InstagramLiveRecensies

MEROL @ OLT Rivierenhof: Halfprikkelend feestje

© CPU – Ann Carpentier

Tegenwoordig kunnen we de Nederlandse zangeres MEROL een ere-Belg noemen, gezien we duidelijk niet genoeg van haar kunnen krijgen. Sinds haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld is er geen stoppen meer aan haar populariteit: ze verkocht elke zaal helemaal uit en ze is onmisbaar op elke festivalaffiche. Met haar debuutplaat Troostprijs tourde ze heel België rond en kregen we zo haltes in de Vooruit, De Roma en de Ancienne Belgique. Met haar recentste ep Alles Smaakt Beter Met Prik onder de arm is ze helemaal klaar voor de zomer en is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. En wat is een betere manier om dat af te trappen dan tweemaal het prachtige openluchttheater van het Rivierenhof uit te verkopen?

© CPU – Ann Carpentier

Voor de gelegenheid zorgde MEROL ervoor dat de twee Belgische hoofdtalen vertegenwoordigd waren, gezien ze de Brusselse zangeres RORI meenam naar Antwerpen. Na een zonnige en sterke passage op CORE Festival, werd de zangeres nog niet binnengehouden en was ze van dienst om iedereen in de stemming te brengen. In ware MEROL-stijl kwam de Waalse zangeres in een pastelpaarse jurk het podium opgeparadeerd, terwijl ze de eerste noten van “Ma Place” aan ons tentoonstelde. Jammer genoeg voor RORI was een groot deel van het publiek nog ijsjes aan het verorberen naast het podium en moest ze haar kunnen tonen voor een halfleeg OLT.

Ondanks dat er niet veel mensen echt interesse toonden om haar te leren kennen, kreeg ze wel van iedereen groot jolijt wanneer ze enkele woordjes Nederlands wist uit te spuwen. Met haar gitarist en drummer aan haar zijde nam ze wel het kleine podium in en zagen we dat er een ware showmadam in haar verstopt zit. Zo speelde ze heel de set extreem helder en zelfs iets puurder dan we mochten aanschouwen op CORE. Jammer genoeg speelde de droogte haar parten, want tijdens “Docteur” begaf haar stem het en wist ze de draad ondanks enkele sterke pogingen niet meer op te pikken. Hiermee was het laatste lied gezongen en werd “Encore” gehouden voor een andere encore ergens anders in de toekomst.

© CPU – Ann Carpentier

Dat het een feestje moest worden, was met MEROLs opener “bendronkenlaatme” overduidelijk. Al wankelend gevolgd door een tactisch spauwtje op het podium werden we ondergedompeld in wat je kan verwachten van een feest met MEROL. Wat wel direct opviel, was de overduidelijk zwaardere backtrack die aanwezig was en zou blijven doorheen de set. Haar acteerprestatie van voordien werd direct beloond met een een gouden kont-prijs en zo kon ze letterlijk en figuurlijk cheeky beginnen met “Danspeech_2023_V3”. Waar we eigenlijk begonnen met de nasleep van een feestje, kwam het publiek pas los bij “Superlatieven”. Meer en meer ruilden ze hun stoeltjes in voor een plaatsje op de dansvloer vooraan. Hoewel de Nederlandse zangeres er duidelijk zelf zin in had, vertaalde zich dat niet volledig naar haar vocale kunnen. We kregen snel het gevoel dat ze haar stem aan het weerhouden was van haar volle kracht, waardoor het soms wat flauwtjes aanvoelde.

Naast haar resem aan hits, die ze volgens haarzelf meer heeft in België dan Nederland, kregen we ook een nieuw nummer te horen. Met “Supermarché” keren we wat terug naar het vroegere oeuvre van MEROL en krijgen we met gemakkelijke en vooral leuke teksten een meezinger cadeau. Dat de Nederlandse veel te vertellen heeft, weten we al langer en gisteren in OLT was dat niet anders. MEROLs bindteksten waren volle verhalen waarin het ging over interviews over haar oude muziek, haarzelf misschien wat verliezen en haar pad naar populariteit. Ze wist het allemaal mooi naar voor te brengen en haar sprankelende persoonlijkheid zorgde ervoor dat iedereen aandachtig luisterde.

© CPU – Ann Carpentier

De hele setting van het OLT zelf gaf het volledige concert wel een speciaal gevoel. Jong tot oud was rondom te spotten en door de zakkende zon en hoeveelheid aan ijsjes rondom ons, was het niet altijd duidelijk dat we wel degelijk op een MEROL-concert aanwezig waren. Dat gevoel had het publiek ook soms, wat te horen was aan de conversaties die we rond ons konden horen, waardoor het eerder een gezellig avondje in het park leek voor velen. Niettemin was het juist geweldig om jonge kinderen volop “HOU JE BEK EN BEF ME” en “Foefsafari” te zien meezingen.

Opnieuw moeten we jammer genoeg wel aanhalen dat de zangeres er zelf niet op haar scherpst stond. Misschien omdat het de eerste avond van vier drukke avonden was en ze haarzelf wat wilde sparen, maar de knetterende energie en vocals die we reeds van de artieste gewoon zijn, waren wat zoek. Misschien was het ook het feit dat ze haar gekende formatie wat ontgroeid is. Zo zouden een aantal back-upzangeressen of dansers ondertussen een meerwaarde kunnen vormen om het geheel tot een ander niveau te brengen. Een ultiem hoogtepunt vonden we echter wel bij “MANNENMETGEVOEL_Bonustrack” waar ze haar microfoon inruilde voor eentje die haar stem een distorted geluid gaf en ze precies door een megafoon zong. Hierbij kroop ze letterlijk het publiek in om een deel van het nummer te sereneren aan een lucky man. Die stoot zal ze zich misschien wat beklagen, want ze sloeg haar enkel om, waardoor ze even het podium rondwalste met een Capri-Sun in haar laars. Waar de energie toen ineens strak stond, was die alweer wat te zoeken bij de tragere nummers van de set. “huilen om niets” en “Beter Als Ik Slecht Ga” zorgden voor sleur in de set waardoor velen dit als het moment bij uitstek zagen om nog wat na te praten over hun dag of de stoot met haar enkel.

“vol” was dan weer de start van de laatste nummers en de bezoekers rechtten zich opnieuw om de laatste tracks al dansend door te brengen. We kregen dezelfde danspasjes, lees headbangende MEROL, weer te zien bij “pastel” en hoe graag we de Nederlandse dan ook aan het werk zien, het sloeg niet altijd aan. Hoewel we met “Het Feest Is Al Voorbij” in de gedachte werden geleid dat het erop zat, was het voor een laatste keer echt knallen met niets anders dan “LEKKER MET DE MEIDEN”. Niemand weerhield zich om dit nummer al zittend door te brengen en voor een laatste keer sprong heel het OLT voluit mee met MEROL.

We zagen MEROL nu al meerdere keren aan het werk en hoewel we ondertussen al weten wat te verwachten, was het ditmaal toch ietwat teleurstellend. Hoe mooi de setting van OLT Rivierenhof dan ook is; we waren niet helemaal overtuigd of dit wel de juiste locatie was voor een dansqueen als MEROL. Misschien was het omdat het nog veel te licht was en we ondertussen de zwoelere, donkere zaalshows gewoon zijn, maar het kon even goed liggen aan het feit dat er teveel zitplaatsen zijn die mensen sneller weerhouden om volop te dansen. Performancegewijs was het een beetje een afkooksel van wat we eerder mochten ervaren van de zangeres. Hoe dan ook was het publiek zeer divers en nog steeds heel gelukkig om haar aan het werk te zien en merkten we nogmaals dat MEROL overduidelijk een grote fanbase heeft weten te verzamelen in België.

MEROL staat deze zomer nog op een hele reeks festivals in België en Nederland, voor data verwijzen we graag door naar haar website.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

bendronkenlaatme
Dankspeech_2023_V3
superlatieven
Je Vais Vite (op de Campingdisco)
Supermarché
HOU JE BEK EN BEF ME
foefsafari
gemengde signalen
MANNENMETGEVOEL_Bonustrack
huilen om niets
laatbloeier
manic pixie dream girl
Beter Als Ik Slecht Ga
vol
pastel / knaldrang
Het Feest Is Al Voorbij
LEKKER MET DE MEIDEN

112 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
LiveRecensies

RORI @ Ancienne Belgique (AB Club): Veelbelovende toekomst

Soms heb je niet meer nodig dan een sterke song om je carrière van de grond te krijgen en zo geschiedde het…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2023 (Festivaldag 1): Samenvatting van een hele festivalzomer

Na een goede drie maanden vol festivals zijn we alweer bijna op het einde van het Belgische festivalseizoen aangekomen. Traditiegetrouw is Crammerock…
InstagramLiveRecensies

Hellmut Lotti Goes Metal @ OLT Rivierenhof: Afspraak met de geschiedenis

Had je ons een jaar geleden proberen wijs te maken dat we met Dansende Beren uit de bol zouden gaan op een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.