InterviewsUitgelicht

Sound Track: 7 vragen, 45 finalisten

De finales van het gloednieuwe kansenparcours Sound Track zitten eraan te komen. We zagen 136 bands aan de slag in de selectierondes in alle Vlaamse provincies en Brussel, waarvan er nu nog maar 45 overblijven. De zes finalerondes vinden plaats op 7 december in Ancienne Belgique (Brussel), Muziekclub De Zwerver (Middelkerke), Trix (Antwerpen), Het Depot (Leuven) en in Muziekodroom (Hasselt) en op 8 december in De Centrale (Gent). Uit die poel aan finalisten zullen achttien winnaars gekozen worden. Zij krijgen volgend jaar een parcours op maat aangeboden en zullen hun potentieel daarin lustig verder kunnen ontwikkelen. Er staat dus heel wat op het spel.

Om de finalisten van dienst nog wat beter te leren kennen, schotelden wij hen allemaal dezelfde zeven vragen voor. Hieronder kan je hun korte, uitgebreide, to the point of geestige antwoorden vinden, op alfabetische volgorde per provincie.

Brussel

Coline & Toitoine

1. Hoe is het allemaal begonnen?
Tijdens een vrijwilligersreis in Moldavië twee jaar geleden. Rond een kampvuur begonnen we samen muziek te spelen en sindsdien zijn we eigenlijk niet meer gestopt.

2. Wat is het verhaal achter de artiestennaam?
Voorheen maakten we apart al muziek onder de naam Coline en onder de naam Toitoine. Toen we dan onze eerste speelkans op een festival aangeboden kregen, waren we nog niet echt een groep. Wanneer ze dan onze naam vroegen, zeiden we simpelweg Coline & Toitoine. We vragen ons soms wel af waarom we deze onnozele naam behouden, maar we hebben toch beslist het niet te aan te passen omdat we het tegelijk wel amusant vinden en er zo niet echt de mogelijkheid bestaat om onszelf te gaan overschatten. De kinderlijke en naïeve zijde van die naam bevalt ons wel.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
Eerder variabel. We proberen om de luisteraar zich nooit te laten vervelen en bovendien te laten reizen binnen variërende klanken. Onze stijl varieert van elektropop naar indie folk.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
Gitaarakkoorden, het geluid van een synth, een thema dat ons nauw aan het hart ligt, een op voorhand bedachte titel, een stijl die we graag zouden willen ontdekken, een gebeurtenis in onze omgeving; eigenlijk kan eender wat omgevormd worden tot een nummer!

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
We hebben het geluk om heel wat concerten te kunnen doen, dus de nummers zitten goed in de vingers. Zo kunnen we ze op het podium zo natuurlijk mogelijk brengen. De twee coaching sessies georganiseerd door Sound Track waren ook erg nuttig.

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
Eerlijk gezegd hebben we geen zin om de andere artiesten te beschouwen als concurrenten. Ze zijn gekozen omdat ze allemaal erg goed zijn, elk in hun eigen stijl. Het is dus erg moeilijk om cijfers op muziek te zetten, dat is niet onze job.

7. Wat zijn de toekomstplannen?
We hebben een heleboel nummers die klaar zijn om gereleased te worden. Nu zijn we vooral bezig met de videoclips voor het merendeel van die nummers, die we single per single zullen releasen doorheen 2019 en 2020.

Forest Africe Danse Music

1. Hoe is het allemaal begonnen?
Toen we jong waren, brachten we met een paar vrienden veel tijd door in de bossen in Senegal om plezier te maken, te dansen, te zingen, muziek te maken en te lachen. In zekere zin zijn daar de eerste zaadjes geplant die later de basis van onze band zijn gebleken.

2. Wat is het verhaal achter de bandnaam?
Het bos uit onze jeugd in Senegal is onlosmakelijk verbonden met ons ontstaan en onze evolutie. Het woud is een blijvende bron van inspiratie en energie en heeft een enorme impact gehad op wie we zijn geworden als mens en als artiest. De keuze voor Forest Africa Danse Music, waarin we onze muziek-en danskwaliteiten bundelen, was dan ook vrij snel duidelijk.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
Wij zijn een gemengde Afrikaans-Europese band en onze muziek is beïnvloed door verschillende wereldgenres zoals jazz, reggae, afro, blues… De traditionele ritmes en goddelijke melodieën van de Senegalese Baye Falls zijn ook sterk vertegenwoordigd. Daarnaast houden we erg van het onverwachte en geven we aandacht aan de mooie verrassingen die muziek ons kan bieden. Onze sound is een goede mix van dit alles, altijd in beweging.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
Mijn inspiratiebronnen zijn veelzijdig. Een eerste bron van inspiratie is de liefde. Allerlei soorten liefde. Liefde die uitnodigt tot vreugde, vrede en feest, maar ook kan leiden tot verdriet. Ook de natuur is een belangrijke inspiratiebron. De rust die ik daarin vind en tegelijkertijd de geluiden en ritmes in de natuur. De stilte van de nacht, het oneindige van het heelal. Daarnaast vormen tevens onze huidige leefwereld en situaties die me verontwaardigen, verontrusten of verbazen een bron van inspiratie.

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
Voor de finale van Sound Track concentreren we ons sterk op onze set van twintig minuten. We hebben het geluk gehad in uitstekende omstandigheden te kunnen repeteren met zelfs een coaching onder de professionele begeleiding van Nathan Daems. Wat geweldig om zo te werken! Nogmaals bedankt, het was echt een fantastische ervaring!

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
We hebben de gelegenheid gehad de muziek en het talent van de geselecteerde deelnemers aan de finale van Sound Track te kunnen beluisteren en bewonderen. En eerlijk gezegd, wat een selectie van verschillende stijlen en talenten! We hebben vijf grote concurrenten en het kan echt alle richtingen uitgaan. Dat is ook net het leuke en spannende aan het ganse traject van Sound Track. Het geeft ons gewoon nog een extra push om het beste uit onszelf naar boven te halen en jullie te tonen wat we kunnen!

7. Wat zijn de toekomstplannen?
In eerste instantie zouden we graag zo snel mogelijk de lp uitbrengen waaraan we aan het werken zijn. En daarnaast zouden we natuurlijk graag meer en meer concerten spelen, het publiek ontmoeten en onze muziek en vreugde delen. Het doet ons enorm veel plezier als iedereen samen met ons danst, zingt en lacht. En in onze stoutste droom zijn we al vertrokken op wereldtournee.

JAKOMO

1. Hoe is het allemaal begonnen?
Het is begonnen in oktober 2016, toen ik besliste om het project op te richten met een paar demo’s bij de hand. De naam kwam redelijk snel of spontaan en in de maanden die volgden, probeerde ik de nummers uit met verschillende bevriende muzikanten. Een van hen was mijn ploegmaat Wout (basket, gitaar) met wie ik meteen een goede klik voelde.

2. Wat is het verhaal achter de artiestennaam?
De naam had ik gekozen als verwijzing naar mijn bompa – Jacques – en vooral omdat ik vond dat dat leuk klonk, zowel als pseudoniem of als bandnaam. In 2017 speelden we onze eerste optredens en brachten we onze debuut-ep uit, toen nog dikwijls met afwisselende bandleden. Sinds 2019 hebben we een vast team: ikzelf op gitaar en vocals, Wout op gitaar en backings, Jef op bas en backings, Marvin op drums en backings; Geoffrey, Ruben en Mathias omringen ons voor geluid en licht; Anne (film) en Wout (artworks) nemen het visuele op zich.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
We omschrijven onze sound als ‘sunny baked suave rock’.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
De inspiratie voor de nummers haal ik meestal uit mezelf en hoe ik me voel. Het zijn vaak introspectieve nummers die schommelen naargelang mijn humeur en de dingen die in mijn hoofd omgaan, waar ik vaak zelf geen greep op heb.

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
We bereiden ons niet per se speciaal voor; gewoon repeteren zoals voor elke show, maar we investeerden wel extra in teambuilding met een dikke spaghetti op 24 november en de labelnight van ET!KET in Volta.

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
Persoonlijk vind ik M.Chuzi wel de leukste act, maar het is en blijft allemaal subjectief en ik denk dat iedereen evenveel kans maakt.

7. Wat zijn de toekomstplannen?
We zijn bijna klaar met het opnemen van onze nieuwe ep, die in maart zal uitkomen. We zijn volop bezig met de voorbereidingen.

Linca

1. Hoe is het allemaal begonnen?
Een jeugdvriend had me een Snap gestuurd waarin hij rapte op een bepaalde instrumental, maar hij wist niet dat ik het lied zou herkennen. Meteen begon ik hem te plagen, waarop hij reageerde dat ik het toch niet beter zou kunnen dan hij. Vandaar dat ik op YouTube ging, waar ik een instrumental zocht en acht maten op schreef, die ik dan naar mijn kameraad zond. Hij was onder de indruk, denk ik, want hij moedigde me aan om voort te doen.

2. Wat is het verhaal achter de artiestennaam?
Linca is zowat het omgekeerde van mijn voornaam. Calin is mijn voornaam; het is het deel van mij dat erg straight forward, kalm en bescheiden is, serieus is tijdens de lessen en het werk en ook trouw aan het beeld van de opvoeding die mijn moeder me heeft bijgebracht. Volgens mij is dat het gedeelte waar je de beste appels van de appelboom kan vinden.

Linca is hoe mijn vrienden me hebben genoemd wanneer ik jonger was en uiteindelijk is het blijven plakken tot op de dag van vandaag. Dit gedeelte van mezelf neigt dan weer eerder naar de schaduwkant; ik probeer om ook de kant die verborgen blijft van de wereld te ontdekken. De kant die ik beleef en iedereen uiteindelijk beleeft, denk ik, op een of andere manier. Deze kant is brutaler, maar steeds met een verscholen toets van humor en waarheid.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
Bovenal rap ik over de belevenissen en ervaringen die ik heb meegemaakt. Ik denk dat veel mensen die zich niet kunnen uitdrukken of niet weten hoe, zich erin kunnen herkennen en betrokken voelen. Ik noem mijn muziek dan ook de stem van de stomme. Om dat te kunnen doen, gebruik ik eerder sombere en melodieuze instrumentals, die soms zelfs oldschool zijn. Ik heb niet echt een voorkeur; het hangt allemaal af van de stemming.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
Ik inspireer me op wat ik zie, hoor, wat er gebeurt en wat ik doormaak. Ik hou bijvoorbeeld veel van wat Scylla doet. Niet dat ik me op hem inspireer, maar wanneer ik bepaalde van zijn nummers hoor, kan me dat aanmoedigen om het beter te doen en me vooral ook te willen verbeteren. Zo gaat het in de rap.

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
Ik heb het geluk gehad om enkele coaching sessies te hebben met Crapulax. Hij heeft me zijn skills, die voortkomen uit zijn ervaring, bijgebracht om uiteindelijk de kwaliteit van mijn prestaties te perfectioneren. Ik neem ook deel aan meerdere muzikale organisaties, door jeugdhuizen Le Bunker à WSP, L’Antichambre à WSL et XL’J à Ixelles.

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
Ik beschouw niemand en tegelijk iedereen als concurrent, want iedere finalist heeft zijn eigenheid en is uiteindelijk de enige die dat kan voorstellen. Elke finalist is dus waarschijnlijk de beste in zijn eigen domein binnen de vele kandidaten in de Sound Track wedstrijd, dus ik ben van mening dat elkeen volgens zijn eigen criteria beoordeeld hoort te worden.

7. Wat zijn de toekomstplannen?
Dat zullen we zien na de finale.

Te luisteren op vi.be.

M.Chuzi (Thomas De Vries)

1. Hoe is het allemaal begonnen?
In de Brusselse cafés. Ik kende Gil al als gitarist van onze tijd op de VUB. Ik had hem al eens gehoord met de groep Gloed, waardoor ik wist dat hij een geweldige gitarist was. Niels kende ik uit Azmari, waar een paar vrienden van mij bij speelden. Op de avond van mijn verjaardag moest ik werken, dus besloten al mijn vrienden er op mijn werk een feest van te maken. Die avond is M.Chuzi begonnen.

2. Wat is het verhaal achter de bandnaam?
Mchuzi is Swahili voor saus. Saus is alles voor ons. Het geeft zin aan het leven.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
Een mix van funk, afrobeat, psychedelica en een vleugje jazz. Gewoon goeie saus eigenlijk.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
Saus dus.

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden, maar dat is niet makkelijk met acht bandleden die daarnaast nog in goed lopende projecten zitten. We hebben veel gehad aan de repetitie met Nathan Daems. Ook hebben we nog een paar repetities in Volta voor de grote finale, want we gaan nieuw materiaal brengen!

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
Ik denk dat Forst Africa Danse Music onze grootste concurrent zal zijn for the obvious reason.

7. Wat zijn de toekomstplannen?
Wel, we hopen in ieder geval bij de finalisten van Sound Track te eindigen, dat zou ons een geweldige boost geven. Want de bedoeling is wel nog steeds om de Zwangere Guy van de Brusselse worldgrooves te worden.

Pega

1. Hoe is het allemaal begonnen?
Met een metalen blikje als snaredrum, een gebroken basgitaar en een verschrikkelijke gitaaramp. Ah, ook chips zijn altijd al een onderdeel van het proces geweest, voor zover ik me kan herinneren. Het is eigenlijk vooral begonnen met een heleboel chaos en plezier.

2. Wat is het verhaal achter de bandnaam?
We houden van verschillende dingen in deze wereld: eksters, handvatten, lijm, klop krijgen of geven… PEGA is een synthese van al die inspiraties uit de Spaanse en Portugese taal.

3. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?
Het is dino postpunkmuziek. Of nog: traditionele muziek met een toets van hardheid en swing enerzijds, zachtheid en zoete muziek anderzijds. Dat alles om je te doen zweten.

4. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?
Onze songs zijn gebaseerd op improvisatiesessies. Spontaniteit is daardoor dus zeker een grote bron van inspiratie.

5. Hoe bereid je je voor op de Sound Track finales?
Optreden is zowat het meeste dat we kunnen doen. We gaan dan ook allemaal werken naast de band, moeten het toilet een paar keer per dag bezoeken, boodschappen doen enzovoorts.

6. Los van het feit dat er meerdere Sound Track winnaars zijn: wie zie je waarom als grootste concurrent in de finalerondes?
Toegegeven, Iggy Pop is best een grote bedreiging…

7. Wat zijn de toekomstplannen?
Om rocksterren te worden zodat de roadies al het zware materiaal in onze plaats moeten dragen. Serieus willen we dan weer meer songs schrijven, een lp laten persen en een paar kleine tours doen (doorheen Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit). Dat zullen de volgende stappen zijn. Daarna, wie weet?

Ontdek de antwoorden van de Vlaams-Brabantse finalisten op pagina 2.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ratmosphere - Devils Island (★★★): Gevangen op een dromerig eiland

Het is intussen al geleden van 2018 dat Ratmosphere werd uitgeroepen tot een van de winnaars van Sound Track. De band, toen…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 2) @ Trix: Stevige koers vooruit

Na een succesvolle startdag van showcasefestival We Are Open tekenden we gisteren weer present voor de tweede dag. Opnieuw stond er een…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.