook bwana kan voor de talentenontdekker van Belgische bodem al een belletje doen rinkelen. Van aan de kust schopte Friedel Dufait het al tot in de voorrondes van Humo’s Rock Rally en Sound Track, maar geen twee zonder drie: nu volgt dus ook De Nieuwe Lichting. Haar discografie is weliswaar nog wat beknopter, met twee singles en een demo, al voegt ze daar vandaag met “Lonely Happy” een tof nummer aan toe. Denk aan een girl in red met een iets ruwer randje. Een beetje meer chaos, maar minstens zoveel (na)zomerse vibes.

DAMMIT

Zoals gezegd zal DAMMIT binnen een paar weken BarBroos afbreken ter gelegenheid van onze verjaardag, maar eerst zal het viertal uit Sint-Niklaas nog de trommelvliezen van volledig Vlaanderen laten scheuren. Single “Overused” maakte afgelopen week al indruk, en laat nu ook dat het nummer zijn waarmee de band een gooi doet naar eindwinst. Een verpletterende intensiteit, een muur aan riffs en daarbij ook nog eens bakken aan energie… dat hebben ze bij StuBru al eens graag.

Elis Floreen

De naam Elis Floreen klinkt misschien niet zo heel bekend in de oren, maar Audri misschien wel. Het is namelijk die laatste die onder eerstgenoemde artiestennaam nu een doorstart maakt. De Limburgse, die als Marijke Maes door het leven gaat, schopte het afgelopen najaar wel tot de finale van kansenparcours Sound Track en schopte het in een iets verder verleden al tot voorprogramma van Warhaus en Tamino. Het was echter altijd een beetje onduidelijk wat nu de precieze richting van de Maes was, maar met deze “Carver” lijkt de artiest resoluut te gaan voor een dromerige indiesound, die wat doet denken aan een minder elektronische AURORA. Iets wat we in België nog niet hadden!

ise

Pukkelpop, Sziget Festival, winnares van Sound Track, ‘Grote Beer van Morgen‘ en nu ook finaliste van De Nieuwe Lichting… het rijtje aan prachtige verwezenlijkingen van ise lijkt maar niet te eindigen. En dan nog te bedenken dat de zangeres nog maar net achttien kaarsjes mocht uitblazen. Ise Smeets doet het met niet veel meer dan haar gitaar en haar stem, en het is dan ook die combinatie die indruk maakt op haar debuutsingle “Goodbye Letter“. We waren al overtuigd van een mooie toekomst, die bij deze ongetwijfeld nog een extra duwtje in de rug krijgt.

piffy

Net als ise kroonden we ook piffy, hetzij een jaartje eerder, al tot een van onze ‘Grote Beren van Morgen‘, al lijkt het jaar van de grote doorbraak pas nu aan te breken. Na een jaar optreden en aan materiaal werken, verscheen afgelopen week debuutsingle “fatsucker“. Samen met producer Aram Santy kwam bezielster Stien Bovijn met een sound die we in België nog niet echt kennen. Met invloeden van onder meer Charli XCX, hetzij met een hoek af, en een scherp randje, lijkt dit wel een coole richting uit te kunnen gaan.

Reinel Bakole

Reinel Bakole is dan weer een van de opvallendste namen uit het lijstje finalisten. De zangeres uit het Brusselse is namelijk al een tijdje bezig en kreeg, mede dankzij haar booker Live Nation, al heel wat mooie podiumkansen aangeboden. Later deze week staat ze op ontdekkingsfestival Eurosonic en in het voorjaar ligt haar eerste album in de rekken. Maar eerst is er dus nog De Nieuwe Lichting, waarmee ze haar zwoele neosoul nog wat meer in de kijker kan zingen.

Ricky Bekstok

Als het niet de bandnaam Ricky Bekstok is die het meeste indruk zal nalaten, dan wel het zinnetje ‘Ik kan geen blokfluit spelen, maar ik speel het toch’. Het is het knotsgekke refrein van “ik doe het toch“, het beenharde nummer waarmee de drummer van Barno Koevoet (finalist van vorige editie) opnieuw een poging tot eindwinst zal doen. Met enkele elektronische- en new wave-invloeden die over het hardrocknummer worden gegotenn lijkt het nu al een zekerheid dat de man richting een zomer vol intense moshpits gaat, al is het nu vooral uitkijken naar de finale van De Nieuwe Lichting. En daarna naar ons Dansende Beren Feest in BarBroos.

YESNOMAYBE

YESNOMAYBE is misschien een ietwat onzekere bandnaam, maar “Hypnagogic” is wel degelijk een knaller van een song. De punkband lijkt gemaakt om de zweterige clubs aan flarden te spelen en zou op die manier zomaar in het rijtje van bands als SONS en Meltheads passen. Een flinke drive, een heuse ontploffing van een refrein en kaakslag van een riff zet het viertal koers richting eindwinst. En zelfs als dat niet lukt, ziet de zomer er dankzij de media-aandacht voor deze single sowieso veelbelovend uit. Alle onzekerheden worden bij deze in elk geval van tafel geveegd.

2111 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single piffy - "out of office"

De Antwerpse piffy startte haar jaar bijzonder goed. Nadat wij haar muzikale talent al spotten en haar doopten tot een van onze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.