AlbumsRecensies

Foals – Everything Not Saved Will Be Lost Part 2 (★★★★): Slow burner van formaat

Als er één band is die in 2019 een stapje hogerop klom, dan is dat Foals. Na een lange tijd van ijzige stilte kwamen de Britten begin dit jaar met het nieuws dat ze twee(!) platen zouden uitbrengen en sindsdien ging de bal meer dan ooit aan het rollen. In maart kregen we Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 te horen, waarmee de jongens een paar maanden later de Ancienne Belgique helemaal aan flarden speelden. Daarna volgde er een uitgebreide festivalzomer, waarin Foals België jammer genoeg oversloeg, maar op het Nederlandse Down The Rabbit Hole helemaal doorgroeide tot headliner.

Na een gigantisch succesvolle eerste helft van 2019, breekt er nu met deel twee een minstens even spannend tijdperk aan. De band vertelde ons al dat de nieuwe plaat een stuk toegankelijker, maar vooral redelijk hard zou gaan klinken. Nu zijn we van Foals al wel heel wat zware gitaren gewoon, maar met singles als “Black Bull” en “The Runner” werd meteen duidelijk wat de band daarmee bedoelde.

Op laatstgenoemde nummers zijn het toch vooral de vettige gitaren en groovy baslijnen die centraal staan, maar op de een of andere manier weet Foals het toch extreem radiovriendelijk te maken. Op “Wash Off” doen de jongens dat misschien nog het duidelijkst. De harde drums worden in evenwicht gehouden door de vrolijke catchy gitaartjes die we sinds What Went Down al gewoon waren van Foals. “Dreaming Of” doet zijn naam zo bijvoorbeeld alle eer aan, maar klinkt ook meteen heel Foals-achtig door de herkenbare sound.

Doordat de nummers van beide platen allemaal in dezelfde periode geschreven werden, liggen de teksten allemaal redelijk in dezelfde lijn. Ook de dromerige sound krijgen we hier en daar ook opnieuw te horen, maar nu probeert Foals dat deel anders aan te pakken. Doorheen de jaren is het viertal de term indieband dan ook helemaal ontgroeid. Foals is op dit moment een ruige liveband geworden en tijdens de optredens zijn moshpits dan ook schering en inslag. “Like Lightning” lijkt dan ook zo een nummer te worden waarop de zaal helemaal los kan gaan.

Al die gitaren worden dan nog eens afgewisseld met golven van melancholische rust. “Into the Surf” werd een vervolg op “Surf Pt. 1” en zorgt voor een gezapige omarming van rust. Ook op het afsluitende nummer “Neptune”, dat maar liefst tien minuten duurt, is dat het geval. Een rasechte slow burner die afwisselt tussen rustpunten en uitbarstingen van Yannis. Het hele plaatje hangt aan elkaar met de rustige interludes “Red Desert” en “Ikaria”, waarin vrolijke synths centraal staan.

Met Everything Not Saved Will Be Lost – Part 2 maakte Foals het volwassen broertje van hun eerste plaat. De stevige gitaren en dromerige sound wisselen elkaar perfect af en de nummers klinken ook allemaal een stuk toegankelijker dan op het eerste deel. De band breit voort op het elan van hun vorige plaat en bevestigt de status die ze doorheen dit jaar hebben opgebouwd. Hopelijk zien we de jongens dan ook snel terug op een festival deze zomer, want met zo’n livestatus zal ook deze plaat een schot in de roos worden!

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2117 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagram

De beste concertfoto’s van 2023 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2023: het visuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop voegt o.a. Foals, King Gizzard & The Lizard Wizard, Turnstile en YUNGBLUD toe aan de affiche!

De nieuwe namen voor Pukkelpop vliegen ons de laatste dagen om de oren. Nadat de eerdere aankondigingen zoals Billie Eilish en Angèle…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.