AlbumsRecensies

BENEE – Hey u x (★★★★): Alles kits achter de rits!

Generatie Z groeit op in een geheel hertekende samenleving waarin sociale media het voor te zeggen hebben, de sociale ongelijkheid nog steeds groot is en waarin alternatieve popsterren als BENEE het in hun muziek hebben over de mentale strijd die jongeren met onze maatschappij voeren. De Nieuw-Zeelandse zangeres mag dan nog maar twintig zijn, dit jaar groeide ze o.a. dankzij TikTok uit tot een ware wereldster in wording, die niet voor niets een voorbeeld is voor de jeugd. Op haar debuutalbum Hey u x heeft ze het o.a. over eenzaamheid, sassiness, romantiek en angsten die haar plagen. Een album dat dus de tijdsgeest van de nieuwe generatie samenvat, maar ook muzikaal dat stapje verder durft te zetten.

Zeven jaar nadat Lorde de wereld veroverde met haar ijzersterk, minimalistisch debuut Pure Heroine, is het nu aan de twintigjarige Stella Rose Bennett om naar voren te treden en van zich te laten horen. Dat lukte met haar Gus Dapperton samenwerking “Supalonely” uitstekend, want op TikTok zijn niet minder dan tien miljoen TikToks te vinden met de megahit en leverde haar dat 450 miljoen streams op Spotify op. Gelukkig laat BENEE op Hey u x meteen op opener “Happen To Me” horen dat ze wel degelijk geen one-hit-wonder lot voor ogen heeft en dat dit slechts de start is van een heus avontuur. “Happen To Me” heeft een behoorlijk innemende melodie, die dankzij een simpele gitaarriedel en een aanwezige drumpartij ontstaat, en de zachte vocals van BENEE aanvult.

‘I don’t wanna be the one that you forget’ zingt BENEE op “Same Effect” en we vermoeden dat we haar niet al te snel zullen moeten schrappen. Hoewel ze het in het nummer heeft over de onzekerheid die ze overhield aan een slechte relatie, klinkt ze niet al te kwetsbaar, maar stelt ze zich wel helemaal open. “Kool” is nog een beetje uitdagender dankzij iets scherpere gitaren en qua structuur valt de track te beschrijven als het beste van Daft Punk en Tame Impala. Op het gemoedelijke “Winter” lijkt de hevigheid van gitaren aanvankelijk toe te nemen, maar uiteindelijk valt het nummer in zijn definitieve plooi van zodra Mallrat het geheel versterkt.

De Canadese popheldin Grimes is wellicht één van de opvallendste artiesten waarmee BENEE samenwerkte op dit album, want “Sheesh” is veruit ook één van de spannendste nummers die dit album te bieden heeft. Hun stemmen vullen elkaar perfect aan en de dansbare underground geluiden klinken toegankelijk genoeg om niet uit de boot te vallen. Een match made in heaven dus, waar het rustigere “Plain” niet aan kan tippen. Lily Allen en Flo Milli doen hun job zeker goed, maar de magie die Grimes telkens weer opnieuw brengt, is net nog een liga hoger.

Na een iets heviger middelstuk, creëert BENEE naar het einde toe ook wat rust met de gitaarballade “A Little While”, een nummer waarvoor ze zelf achter de productieknoppen zat. Het fictieve liefdesverhaal ontstond tijdens de lockdown en is één van de weinige nummers die ze niet over haar ex schreef. Een gelijkaardige sfeer zoekt het jazzy “All The Time” op, waarvoor ze haar favoriete Nieuw-Zeelandse artiest Muroki kon overtuigen om mee te werken. Hij is meteen ook de enige mannelijke stem op het album is en weet zo ook behoorlijk op te vallen. Uiteindelijk neemt ze in “C U” waardig afscheid en laat ze zich van haar meest pure kant zien. Qua sfeerschepping denken we meteen aan “i love you” van Billie Eilish, maar toch gooide BENEE het over een andere boeg door een iets vrolijker deuntje te gebruiken.

Het is niet verwonderlijk dat BENEE recent in Nieuw-Zeeland een arenatour helemaal uitverkocht kreeg, want haar eigenwijze alt-pop tracks zijn op verschillende vlakken vernieuwend. Nadat de popwereld jaren gedomineerd werd door elektronische invloeden en dj’s, is BENEE een verfrissende artiest die met behulp van échte instrumenten een nieuw, opwindend popgeluid creëert. Op Hey u x klinkt ze in ieder geval onbevangen eerlijk en lijkt ze zich weinig aan te trekken van de hype die rond haar hangt. Bij de twintigjarige is klaarblijkelijk alles kits achter de rits, en het moest ons niet verbazen mocht Hey u x eenzelfde parcours afleggen als Lorde’s Pure Heroine.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gus Dapperton - "Homebody"

Het is alweer drie jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Gus Dapperton met Orca een nieuw album uitbracht. Daar komt binnen een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BENEE & Mallrat - "Do It Again"

Wat is het eerste WK voetballied waaraan jij denkt? De kans is groot dat het antwoord “Waka Waka (This Time for Africa)”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.