Features, Instagram, Uitgelicht

De 100 beste albums van het decennium (2010-2019)

60. Denzel Curry – TA13OO (2018)

De laatste jaren staat Florida bekend als een kweekvijver waar de grootste hiphopsterren uit voortkomen. XXXTentacion en Ski Mask the Slump God zijn de grootste namen die de meeste streams binnenrijven, maar ze zouden er misschien allemaal niet zijn zonder die andere Floridiaan, Denzel Curry. Hoewel de jonge rapper zelf nog maar 24 is, is zijn invloed bij andere rappers onbetwistbaar, en heeft hij op jonge leeftijd al een indrukwekkende discografie bijeenverzameld. Binnen die discografie is TA13OO zijn magnum opus, het werk dat Denzel van ‘ondergewaardeerde Soundcloudrapper’ naar een hoger niveau getild heeft en hem zo tot de hoogste klasse van de new school rappers liet behoren. TA13OO is een trip door Denzels psyche, waar we zowel lichtzinnige als duistere thema’s voorgeschoteld krijgen. Zijn rauwe in your face-mentaliteit is vooral op het einde voelbaar, waar hij op nummers als “Vengeance” en “Black Metal Terrorist” volledig punk en metal gaat.

59. Jamie xx – In Colour (2015)

Voordat The xx in 2017 met I See You hun langverwachte terugkeer in het muzieklandschap maakten, was er In Colour, de eerste soloplaat van Jamie xx. De man had zich al bewezen achter de knoppen van zijn band, alsook met een remixplaat in samenwerking met Gil Scott-Heron, maar wij durven te zeggen dat In Colour zijn crowning achievement is. De beats, die ergens tussen pop, house en UK garage liggen, zijn warm en meeslepend, en je krijgt het gevoel dat over elke noot is nagedacht. Dansvloervullend materiaal als “Sleep Sound” en “The Rest Is Noise” wordt afgewisseld met samenwerkingen met xx-bandleden Romy en Oliver, met het ontroerende “Loud Places” als hoogtepunt. In Colour is voor elk wat wils.

58. M83 – Hurry Up, We’re Dreaming (2011)

Tien jaar nu hun debuut brak de Franse band M83 door bij het grote publiek. Dat deden ze met het ambitieuze Hurry Up, We’re Dreaming, een dubbelalbum waar de kenmerkende dreampop- en synthpopinvloeden van de groep gemaximaliseerd werden naar een bombastische en kleurrijke sound. Een dubbelalbum vraagt wat inspanning en wordt nogal eens naar achter geschoven als er nog zoveel te beluisteren valt, maar laat Hurry Up We’re Dreaming net dat album zijn waar je integraal naar luistert. Op de plaat staan een voor een dynamische nummers die op precies het juiste moment openbarsten en je vervolgens kippenvel bezorgen. Ze vloeien bovendien prachtig in elkaar over tot het perfecte geheel.

57. Brockhampton – Saturation II (2017)

Brockhampton

Best boy band since One Direction? Brockhampton natuurlijk! Vandaar kunnen ook zij niet ontbreken in deze top 100. Hun originaliteit, diversiteit en creativiteit vallen niet te evenaren. Het Amerikaanse hiphopcollectief doorkruist met Saturation II verschillende genres (van bedroompop tot underground gangstarap) en experimenteert met verschillende ritmes en melodieën. Ze zijn dan ook een belichaming van de nieuwe generatie hiphop en weten met “SWEET” een enorme hit binnen te halen. Ook zijn ze niet op hun mondje gevallen en drijven ze de spot met onderwerpen zoals educatie en seksualiteit.

56. Billie Eilish – WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (2019)

Massahysterie en een ongezien grote hype: Billie Eilish zette de muziekwereld op haar zeventien jaar toch wel aardig op haar kop. Terwijl ze in 2015 nog brave popmuziek maakte, bevatte haar debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? veertien duistere nummers, die je nu en dan de stuipen op het lijf jagen. Elk nummer op zich is uiterst origineel, creatief en buitengewoon interessant. We prezen het album dan ook al de hemel in, en onze euforie is nog steeds niet gaan liggen. Een plaat voor de geschiedenisboeken!

55. Father John Misty – I Love You, Honeybear (2015)

Voor hij zich met zijn magnum opus Pure Comedy opwierp als de klaagzanger en maatschappijcriticus van zijn generatie zong Josh Tillman zich al in onze harten met het heerlijk romantische I Love You, Honeybear. De voormalige drummer van Fleet Foxes, liet ons op zijn solodebuut al kennismaken met zijn narcistische alter ego Father John Misty, die altijd op eloquente wijze geen blad voor de mond neemt. Op I Love You, Honeybear gaat hij van dandyeske grandeur in “Chateau Lobby #4 (In C for Two Virgins)” over introverte elektro op “True Affection” naar grootse en meeslepende folkrock in “The Ideal Husband” en “Holy Shit”. Het is een spreidstand die Josh Tillman in zijn ondertussen typische nonchalance met sprekend gemak uitvoert.

54. Sleigh Bells – Treats (2010)

In 2009 doken er plots heel wat demo’s op van een band onder de naam Sleigh Bells. Gelukkig wachtte de band met het uitbrengen van die demo’s op een volledige plaat tot in 2010, want zo raakte Treats in deze lijst. Het duo bestaande uit Alexis Krauss en Derek Miller bracht sindsdien ook niet meer zo’n wereldschokkende plaat uit als toen. Wat maakt Treats dan zo uniek? Wel, de blend tussen noise en pop is iets wat voordien nog maar heel weinig werd geserveerd, en de band bracht deze zo goed dat je al snel werd meegesleept in de vreemde, chaotische en vernieuwende wereld van de band. Het is luid, het is catchy en het is verdomd memorabel. Stevige riffs op een popbeat, je moet er maar opkomen.

53. Vince Staples – Big Fish Theory (2017)

Vince Staples is een van de jonge talenten die hiphop nieuw leven kon inblazen in de 2010s, en Big Fish Theory is zijn meest diverse album. Voor de instrumentals heeft hij hulp gekregen van onder andere Christian Rich en Flume, dat resulteert in een invloed van techno en avant-garde dancemuziek. Vince Staples heeft voor de vocals op Big Fish Theory ook een paar straffe features kunnen regelen. Kendrick Lamar is te horen op het stevige “Yeah Right” en Damon Albarn op “Love Can Be…”. Al die samenwerkingen hebben een ferme stempel gedrukt op dit album. Staples kende veel succes met de tweede single “Big Fish”, die werd in 2017 grijsgedraaid in dansclubs.

52. Django Django – Django Django (2012)

De mannen van Django Django hadden verwacht dat er enkele honderden kopieën van hun album verkocht zouden worden, maar oh, wat waren ze fout. Hun zelfgetitelde album kreeg heel mooie recensies en kon ook rekenen op interesse uit andere hoeken van de mediawereld. Zo stond “Hail Bop” op de soundtrack van FIFA 13 en kon je “Waveforms” horen in GTA V. Het muzikaal talent zit meesterbrein Dave Maclean dan ook in de genen; ook zijn broer John wist met The Beta Band furore te maken. Django Django brengt bij momenten heel dansbare indiepop, maar kan ook heel zweverig uit de hoek komen. Ook hier in België kende de groep succes met hun hitsingle “Default”, maar wat ons betreft had dat succes best verder mogen gaan. Django Django is een van de meest unieke debuutplaten die we dit decennium hoorden, en heeft zijn plaats in deze lijst dubbel en dik verdiend.

51. Tyler, The Creator – Igor (2019)

Aanvankelijk vonden we dat Igor net niet kon tippen aan Tylers vorige album, Flower Boy. Igor bleek echter zo’n album dat beter en beter wordt met elke luisterbeurt, en dus kunnen we nu zeggen dat Tyler hier harder schittert dan ooit tevoren. Met een van de beste albums van de laatste paar jaar over hartzeer, toont Tyler zijn meest breekbare kant. Buiten op tracks als “New Magic Wand” en “What’s Good” zingt Tyler zo vaak op dit album dat we het met moeite nog onder rap kunnen sorteren. Dit is pure r&b en neosoul van de hoogste klasse. Wie in het begin van de Odd Future-jaren gezegd zou hebben dat dezelfde Tyler die in de videoclip van “Yonkers” nog een kakkerlak opat met een album als dit zou komen, zou gek verklaard worden, maar alle artiesten evolueren nu eenmaal, en de evolutie van Tyler is er een van uitdagende relschopper naar een allround visionair.

(Ontdek albums 50 tot 41 op de volgende pagina!)

6 november 2019

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


ONE COMMENT ON THIS POST To “De 100 beste albums van het decennium (2010-2019)”

  1. Jan schreef:

    Mooie lijst! Alleen… waar staat the XX? Mijn favoriet van de laatste 10 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief