InstagramLiveRecensies

YUNGBLUD @ Vorst Nationaal: De energiekste superster ter wereld!

© CPU – Toon Miermans

Als tientallen fans uren voor het optreden al voor de deuren van een zaal zitten te kamperen om op de eerste rij te kunnen staan, dan weet je dat er een geadoreerd jeugdidool zijn opwachting maakt in ons land. YUNGBLUD heeft zich die idolenstatus de laatste jaren met hard werk en zijn charismatische zelve dubbel en dik verdiend. Drie uitverkochte AB’s en een gesmaakte passage op Rock Werchter later was Dominic Harrison klaar voor een stapje hogerop: Vorst Nationaal. Helemaal gevuld kreeg de Brit de Brusselse concertarena echter niet, maar dat was niet te merken aan de overdonderende sfeer. Ondanks de ietwat schorre stem, smeet het tieneridool zich anderhalf uur en creëerde hij een plek waar iedereen zich kon uitleven en bovenal waar iedereen zichzelf kon zijn.

De vroege vogels werden door YUNGBLUD getrakteerd op een uiterst veelbelovend voorprogramma: Nova Twins. Het Britse powerduo bracht hun bombastische urban punk naar de Europese hoofdstad. Helaas botsten ze, net zoals vele anderen, redelijk snel op de geluidslimieten van de Brusselse betonbunker. De nummers van de nog te verschijnen plaat Supernova werden gelukkig wel met heel veel energie gebracht en met hun enthousiasme jutten de dames het publiek meermaals op. Springen, klappen en zelfs een sitdown zorgden ervoor dat de duizenden aanwezigen vlotjes warm werden gemaakt voor de hoofdact van de avond. We snappen waarom Tom Morello van Rage Against The Machine zich onlangs als Nova Twins-fan outte, want deze dames weten duidelijk waar ze mee bezig zijn!

© CPU – Toon Miermans

De stemming in de zaal was al opperbest nog voor Dominic Harrison überhaupt op het podium stond. Minutenlang galmden spreekoren door de zaal en voelde men de nervositeit met de seconde toenemen. Nadat iets na negen nog even de simpele basisregels van een YUNGBLUD-concert werden overlopen (zoals luidop meezingen, je helemaal smijten etc.), viel het gigantische doek naar beneden. Met een gulzige blik en een brede lach keek de Brit in het halfrond? alvorens met “strawberry lipstick” de festiviteiten te openen. Als opener hadden we het nummer niet meteen verwacht, maar het bleek wel een goede keuze. De energie zat namelijk meteen uitstekend en het middenplein stond in een handomdraai in rep en roer.

© CPU – Toon Miermans

Geleidelijk aan opbouwen, daar deed YUNGBLUD op vrijdag de dertiende niet aan mee. Het eerste deel van de set bevatte meteen enkele populaire meezingers uit zijn discografie zoals “parents” en het nog maar recent uitgebrachte “The Funeral“. Dat er een bandje op de achtergrond meeliep om zijn vocals wat te versterken was misschien wat jammer, maar je merkte ook wel dat de stem van Dominic Harrison nog wat moest loskommen. Vooral in het begon klonk hij nog wat schor en uitgeput, al verbeterde dat gelukkig stelselmatig bij elk nummer. Het hield hem in ieder geval niet tegen om zich meer dan honderd percent te smijten.

Een grote zaal als Vorst Nationaal biedt op productioneel vlak heel wat meer mogelijkheden en daar maakte YUNGBLUD maar al te graag gebruiken van. Zo sierde een gigantische muur van Marshall-versterkers het podium en maakte een propere lichtshow het optreden ook visueel aantrekkelijk. De coolste upgrade tegenover zijn ‘normale’ clubshows waren echter de vlammenwerpers, die met metershoge vuurstoten letterlijk en figuurlijk heel de zaal in vuur en vlam zetten. Het grootste showelement bleef daarentegen wel gewoon YUNGBLUD zelf, want ook gisteren legde hij heel wat kilometers af op het podium. Tijdens “I Love You, Will You Marry Me”, zijn grote doorbraakhit in België, liep hij wild van de ene kant naar de andere. Dat ging wel ten koste van zijn eigen gitaarspel, maar gelukkig ving zijn rechterhand Adam Warrington dat op een uitstekende wijze op.

© CPU – Toon Miermans

Nu we het toch over Adam Warrington hebben, kunnen we even stilstaan bij zijn impact op de livesound van YUNGBLUD. De gitarist is al sinds jaar en dag niet alleen een van de beste kompanen van Harrison, maar ook een van de redenen waarom de nummers op het podium zo goed tot hun recht komen. Wij blikken dan spontaan terug naar het loeiharde refrein van “weird!” en het enorm strak gespeelde “fleabag“. Met zijn speelstijl gaf hij die nummers nog extra kruiden en zorgde hij voor een nog grootsere sound. Sommige nummers kregen gisteren wel iets te veel bombast zoals het gloednieuwe “Memories” of “I Think I’m OKAY“, die daardoor wat aan hun doel voorbijschoten.

Een optreden van de held uit Doncaster is altijd een rollercoaster van emoties en daar was gisterenavond geen uitzondering op. Het betekenisvolle “Polygraph Eyes” kreeg een mooie plek in de set en zorgde voor waterige ogen bij heel wat fans. Ook YUNGBLUD kon het op het einde van dat nummer niet drooghouden en werd compleet overweldigd door de respons van zijn fans. Net door zich zo kwetsbaar op te stellen voor zo’n groot publiek, werd hij nog meer op handen gedragen door elke aanwezige. Het kippenvelmoment van de avond volgde echter even later met het akoestisch ingeleide “Kill Somebody” dat al gauw uitmondde in een groots meezingmoment. De smartphone-lichtjes gingen gezamenlijk de lucht in en veranderden Vorst in een bad van warmte.

© CPU – Toon Miermans

Het welzijn van zijn fans staat bij YUNGBLUD op de allerhoogste positie, zeker tijdens zijn optredens. Aan interactie was er dan ook geen gebrek met zijn Belgische fans. Je voelde trouwens ook aan zijn speeches dat hij enorm dankbaar was voor iedereen die een kaartje had gekocht en er een onvergetelijke avond van maakte. Als teken van dank trakteerde hij nog op een energieke bisronde. “braindead!” werd rechttoe rechtaan gebracht zoals we dat graag hebben, terwijl tijdens “god save me, but don’t drown me out” nog  eens massaal meegezongen werd. Helemaal op het einde werd het nog heel even politiek met “Machine Gun (F**k the NRA)”, dat met luide ‘Fuck Putin’ spreekkoren werd ingeluid. Als afsluiter kon dat wel tellen!

YUNGBLUD maakte gisteren in Vorst Nationaal één ding duidelijk, en dat is dat hij een geboren entertainer is die thuishoort op de grote podia. Zijn uitzinnige fans legde hij gisteren anderhalf uur onafgebroken in de watten en zij bedankten op hun beurt met een ongeziene sfeer die we nog niet vaak hebben meegemaakt Vorst Nationaal. Vooral ook de authenticiteit en oprechtheid van YUNGBLUD maakten van zijn grootste zaaloptreden op Belgische podium eentje dat velen nog een tijdje zullen koesteren!

Zaterdag 2 juli staat YUNGBLUD op het hoofdpodium van Rock Werchter, terwijl Nova Twins op zondag 21 augustus Pukkelpop onveilig zullen maken.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

strawberry lipstick
parents
superdeadfriends
The Funeral
I Love You, Will You Marry Me
Polygraph Eyes
weird!
mars
fleabag
Memories
cotton candy
Kill Somebody
I Think I’m OKAY

braindead!
god save me, but don’t drown me out
Machine Gun (F**k the NRA)

1926 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Hozier @ Vorst Nationaal: Hemels vertoon van een muzikale trip naar de hel

Enkele maanden geleden bracht de Ierse artiest Hozier zijn langverwachte derde album Unreal Unearth uit. En ‘what’s in a name’, moet zijn…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sum 41, Avril Lavigne, Snow Patrol, dEUS en 7 anderen voor Rock Werchter 2024!

Rock Werchter pakte eerder al uit met drie headliners: Foo Fighters, Dua Lipa en Måneskin. Vandaag komen daar maar liefst elf nieuwe…
InstagramLiveRecensies

Sting @ Vorst Nationaal: King of Cool

Mensen die in de herfst van hun levensjaren beginnen te komen, herinneren zich ongetwijfeld hoe ontzettend cool de jonge Sting was. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.