Features

Tien tips voor Les Nuits 2022

© CPU – Bert Savels

We hebben er lang, heel lang, op moeten wachten, maar eindelijk kan de Botanique terug een normale Les Nuits organiseren. En dat het lange wachten zorgt voor een line-up van jewelste, kan je zowaar een understatement noemen. Er staan honderden bands op de line-up en het is moeilijk om te kiezen naar wie je nu wel of niet moet gaan kijken. Wij maken de keuze voor jou iets makkelijker door tien tips te geven en per tip ook twee duotickets uit te delen. Lees je dus rot en waag je kans onderaan dit artikel!

27 april: caroline – Mabe Fratti @ Grand Salon (Museum)

Op 27 april krijgen we het neusje van de zalm in het postpunkfirmament te zien in Botanique. caroline komt er namelijk debuutplaat caroline voorstellen en dat wordt tevens hun eerste show in België. Als we nu ook zeggen dat de artrock van de band overal hoge ogen gooit, dan weet je dat je dit niet kunt en mag missen. Het wordt dus een lust voor het oor met al zijn experiment. We weten immers, van horen zeggen, dat caroline live nog indrukwekkender klinkt dan op plaat. Voorprogramma Mabe Fratti zal met al haar experimentele soundscapes ook voor een bevreemdende sfeer zorgen. Allen daarheen!

28 april: PARK – Enola Gay @ Orangerie

Les Nuits heeft nog een primeur te pakken, want de gloednieuwe band PARK speelt in de Orangerie zijn eerste optreden op Belgische bodem. De Franse band, bestaande uit Lysistrata en de zanger van François & The Atlas Mountain bracht recent zijn gelijknamige eerste plaat Park uit en daarmee maakte het vijftal duidelijk dat het meer is dan louter een zijproject. Ook de Noord-Ierse revelatie Enola Gay maakt op donderdag 28 april voor het eerst hun opwachting op nationaal grondgebied in de Orangerie. Zij komen er naast de nummers van hun debuut-ep Gransha heel wat nieuw materiaal voorstellen. Niet te missen met andere woorden.

3 mei: Myd (Live band) – Papooz – Lewis Ofman @ Chapiteau

Zin om je dansbenen nog eens los te gooien tijdens een concert? Dan ben je op dinsdag 3 mei bij Myd aan het juiste adres. De excentrieke Fransman bracht een jaar geleden zijn album Born a Loser uit via het Franse cultlabel Ed Banger en werkte daarvoor samen met artiesten als Mac DeMarco en Juan Wauters. De hybride mix tussen French house en pop brengt hij tegenwoordig met band en dat zou wel eens voor een nog zwoelere sfeer kunnen zorgen. Hij komt echter niet alleen, want het voorprogramma wordt voorzien door de opkomende landgenoten Papooz en multi-instrumentalist Lewis Ofman.

5 mei: Silverbacks – Unik Ubik – O. @ Grand Salon

Het Ierse Silverbacks zitten we al even te bejubelen en het is dan ook fijn om te zien dat ze eindelijk een plekje krijgen in België om op te treden. Met een debuut dat in het rampjaar 2020 verscheen en een gloednieuwe plaat dit jaar onder de arm, zullen ze alvast heel wat muziek voor te stellen hebben. De snedige postpunk bevat heel veel fijne catchy hooks en vooral toffe energie, en zal live voor de nodige explosies zorgen. Unik Ubik zal dan weer punk met jazz mengen en het mathrock duo O. komt nog eens terug na al support te zijn voor black midi.

5 mei: Blu DeTiger – Coco & Clair Clair @ Rotonde

TikTok zou je wel het platform van de kort durende carrières kunnen noemen, maar er zijn ook een aantal uitzonderingen op deze regel. De Amerikaanse bassiste Blu DeTiger baste al voor Caroline Polachek en FLETCHER en kon mede dankzij haar populair TikTok-account (1,2 miljoen volgers) uit hun voetsporen treden. Ondertussen heeft ze op Spotify meer dan een miljoen maandelijkse luisteraars en weet ze met haar recent solomateriaal heel wat zieltjes te winnen. Die zieltjes kunnen haar binnenkort live aan het werk zien in Brussel!

6 mei: BENEE – Hope Tala @ Orangerie

TikTok biedt veel opkomend talent een platform en BENEE is daar een mooi voorbeeld van. De Nieuw-Zeelandse wist er een mooie fanbase uit te bouwen en werkte ondertussen samen met onder meer Gus Dapperton, Lily Allen en Grimes. Die drie waren allemaal te horen op het debuutalbum van de muzikante en vorig jaar bracht BENEE nog een mooie collectie nummers uit. In 2020 was BENEE er helemaal klaar voor om er haar jaar te maken, onder andere met de release van Hey u x, maar wegens gekende redenen viel dat in het water. Misschien wordt 2022 dan wel het jaar van BENEE en daar kan jij getuige van zijn in de Orangerie.

11 mei: Indigo De Souza – Tiberius B @ Rotonde

Wie eens zonder broek naar een optreden wilt gaan, heeft grote kans dat dat bij Indigo De Souza lukt én zelfs geapprecieerd wordt. De grootste hit van deze muzikante uit North Carolina heet “Take Off Ur Pants” en net als op de andere nummers van De Souza komt ze daar met een relatief eenvoudige tekst naar buiten. Muzikaal valt de Amerikaanse tussen garagerock en neosoul en wordt ze beïnvloed door artiesten als Angel Olsen en Waxahatchee. Daarnaast was Pitchfork ook enorm te spreken over de stem van Indigo De Souza, dus wie dat alles live eens wilt horen en ervaren kan dat tijdens Les Nuits. Al dan niet met broek.

12 mei: Benjamin Epps – Bakari @ Orangerie

Benjamin Epps is de verademing die de Franse hiphop nodig had. De vierentwintig jarige hiphopper uit de Gabonese hoofdstad Libreville heeft in een mum van tijd een eigen genre uit de grond gestampt dat een perfecte blend vormt van boom bap, old school hiphop en hedendaagse Franse hiphop. Met die hybride mix scoorde hij de laatste maanden aan de lopende band en daar mogen deze zomer op talrijke festivals de vruchten van geplukt worden. Voordien mag hij in de Orangerie warmdraaien en zijn sterke livereputatie alle eer aan doen.

13 mei: Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – STAKE – DITZ @ Orangerie

Voor stevige riffs hoef je op 13 mei niet enkel in het Sportpaleis te zijn. Want naast Tool, speelt er in de Orangerie een veel explosiever trio. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs uit Newcastle zal er eens tonen hoe je gitaren kan laten ronken, want de band weet van aanpakken en vooral van stevige riffexplosies te serveren. Dat daarvoor onze Belgische trots STAKE nog eens het stof uit de boxen mag blazen, zal ervoor zorgen dat je meerdere oordopjes nodig zult hebben om dat allemaal te verwerken. Ook DITZ, dat zich meer richting noise beweegt, zal je goed kunnen warm maken voor de riffexplosies die avond.

15 mei: DIIV – The Waltz @ Chapiteau

Les Nuits bewaarde dit jaar een van zijn grootste kleppers voor de slotdagen! De New Yorkse band DIIV bracht tien jaar geleden hun debuutplaat en indieklassieker Oshin uit en lanceerde zich ermee naar het indiesterrendom. Met vervolgplaat Is The Is Are scoorden ze vier jaar later een knap vervolg, maar het was toch vooral met hun meest recente plaat Deceiver weer naar oude sterkte terugvonden. Ook live staan de shoegazers er weer helemaal na een pauze van drie jaar en dat naar verluidt scherper dan ooit. De aftrap van hun uitgebreide Europese clubtour geven ze in ieder geval in Brussel en daar wil je maar al te graag bij zijn!

Related posts
LiveRecensies

Kate NV @ Botanique (Rotonde): Speelse, kleurrijke elektronica

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om Kate NV naar ons Belgenlandje te krijgen en dat lag voor een keer…
LiveRecensies

Crawlers @ Botanique (Witloof Bar): Kruipen naar de top

Crawlers is al een tijdje aan een flinke opmars bezig. De jonge band uit Liverpool begon midden in de coronapandemie potten te…
LiveRecensies

Widowspeak @ Botanique (Rotonde): Exuberant in intimiteit

Widowspeak is een Amerikaanse band die al sinds 2010 bezig is met het maken van mooie muziek. De laatste keer dat de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.