LiveRecensies

Jan Borré @ Gentse Feestje (Café HUIS): Magische elektronische ruimtereis

© Katty Van Kerkhove

Tien dagen lang werden in HUIS, een gezellig Gents café, optredens georganiseerd onder de noemer van Gentse Feestjes. We zagen heel wat fijne, veelal akoestische acts, maar afsluiten gebeurde met iets helemaal anders. Jan Borré vulde het kleine podium met synths en keyboards. In het verleden maakte hij de soundtrack van de Brits-Belgische film Where the Skin Lies, maar vanavond stelde hij een muziekstuk voor dat hij omschreef als de soundtrack van een film rond Amanda Grayson. Klein detail: de film bestaat niet en er zal wellicht nooit een film komen rond de moeder van Spock.

De film was wellicht begonnen met een rustige scène, want het muziekstuk deed dat eveneens. Borres muziek bouwde langzaamaan op naar verschillende kleine hoogtepunten en telkens deze bereikt werden kwam er een rustiger (ambient) tussenstuk waaruit er een nieuw deel ontstond. De avond had gemakkelijk opgedeeld kunnen worden in verschillende liedjes waarna er applaus en een woordje van de muzikant te horen zou zijn, maar doordat Borré aan één stuk door speelde bleef het publiek in een soort van constante sci-fi trance. Door niet te stoppen bleef de muzikant geconcentreerd en ook voor het publiek werd de muzikale illusie hoog gehouden. 

Tijdens het optreden werd er verschillende keren naar een kleine climax toe gewerkt door telkens laagjes toe te voegen. Ondanks dit alles kregen we geen echte verrassingen te horen. De ietwat spacy muziek deed zo nu en dan denken aan de soundtrack van Stranger Things en net zoals de tv-serie bevatte ook de muziek veel afwisseling. Het ene deel ging wat sneller dan het ander en ook in toonhoogte werd er gevarieerd. Hierdoor klonk het optreden nooit eentonig of langdradig. Zo nu en dan werd het bijna dansbaar, maar echt losbreken gebeurde pas helemaal op het einde. Borré wist zijn muziekstuk gedurende drie kwartier interessant te houden en dat is al een prestatie op zich.

Jan Borré zocht tijdens zijn soundtrack voor een niet bestaande film verschillende sferen op. Soms klonk het wat onheilspellend, dan weer eerder magisch. Amanda Grayson leidde wellicht een gevarieerd leven met verschillende hoogtepunten, maar sterven deed ze overduidelijk op een straffe manier. Verschillende sferen werden gecombineerd in de gelaagde synthmuziek waardoor het op bepaalde momenten wat indrukwekkend werd dat dit allemaal door één persoon werd geproduceerd. Een caféoptreden waar één man achter tafels met elektronische instrumenten ging zitten zagen we nog niet vaak, maar als het allemaal zo goed zou zijn als dat van Jan Borré zouden we vaker op café gaan.

Facebook

Deze optredens zijn reeds gepasseerd:

17 juli: Alois x VLB

18 juli: April Maey

19 juli: Whisper Party

20 juli: Reena Riot

21 juli: Kiki Schippers

22 juli: Cesar Quinn

23 juli: HYPER!

24 juli: Aster

25 juli: Ventus

777 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Ventus @ Gentse Feestjes (Café HUIS): Gevarieerde eenvoud die raakt

Ventus is een opkomend Gents duo dat de mosterd haalt bij artiesten als Oh Wonder en Trixie Whitley. Vooral die eerste groep…
LiveRecensies

Aster @ Gentse Feestjes (Café HUIS): De sublimiteit van een getormenteerde ziel

We hoorden de naam Aster al eens vallen in Gent en Limburg. Deze jongeman plezierde enkele jaren geleden nog shopaholics in Hasselt…
InstagramLiveRecensies

HYPER! @ Gentse Feestjes (Café HUIS): ook zonder dat vleugje ADHD werkt de band

Dag zeven van de Gentse Feestjes in HUIS werd ingekleurd door het jonge rockcollectief HYPER! Strak in het pak voorzien deze jonge…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.