AlbumsRecensies

Bombataz – Olympics of Love (★★★½): Van bliepbloepgroep naar een synthpophitkanon

Dat Brussel bruist van het jonge talent is al lang geen geheim meer. Onze hoofdstad ademt hiphop, jazz, pop, rock, electronica en alles daartussenin. Een voorbeeld van zo’n combinatie tussen dat alles is Bombataz. De Brusselse band maakte in 2019 furore met de geautotunede synthgekte van hun eerste ep ¡Kapao!, waarvan “Frankenstein” ons deed vermoeden dat Bombataz de nieuwe Shht zou worden. Vorig najaar wonnen ze de prijs van meest beloftevolle artiest bij de Red Bull Elektropedia Awards. Een jaar later, vandaag dus, mogen de Brusselaren die belofte waarmaken via hun langverwachte debuutalbum Olympics of Love.

Frontman, gitarist en zanger Vitja Pauwels, toetsenist Hendrik Lasure, bassist Ruben De Maesschalck en drummer Casper Van De Velde besloten de gekte van ¡Kapao! enigszins opzij te leggen en in plaats daarvan resoluut te kiezen voor het schrijven van songs. Nieuw onder de zon is de keuze om de vele autotunes en andere stemeffecten achterwege te laten en de oprechte klank van de onbewerkte stem meer ruimte te geven. Bovendien werd er gekozen om niet enkel frontman Vitja Pauwels te laten zingen, maar ook de andere bandleden achter de micro te zetten. Dit alles zorgt voor een oprechte klank die zich manifesteert in oorwurmen van popsongs.

De opener en tevens het titelnummer is ook meteen een treffend voorbeeld van wat zo’n catchy popsong kan zijn: volgens Bombataz staat vooral het spelplezier in dansbare nummers centraal. Zo doet ook “Hi Heels” ons hunkeren naar volle dansvloeren met zijn uiterst meeslepende synths en climax op het einde. Even goed kan de band het geluid ook heel andere richtingen laten uitgaan. Zo put het voornamelijk instrumentale “Deepfake” plots uit het mysterieuze jazzy sfeertje dat ook Beraadgeslagen creëeren kan en herbergt het Franse “Tomber Du Ciel” de perfecte vleugels om zorgeloos doorheen een helderblauwe hemel te zweven.

Hiermee komen we op een ander opmerkelijk aspect van dit debuutalbum, namelijk dat de band zichzelf geen restricties oplegt qua taalkeuze. De meerderheid van de tijd horen we Engels, maar ook met het Nederlands in “Moribond” en het Frans én Spaans (zijn het teksten van Belle Perez die we horen?) in “Va Danser” missen de jongens geen overtuigingskracht. Dat laatste nummer is ietwat complexer, gekenmerkt door een hakerige beat, een opzwepende melodie en bovenal een heerlijk feestgevoel.

Ook derde single “Mitraille” is een ware voltreffer. Met zijn stuiterende synthwerk en zijn zwoele middengroove (wat een heerlijke solo!) is het wat ons betreft een hit tot in de eeuwigheid. Echter valt Olympics of Love helaas lichtjes stil in het midden. Zo vinden we “Girl Like You” net iets gestroomlijnder dan de rest en doet “Day & Night” ons door de zeurderige zang net iets te hard aan Oscar and the Wolf denken. Wel een hoogtepunt is “Oerwoudblues”. Met het gescandeerde ‘feel like singing and dancing’ geeft het nummer ons voornamelijk een lach van oor tot oor op ons gezicht, maar weet het ook hetzelfde soort vleugels als “Tomber Du Ciel” terug boven te halen. “Skins” voelt na een album vol liefde en verlangen als het moment waarop de huidhonger eindelijk ingelost wordt. Laten we elkaar gewoon in de armen vliegen.

Bombataz is in de tijdspanne van een jaar opgegroeid van een knotsgekke bliepbloepgroep naar een hitkanon van een synthpopband, zonder hun eigenwijze karakter te verliezen. De band laat zich binnen een conventioneler kader toch creatief gaan, zowel qua stijl, taal als dansbaarheid. De versmelting van die creativiteit en het beste spel van de vier muzikanten zorgt voor een debuutalbum waarop de band trots mag zijn. Bombataz heeft de titel Most Promising Artist voor ons alvast eer aangedaan.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Left of the Dial rondt de affiche af met Lizzie Esau, Mayorga, The Early Mornings en meer!

Binnen een kleine vier weken neemt Left of the Dial de Rotterdamse binnenstad over met hun driedaagse showcasefestival. Op de poster sieren…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2022 (Festivaldag 2): Kleinschalig rockfestijn

Vanwege zijn prijs-kwaliteitverhouding scheert het Limburgse Rock Herk al decennialang hoge toppen. Sinds de organisatie in 2014 het festival betalend maakte, kijken…
AlbumsRecensies

Schreel Van De Velde - Balts (★★★★): Het einde van de lente?

De lente loopt stilaan ten einde, het daarmee gepaarde baltsgedrag echter niet. Dat is althans het geval als we de twee meest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.