LiveRecensies

Cobra the Impaler & HIPPOTRAKTOR @ Kunstencentrum Vooruit (Balzaal): Belgische metal triomfeert

© Nick Suchak

Als kers op de taart van een sprankelend paasweekend waar de Belgische metalscene floreerde, stelde de Vooruit haar deuren open voor driedubbel gitaargeweld. De drijvende kracht achter dit laat paascadeau was Cobra The Impaler. Begin dit jaar debuteerde deze groep met Colossal Gods, een lijvig album dat in het straatje past van Baroness en Mastodon. Naast de muziek werkt bezieler Tace DC zijn Cobra The Impaler-verhaal grafisch enorm gedetailleerd uit. Zijn universum is een kruising van zowel menselijke als dierlijke trekken die elkaar in balans moeten brengen. Die balans hoorden we eerder ook terug op de muziek van Cobra The Impaler. Melodieuze riffs en beestachtige breakdowns waren bijvoorbeeld de fundamenten van de single “Scorched Earth“. Voor de gelegenheid bundelde Cobra The Impaler gisterenavond zijn spirituele krachten met HIPPOTRAKTOR.

Afgelopen weekend zagen we HIPPOTRAKTOR reeds de AB Box klaarstomen voor een helse paaszaterdag. Op net geen 35 minuten tijd zette de progressieve metalband daar een puike set neer die gerust wat langer mocht duren. Het debuut Meridian bevat namelijk genoeg variatie om een co-headlineset te kunnen dragen. Ook het charisma van zanger/percussionist Stefan De Graef, snarenplukker bij Psychonaut, valt moeilijk te omvatten in enkele zinnen. Dat het in de Balzaal van de Vooruit nogal heet onder onze voeten zou worden, weerhield ons er niet van om ons te onderwerpen aan de verschroeiende geluidsmuren van beide groepen. Turpentine Valley kreeg de eer om te testen hoe luid de versterkers konden gaan.

Turpentine Valley wist niet zoveel volk op de been te brengen. Dat was een spijtige zaak want de atmosferische postmetal die het drietal ter ore bracht, deed de tijd heel even stilstaan. Laagje per laagje lieten we de complexe gitaar- en basstructuren tot ons komen alsof ze de normaalste zaak van de wereld waren. De band liet nergens steken vallen en kon daardoor zijn vakbekwaamheid ten volle etaleren. Het voorste stuk van het podium, waar normaliter een frontman/-vrouw het achterste van zijn/haar tong laat zien, werd huiselijk verlicht door vijf staande lampen. De warme gloed die de lampen op ons afstraalden, werkte aanstekelijk op ons humeur. Tot nu toe waren we niet vertrouwd met Turpentine Valleys discografie, maar hierbij beloven we plechtig dat we Etch (2019) en het recente Alder grijs gaan draaien.

© CPU – Mathias Verschuere (archief)

Zanger/gitarist Sander Rom was vanavond nog steeds helende van een nekoperatie. Bijgevolg had Chiaran Verheyden wederom de nobele opdracht om zijn gitaarspel voor twee te laten gelden. Net zoals afgelopen zaterdag sloeg hij daarin met verve. Opener “Manifest the Mountain” zette de zaal onmiddellijk in vuur en vlam. Op het middelgrote podium van de Balzaal werd het zo een stuk duidelijker hoe machtig de présence van HIPPOTRAKTOR wel niet is. Wanneer bassist Jakob Fiszer en Chiaran voorovergebogen begonnen te headbangen, wreef het publiek de slaap uit zijn ogen. De eerste rijen waren intussen al iets drukker bemand, waardoor het gemakkelijker werd om de intensiteit van “God is in the slumber” te kunnen incasseren. Stefans stemwisselingen van grunts naar fluweelzachte zanglijnen trokken alle mist en nevel weg.

Als we HIPPOTRAKTOR dan toch ergens mee moeten vergelijken, zijn het de Franse metalsterren van Gojira. Los van de dierlijke bandnaam weet het vijftal zich ook een weg te banen door het kluwen van gitaartechnische geluidseffecten. HIPPOTRAKTOR verzoende dat technische aspect met pakkende powerchordsriffs die niemand onberoerd lieten. Wanneer Stefan tijdens “Mover of Skies” begon te screamen, werd het tijd voor het echte werk. Slotnummer “Beacons” kwam wat traag op gang, maar op het moment dat de frontman zijn armen uitstrekte en zich naar voren begaf, waren we verwikkeld in een muzikale strijd tussen bliksem en donder. Eens de stilte neerdaalde, droop de gelukzaligheid er vanaf. Dat het publiek niet linea recta afdroop naar de bar achteraan, was een goed teken aan de wand. Komende zomer staat HIPPOTRAKTOR geprogrammeerd op Rockelingen (30/07) en het Alcatraz Metal Festival (13/08).

Van aardverschuivende prog- naar kickass-metal, deze co-headlinezaalshow had het allemaal. In zijn ‘Gentje’ was Cobra The Impaler geen onbekende band, wat ervoor zorgde dat de set er gemoedelijk aan toe ging. Dit betekende echter niet dat de leden stonden te slabakken. Manuel Remmerie leek in het begin nog een beetje verward, maar eens hij bij “Spawn of the Forgotten” stond te grunten, greep hij iedereen bij zijn nekvel om het daarna niet meer te lossen. De stilte onder het publiek vloeide weg als eb bij vloed toen de single “Scorched Earth” werd ingezet. Bezieler Thijs “Tace DC” De Cloedt” bleef vanop de linkerflank wat in de schaduw, maar zijn koelbloedigheid werd gecompenseerd door het uitbundig enthousiasme van James Falck. De jonge snaak holde op het podium van hot naar en her om de synergie tussen de overige “Demigods” opwindend te houden.

Bij Cobra The Impaler staat immers alles in het teken van harmonie. Terwijl Manuel ons aanmaande om ons eens goed te laten gaan, zocht hij integer naar zijn tweede adem. Bij “Spirit of Lyssa” drukte hij knielend zijn handpalm op het podium en werden de Balzaal en Cobra The Impaler één met de natuur. De eerste twee rijen werden toen zonder slag of stoot opgeslorpt in een rivier waar synchroon headbangen de enige optie was om boven water te drijven. De naadloze overgang naar “Blood Eye” was de reddingsloep die ons meevoerde naar drogere oorden. Vanaf dan stegen we op naar het hemeldak van de Vooruit. “Tempest Rising” was daarbij het slotakkoord dat de avond vervolmaakte. Zowel Manuel als James wurmden zich diep in het publiek en lieten zich zo van hun bruutste kant zien. Plotseling zat ook drummer Ace Zec in bloot bovenlijf zijn drumvellen kapot te meppen. De Cobra was eindelijk ontwaakt en iedereen zal dat nu geweten hebben!

Alvorens Cobra The Impaler zich opmaakt voor de festivalzomer, kan je de band nog zien op twee intieme settings. Nu vrijdag (22/04) vervangt de groep King Hiss op Fumprock. Daar spelen onder ander ook Black Leather Jacket en Koyle. De dag nadien is het de beurt aan De Zwerver (23/04). Daar vervoegt Cobra The Impaler de line-up met Psychonaut, H I R O en Divided.

Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HIPPOTRAKTOR - "Stasis"

HIPPOTRAKTOR werkt sterk aan haar nieuwe album. Het Mechelse kwintet stampt al jaren stevig doorheen het Belgische metallandshap en kwam in 2021…
InstagramLiveRecensies

Ivy Falls @ Kunstcentrum VIERNULVIER: Zomerse picknickmuziek

Ondanks dat Fien Deman in 2015 met de groep I Will I Swear werd uitgeroepen tot een van de winnaars van De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cobra The Impaler - "The Message"

De cijfers van Studio Brussel’s De Zwaarste Lijst van afgelopen maandag logen er niet om: de Belgische metalscene piekt. Als we dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.