InstagramLiveRecensies

Intergalactic Lovers @ Ancienne Belgique (AB): Vroegtijdig kerstcadeau

© CPU – Matthias Engels

Voor heel wat bands nadert – net als voor de gewone stervelingen – het eindejaar. En dat betekent steevast een ‘laatste concert van 2022’ voor heel wat artiesten. Voor de Aalsterse band en vaste waarde in ons Belgenlandje Intergalactic Lovers werd dat een uitverkochte Ancienne Belgique. Een prachtige afsluiter van een topjaar waarmee de groep nog maar eens bewijst dat ze er als de kippen bij is wat betreft uitmuntende livebands.

Robin Kester mag de avond openen. De Nederlandse zangeres zal weliswaar minder de druk van haar natie hebben gevoeld dan het oranje elftal dat op hetzelfde uur moest optreden. Geflankeerd door twee muzikanten die basgitaar, toetsen en gitaar combineren, brengt Kester voornamelijk dromerige elektropop. Hier en daar horen we de gelijkenis met de sound van het laatste album van Intergalactic Lovers, maar het geheel mist nog wat peper om op de zelfde hoogte te komen. Toch lokt de Nederlandse al heel wat kijklustigen en weet ze met haar diepe bassen een sfeer te scheppen die de meeste mensen kan boeien. Met het laatste nummer komt er ook eindelijk wat tempo aan te pas en kan het publiek wat meer bewegen. Dan toch nog opgewarmd voor de energieke set die komen zal.

© CPU – Matthias Engels

En dan is het de beurt aan Intergalactic Lovers. Stipt om 21u gaan de lichten uit en horen we zangeres Lara Chedraoui de tracklist van hun vierde langspeler Liquid Love voorlezen. Want, oh ja, die leest – met de juiste intonatie – als een brief. Ook daar is over nagedacht! De plaat moest lang rijpen, maar bleek een voltreffer voor het viertal uit Aalst. Niet meer dan vijf singles zijn ondertussen de revue gepasseerd in hitlijstjes allerhande en met dat pareltje van een plaat onder de arm trok de band het afgelopen jaar door België, Nederland en Duitsland langs grote en kleine zalen en festivals. Hun succesjaar sloten ze af in een uitverkochte AB waar ze elf(!) jaar geleden ook al voor evenveel volk stonden.

Wie Intergalactic Lovers al eerder aan het werk zag, weet dat frontvrouw Lara Chedraoui bakken energie heeft. Ook nu weer springt ze na de intro meteen van links naar rechts op het podium van de AB. Gehuld in iets wat veel weg heeft van een verenpak, werkt het enthousiasme van dit stuiterende kuiken aanstekelijk op de eerste rijen. Na opener “The Heart Beaten Beats”, doet het volgende nummer ook de rest van de zaal mee bewegen want “Bobbi” is en blijft een zomerhitje vol liefde. Op “No Regrets” zoekt de frontvrouw contact met haar publiek. Lara zakt op haar knieën en pikt er mensen op de eerste rij uit om haar zinnen op te katapulteren. Buiten is het ijskoud, maar binnen stijgt de temperatuur met ieder nummer.

Intergalactic Lovers heeft er sinds 2022 versterking bijgeroepen voor live optredens: Floris De Decker (Team William, Cloudy-oh), ondersteunt het viertal met toetsen, gitaar en zijn stem. De extra stem van Floris, maar ook die van gitarist Maarten Huygens en bassist Raf De Mey geven het geheel live wat extra kleur. Bij zingen alleen blijft het niet! We krijgen van Maarten meermaals een solo te horen en ook Raf houdt zijn baslijnen strak. Drummer Brendan Corbey, die even losgeslagen op zijn drums te keer gaat als de frontvrouw staat te springen, gidst de band doorheen de setlist, alsof het niets is.

© CPU – Matthias Engels

De laatste plaat van Intergalactic Lovers klinkt af en toe wat zwaar en in eerdere interviews vergeleek zangeres Lara een optreden met een duiveluitdrijving. Ook in Brussel legt ze haar hart en ziel bloot op het podium. Van gebaren bij de teksten tot het bijna kapotslaan van haar eigen borst, ze voelt de muziek en brengt die zo volledig mogelijk over naar haar publiek. De vertwijfeling in haar ogen tijdens “La Folie”: ‘Sinking to the bottom a repeating low’, of de hakkelende stem op het einde van “Waves of Desperation”: ‘My mind’s a mess, my body too.’ We begrijpen dat optreden een deel kan zijn van een verwerkingsproces, we zien het met eigen ogen.

Die grote emoties komen niet alleen door de grote gebaren tot bij de achterste rijen. De uithalen van de zangeres doen onze mond openvallen tijdens “In Limbo” en “My Low Low”. Welke COVID-ziekte? Hoezo geen volledige longcapaciteit meer? Ook de kleinere ‘ooh’s’ een ‘aah’s’ tijdens “Crushing” zitten vol gevoel en verwarmen de AB.

Met hitsingle “Lost” verliest diezelfde AB even zijn aandacht. De platgedraaide hit wordt door de band dan ook ietwat snel afgehandeld. “Give It Up” dat daarop volgt, moet even hernomen worden en ondanks dat Lara het publiek laat meezingen in het begin van “Two To One”, zien we rondom ons gsm-schermpjes met de Sporza app oplichten. Wie nog openstaat voor een ‘gouden oude’, krijgt “Bruises” waarbij Floris de basgitaar van Raf overnam en die laatste een akoestische gitaar ter hand nam. Maarten begeestert het publiek met zijn Lap Steel Guitar. De rust lijkt hiermee terug te keren in de AB.

© CPU – Matthias Engels

Na de (bescheiden) val komt de klim. Lara, ondertussen ontdaan van verenpak, staat aan de rand van het podium en vraagt of ze ‘erin mag?’ “Delay” is een voltreffer bij iedere Intergalactic Lovers-show en dat wilt de zangeres eens van de andere kant meemaken. Ze duikt het publiek in en zingt en danst tussen de fans. “Between The Lines” en “Northern Rd” maken het drieluik compleet.

In de bisronde bedankt de band uitgebreid de volledige crew, ook voor hen is dit een laatste werkdag van 2022. ‘Dit is echt het mooiste kerstcadeau dat ik ooit heb gehad’, vertelt Lara. Op het einde van “Pretty Baby” zien we haar waterige ogen. Veel tijd voor sentiment is er niet, want op de eerste rijen roepen de fans ‘Islands! Islands!’ Ze worden op hun wenken bediend. Afsluiten doet Intergalactic Lovers met “The Fall Pt. 2”. Een voor een laten de bandleden hun instrumenten staan en verlaten ze het podium tot enkel Raf overblijft met zijn basgitaar. En zo krijgt iedereen zijn welverdiend applausje mee naar huis.

Voor Intergalactic Lovers zit het jaar 2022 erop. Eentje met een vierde album dat het schopte tot ons eigenste jaaroverzicht, met heel wat shows in binnen- en buitenland en ongetwijfeld ook een jaar met heel veel liquid liefde. De band uit Aalst bewees het afgelopen jaar meermaals dat ze helemaal terugzijn. Deze uitverkochte show in de Ancienne Belgique was niet zomaar een kerstcadeau, maar nogmaals een bevestiging dat we in België livebands hebben die we moeten blijven koesteren.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist

The Heart Beaten Beats
Bobbi
No Regrets
La Folie
Crushing
In Limbo
Shewolf
Waves of Desperation
My Low Low
Lost
Give It Up
Two To One
Bruises
Delay
Between The Lines
Northern Rd.

Pretty Baby
Islands
The Fall Pt. 2

Related posts
LiveRecensies

I Prevail @ Ancienne Belgique (AB): Consistente wervelwind

We hoeven de mannen van I Prevail waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan zij die wel vaker naar hardere muziek luisteren….
InstagramLiveRecensies

The Black Crowes @ Ancienne Belgique (AB): Energie voor twee

Twee jaar geleden stond The Black Crowes nog in de Lotto Arena, maar voor deze Belgische passage zocht de Amerikaanse band de…
LiveRecensies

Lil Yachty @ Ancienne Belgique (AB): Van dromerige trip tot trapravage

Lil Yachty rijpt als een fles rode wijn. De Amerikaanse rapper begon zijn muzikaal avontuur in 2015 met de monsterhit “One Night”,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.