Muzieknieuwtjes

Dit zijn de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2023!

De snelste weg naar de top als jonge band of artiest, blijft binnen de Belgische landsgrenzen nog altijd die van het winnen van een talentenjacht. De meest toonaangevende in dat verhaal blijft nog altijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, getuige ook het feit dat oud-winnaars als pakweg Tamino, The Haunted Youth of Equal Idiots in een mum van tijd zijn uitgegroeid tot vaste waarden binnen het muzieklandschap. Het staat vast dat de wedstrijd ook dit jaar ongetwijfeld weer enkele artiesten dat gouden duwtje in de rug lijkt te gaan geven, maar wie dat precies zijn, leren we vandaag.

De vakjury heeft de afgelopen weken de vele inzendingen weten af te slanken tot negen finalisten, en daar duiken toch wel enkele namen tussen op die een belletje doen rinkelen. De selectie bestaat meer bepaald uit: Anna Maehl, Barno Koevoet & The Duijmschpijkers, Isaac Roux, Jack Vamp & The Castle of Creep, LeBlanc, Mayorga, Noonzy, Oriana Ikomo en SPACEBABYMADCHA. Vanaf nu kunnen de luisteraars stemmen op hun favoriete deelnemende nummers, waarna de drie winnaars volgende week worden bekendgemaakt. Wij laten je alvast kennismaken met de, in alfabetische volgorde, negen finalisten, en dat zijn voor onze trouwe lezers — of mensen die in het algemeen een beetje met muziek bezig zijn — geen onbekenden.

Anna Maehl

Anna Maehl is meteen al het buitenbeentje binnen de finalisten, want hoewel de jonge zangeres en producer in Brussel woont, draagt ze de Deense nationaliteit. Die invloeden dringen meteen ook door in haar muziek, want de jongedame mengt donkere, dromerige indie met die typische Scandinavische sound. Dat is ook op haar inzending “Youth Song” het geval, want we wanen ons meteen in een feeëriek Deens sprookjesbos. Wegdromen met intieme indiefolk en subtiele elektronica!

Barno Koevoet & The Duijmschpijkers

Barno Koevoet & The Duijmschpijkers is ondertussen geen onbekende meer in het Vlaamse muzieklandschap. Het vijftal uit Brugge wist zich bijvoorbeeld al te kronen tot winnaar van de West-Vlaamse tak van kansenparcours Sound Track, maar schopte het onlangs nog met “FAT SCUM” tot in ons lijstje met beste Belgische singles van 2022. Met zijn zelfverklaarde ADHD-rock weet Barno Koevoet dan ook een groot publiek aan te spreken, waardoor het ernaar uitziet dat de pit dankzij deze finaleplek enkel en alleen maar groter wordt eenmaal dit nummer wordt ingezet.

Isaac Roux

Iemand die al enige tijd naam en faam weet te vergaren in de muziekwereld is Isaac Roux. Het project van singer-songwriter Louis De Roo ligt onder contract bij SKYTIGER (o.a. Portland, Isbells) en mocht bijgevolg dus ook al verschillende keren het voorprogramma verzorgen van grotere bands, alsook stond de band afgelopen jaar nog op ons Showcasefestival. Het is onder meer die podiumervaring die ervoor zorgde dat de jongeman ook de publieksprijs van Humo’s Rock Rally in de wacht wist te slepen. Met debuutsingle “White Rose” wist Isaac Roux ons dan ook al te charmeren, want zijn dromerige indierock doet denken aan pakweg Bon Iver en Ben Howard; kortom de ideale muziek om bij weg te dromen op donkere avonden zoals deze.

Jack Vamp & The Castle of Creep

Net als Isaac Roux, kleurde ook Jack Vamp & The Castle of Creep al eens de affiche van ons Showcasefestival. Het collectief rond frontman en bezieler Arthur Boussiron heeft met onderdak bij FARRM dan ook de nodige faciliteiten en mensen rondom zich verworven om zo een mooie toekomst tegemoet te gaan. Met shows op onder andere Rock Herk en in wijlen Muziekodroom heeft de Limburgse band al heel wat podiumervaring, en nu producer Pieter-Jan Decraene (o.a. Sam De Nef, TJE) meewerkt aan een debuutplaat, lijkt de toekomst er rooskleurig uit te zien. Als alle muziek zo vrolijk klinkt als deze kakelverse “Jack’s Tendency“, ziet het er in elk geval naar uit dat er nog veel gedanst zal worden op de surfrock van Jack Vamp.

LeBlanc

Daan De Witte, oftewel LeBlanc, kent vooral een grote naambekendheid in de Brusselse regionen. Dat de jongeman dan ook afkomstig is uit de hoofdstad en samenwerkt met bekende namen uit die scene (o.a. Fele Flingue van le77) werkt hem alleen maar in zijn voordeel. Het leverde hem namelijk een pak vermeldingen op bij heel wat noemenswaardige radiozenders en magazines. Tegenwoordig host LeBlanc ook zijn eigen radioprogramma op BRUZZ en met een ep in het verschiet, ziet het ernaar uit dat dit knallende “BOOS” niet het laatste is wat we van de Brusselse hiphopper zullen horen.

Mayorga

Helena Mayorga Paredes, op het podium simpelweg Mayorga, heeft al heel wat moois op haar naam staan. Zo speelde de jonge zangeres/gitariste al bij Aarde Aan Daan, maar maakt ze het nu vooral solo waar. Met spots als het voorprogramma van High Hi of met de titel ‘Belofte van de Maand’ bij Willy is ze dus niet aan haar proefstuk toe. Met deze “Girlcrush” heeft ze namelijk ook al een bescheiden hitje te pakken, dat op het podium nog een tikkeltje beter tot zijn recht komt. Daar laat ze zich overigens bijstaan door onder andere Trui Amerlinck (o.a. Tsar B) en Charline D’hoore (o.a. Archie X, Pommelien Thijs) en dus ziet het ernaar uit dat we het laatste sowieso nog niet hebben gehoord van de Chileens-Belgische.

Noonzy

Eerder deze maand leerden we Arnaud Stockbroekx, alias Noonzy, kennen en ook wij waren meteen van zijn kunnen overtuigd. De 27-jarige Antwerpenaar speelt zo bijvoorbeeld op zaterdag 4 februari een gratis concert op ons verjaardagsfeest in BarBroos, maar mag zich met zijn charmante indie eerst nog gaan bewijzen in De Nieuwe Lichting. Dat 2023 het jaar zou worden om te oogsten voor Noonzy, stond in de sterren geschreven. Dat hij met “idk” ongetwijfeld heel wat zieltjes zal winnen, nog meer.

Oriana Ikomo

Ook Oriana Ikomo is niet meteen een onbekende naam meer in het muzieklandschap, want de jonge Brusselse brak eind vorig jaar bijvoorbeeld al potten met haar debuut-ep The Love I Had. Die stelde ze in première ook al voor in het voorprogramma van Pip Millett in Trix; een zaal die ze binnen enkele weken overigens ook opnieuw aandoet in het kader van showcasefestival We Are Open. Je merkt dus, Oriana staat bij meerdere kenners op de radar. Dat heeft ze te danken aan haar neo-soul met invloeden van jazz en elektronica, wat zorgt voor een soort muzikale baby van pakweg Trixie Whitley en James Blake. De toekomst van de Belgische tak van het genre is dankzij deze “Why” in elk geval verzekerd!

SPACEBABYMADCHA

Net zoals we het lijstje finalisten begonnen, sluiten we ook af met een buitenbeentje. SPACEBABYMADCHA ligt sinds afgelopen zomer onder contract bij Cloudshaper (o.a. KRANKk, Rare Akuma) en zo ziet het ernaar uit dat hun hiphop een alsmaar groter wordend publiek zal weten aan te spreken. Eerder vergeleken we SBM al met pakweg 070 Shake en dat het project al podia tot in het buitenland kleurde, lijkt dat alleen maar te bevestigen. Die shows staan er overigens om bekend gigantisch energiek te zijn, en dus zal SPACEBABYMADCHA hoe dan ook een pak zieltjes weten te winnen met hun opzwepende hiphop!

1967 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "Autumn Love"

Het winnen van StuBru’s De Nieuwe Lichting gaat meestal hand in hand met een gevulde festivalzomer, iets dat voor Isaac Roux niet…
FeaturesInterviews

Maak kennis met de finalisten van Sound Track Brussel!

Na wekenlang beraad en verschillende voorrondes in Brussel en alle provincies ten Noorden van de taalgrens, kon de jury de moed opbrengen…
LiveRecensies

Fifty Lab 2023 (Dag 3): Bruisend Brussel

De laatste dag van Fifty Lab was meteen ook de drukbezochtste van ze allemaal. Rond tien uur in de avond kon de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.