AlbumsFeatured albumsRecensies

Cobra The Impaler – Colossal Gods (★★★★): Godenmaaltijd van formaat

Tussen 1948 en 1951 domineerde de Cobra-groep de Belgische avant-garde. Het ideaal was toen kunst gemaakt door en voor iedereen, het doel: een vrije maatschappij. Ruim zeventig jaar later echoot dat maatschappijbeeld door bij de visie van beeldend kunstenaar en muzikant Thijs De Cloedt alias Tace DC. Voor zijn nieuwste muziekproject Cobra The Impaler schiep hij een graphic novel-achtige wereld waarin mens, dier en de natuur met elkaar verweven zijn. Ook bij de voorbereidingen van de groepsformatie spaarde Tace kosten noch moeite. Zijn eerste rekruut was huidig Megadeth-drummer Dirk Verbeuren, die later werd bijgestaan door leden van BEAR,  Horses on Fire en Majestic Sun. Zelf speelde Tace voordien gitaar bij Aborted en Haester, wat deze impressionante start ongetwijfeld tot een goed einde zal brengen. Eenmaal de artistieke en muzikale fundamenten gelegd waren, gaf Verbeuren zijn drumstokken door aan Gert Stals (Soulgrip & Arson) en erna Ace Zec (Haester, Customs).

Vanaf dan kroop Cobra The Impaler uit zijn nest. De livestudiosessies van “Colossal Gods” en “Spirit of Lyssa“, in de Gentse Number Nine Studios, verslapten onze aandacht geenszins. Debuutsingle “Blood Eye” kreeg dan weer een psychedelische animatieclip waarin Tace zijn figuren tot leven bracht. In de clip van “Scorched Earth” hoorden en zagen we een grootse metalband. Mocht Cobra The Impaler debuteren in Amerika, stond iedere talentscout van Roadrunner Records te popelen om de groep onder zijn/haar vleugels te nemen. Colossal Gods verscheen daarentegen op het Franse Listenable Records, maar staat daar nu ook mooi te pronken tussen releases van Behemoth, Gojira en My Dying Bride. Einde namedropping, Colossal Gods verbindt op acht steengoede tracks de passie voor de melodieuze riff met een ijzersterke sound.

De erfgenamen van de Cobra-groep mogen op hun twee oren slapen. Cobra The Impaler bouwt verder op de reeds ingeslagen weg. Op Colossal Gods bundelen mythologische verhalen en persoonlijke expressie elkaars krachten continu. “Spirit of Lyssa” is daar een goed voorbeeld van. De track refereert naar Lyssa, de Griekse godin van de Waanzin die ook wordt geassocieerd met hondsdolheid. De drums en diepe vocals van zanger Manuel Remmerie getuigen van dierlijke woede. Het melodieuze tussenstukje, ‘Let the river flow, gain control over the growing cold’, werkt alleszins rustgevend. Bij het beluisteren konden we ons daarbij niet ontdoen van de heroïsche filmscenes van The Lord of the Rings, waar het industriële Isengard verzuipt in helder bronwater. Toch dwaalt Lyssa’s razernij hier en daar nog driftig rond op het album.

Bij de review van het ontvlambare “Scorched Earth” stelden we onszelf de vraag of Remmeri ook kon grunten zoals Brent Hinds, de zanger van Mastodon. Het antwoord is volmondig ‘ja’. Op “Spawn of the Forgotten” hoor je hem na de compacte intro schuimbekkend zingen dat het geen naam meer heeft. Bovendien lijken de gitaren evenzeer aangestoken te zijn door een natuurlijke razernij. De vloeiende op- en neergaande solo geven een goed gepeperde smaak aan de riffsoep van Tace en James Falck (BEAR). Dat beide gitaristen hun instrument goddelijk bespelen, werd vastgelegd op “Demigods”. Laten we de Belgische bescheidenheid even achterwege laten, want dit nummer heeft alles in huis om uit te groeien tot een liveklassieker. Getimed op vijf minuten wisselen marcherende stukken elkaar onafgebroken af met razendsnelle en uitgesponnen gitaarsolo’s.

Net zoals de meest succesvolle Amerikaanse metalbands rond de jaren 90-2000, weet Cobra The Impaler op Colossal Gods frisse klanken te produceren die geplukt zijn uit contemporaine subgenres van de rijke metalgeschiedenis. In combinatie met de kleurrijke graphics en talloze literatuurverwijzingen, is het debuut een streling voor de zintuigen. Daarbovenop vergaten we soms dat Cobra The Impaler een Belgische metalband is. Als je voordien nog geen glashelder aanknopingspunt vond met de hedendaagse Belgische metalscene, moet je Cobra The Impaler dus zeker een kans geven.

Cobra The Impaler promoot Colossal Gods in Trix Club (01/04) en de Balzaal van Voo?uit (19/04). Beide shows zijn een dubbele headlineshow met Hippotraktor.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cobra The Impaler - "The Message"

De cijfers van Studio Brussel’s De Zwaarste Lijst van afgelopen maandag logen er niet om: de Belgische metalscene piekt. Als we dan…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Whitechapel, Malevolence, The Ocean, Aborted en meer spelen op Alcatraz 2024

Nu dat Graspop Metal Meeting bijna alle troeven uitspeelde, is het weer de beurt aan Alcatraz Open Air om enkele kaarten op…
LiveRecensies

STAKE @ Trix: De dolkstoot in het hart

Onverwurmbaar blijft STAKE achttien jaar lang meedogenloze klappen uitdelen. De jonge knapen die in 2008 Humo’s Rock Rally wonnen, zijn inmiddels volleerde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.