LiveRecensies

STAKE @ Trix: De dolkstoot in het hart

© CPU – Mathias Verschueren

Onverwurmbaar blijft STAKE achttien jaar lang meedogenloze klappen uitdelen. De jonge knapen die in 2008 Humo’s Rock Rally wonnen, zijn inmiddels volleerde muzikanten die niemand nog de les moeten spellen. De naamsverandering van Steak Number Eight naar STAKE van vier jaar terug illustreerde dit perfect. Brent Vanneste (gitaar/zang), Cis Deman (gitaar), Joris Casier (drums) en Jesse Surmont (Bas) zijn stuk voor stuk karakterkoppen. De sludge- en postmetal van hun eerste vier albums blijft tijdloos, maar de weg die ze insloegen op Critical Method was de enige juiste. De atmosferische grungesound wist ze te perfectioneren op LOVE, DEATH and DECAYAfgelopen zomer was STAKE niet weg te branden van de (inter)nationale festivalpodia. De meest megalomane locatie was ongetwijfeld op Poland Rock. Het is dus niet enkel weggelegd voor een Belgisch dj-duo om in het buitenland voor meer dan honderdduizend fans te spelen. Het Sportpaleis zal voor STAKE daarentegen geen natuurlijke habitat worden. Een uitverkochte Trix volstond om voor de laatste keer in 2022 te rammen.

© CPU – Mathias Verschueren

Ondanks dat we de vrieskou en sneeuwvlokken trotseerden, zat het de NMBS niet mee. Geen slecht woord over de vertragingen. We waren immers aangenaam verrast dat de treinen überhaupt reden. Bij aankomst hoorden we langs buiten net nog het betere beuk- en slagwerk van Cobra The Impaler. Afgaande van hun show in de Balzaal van de Vooruit en het sterk debuut dat ze reeds afleverden, ging het ze in de Trix wellicht voor de wind. Toen we de bar betraden, was die namelijk quasi leeg. Eens de muziek eindigde kwamen groepen enthousiastelingen hun dorst laven. Langs de voordeur bleef het daarentegen kalm. We mogen dus voorzichtig stellen dat Cobra The Impaler een goedgevulde Trix wist te bedwingen. Toen STAKE een shoutout deed naar Thijs De Cloedt’s muzikaal project, kon de gitarist-graphicus op een welgemeend applaus rekenen.

Goddank krijgen we nog voldoende kansen om Cobra The Impaler te checken. Op 29 december speelt ze met HIPPOTRAKTOR en Turpentine Valley in Nazareth. Lost Baron is de support in de Vort’n Vis (21/01) en tot slot mag de Gentse metalband openen op de aller-aller-allerlaatste show van King Hiss in de N9 (31/03).

© CPU – Mathias Verschueren

Na een elektronisch getinte intro die klonk als een gecrashte laptop, zette STAKE zijn eerste stappen op het podium. Het levensechte,  primitieve steekwapen stond er achter de leden even stoïcijns bij als het viertal zelf. “Deliverance Dance” was nog niet ‘het dansnummertje’ dat frontman Brent Vanneste ons later door onze strot zou rammen. De anderhalf uur durende set begon voor STAKE’s gewoonte vrij rustig, maar daarom niet minder intens. De rode lichtshow zorgde voor de nodige effecten om bij “Catatonic Dreams” onze ergste nachtmerries te herbeleven. Na het korte dankwoord gingen de versnellingen een paar trappen hoger. Het lukte Vanneste echter niet om bij “Doped up Salvations” het voorste vak in twee te splitsen.

“Return of the Kolomon”, het eerste livenummer uit de Steak Nr. Eight-periode, zorgde evenmin voor uitbundig feestgedrag. Waarom het publiek er zo apathisch bij bleef, was ons een raadsel. De bandleden stonden zich elk op hun manier in het zweet te spelen. Cis Deman had het eventjes moeilijk om zijn gitaarspel zuiver te houden, maar eens de hypnotiserende solo’s terug hun weg vonden door de mix, waren we één en al oor. Dat er vooraan toch iets fysieks begon te broeien, zagen we halverwege bij “Your Soul Deserves to Die Twice”. De dynamiek tussen Vanneste en bassist Jesse Surmont wierp zo zijn vruchten af. STAKE heeft wellicht meer dan genoeg shows gespeeld om te weten hoe ze actief blijf met zichzelf weet.

© CPU – Mathias Verschueren

De stevige, geplande concertavond werd op den duur een knusse zaterdagavond in de zetel. Het pintje en de portie gemengd werden net niet gebracht door de barmedewerkers. Ook bij de zwaarste track  “F*ck My Anxiety” was er geen vuiltje aan de lucht. De kwakken mayonaise waarover Deman sprak in WTTAA vlogen niet in ons gezicht. Hoe opgefucked Vanneste en drummer Joris Casier in het bijzonder hun duivels ontbonden, de sfeer bleef beperkt tot ‘voorzichtig’ handgeklap. De stampende riffs van “Dickhead” kregen dan uiteindelijk toch de voorste vakken mee. De aanhouder wint altijd. Deze — in deze setting — ongelukkige waarheid had STAKE in pacht.

Wanneer we dachten alles gezien te hebben, bevroor de zaal bij “Everybody Knows”. Pas wanneer de klare verlichting de band en het publiek verbond, gingen er wat vuisten in de lucht. Het epos “The Sea Is Dying” was daarentegen de zondvloed die alle negativiteit deed wegvloeien. Los van de weinig publieke repons wist STAKE namelijk meer dan genoeg boeien. Dat de heftigheid aan mosh- en circlepits uitbleef, was nieuw voor ons, maar had nul impact op de acte de présence van de band. De dolkstoot in de rug werd er opnieuw eentje in ons brandend hart.

STAKE speelt op 15 maart in de Vooruit (Concertzaal). De eerst aangekondigde Belgische festivalshow kwam van Alcatraz Open Air en dit op zondag 13 augustus. Andere alternatievere metalacts op de slotdag zijn Celeste, Cult Of Luna, Elder, Psychonaut en Russian Circles.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

24 nieuwe namen voor Pukkelpop, met onder meer STIKSTOF, The Reytons en STAKE!

We hebben er bijna twee maanden op moeten wachten, maar vandaag steekt Pukkelpop toch nog eens zijn neus aan het venster. Het…
InstagramLiveRecensies

Dogstar @ Trix: Van de cinema naar het podium met Keanu Reeves

Dogstar doet niet meteen een belletje rinkelen bij het grote publiek. Met Keanu Reeves heeft het trio nochtans een regelrechte Hollywood-ster in…
InstagramLiveRecensies

Benson Boone @ Trix: Stemwonder en posterboy

Als er fans al in de vroege ochtenduren voor de zaal gaan kamperen, dan weet je dat je met een waar tieneridool…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.