LiveRecensies

Tin Fingers + The Lighthouse @ AB Club: Dubbele portie belpop

De AB beloofde ons een ‘Double bill van dansbare, vrolijke indiepop!’ En die kregen we ook. Tin Fingers bracht meer indie en The Lighthouse vulde perfect aan met een extra portie pop zaterdagavond in een uitverkochte AB Club.

De eerste helft van de avond is voor Tin Fingers. Een band die in 2016 de Antwerpse muziekwedstrijd De Zes won en zichzelf omschrijft als ‘indie pop’. In werkelijkheid zijn ze veel meer dan dat: een discobal, uitstapjes naar het publiek, vette solo’s en een uiterst charmante frontman. En dat met een sound die in België nog origineel kan worden genoemd. Hun set begint met een sferische intro om daarna richting tropische oorden te gaan. “Tropical” het warmste nummer vanop hun nieuwste EP No Hero, kan genoeg publiek naar de halflege zaal trekken om de temperatuur al iets te doen stijgen. De swingende zanger geeft het voorbeeld en het aanstekelijke “Boy Boy” doet een en ander bewegen.

Frontman Felix Machtelinckx die eerst enkel de microfoon de baas probeert te zijn, neemt na twee nummers ook een gitaar ter hand. Goed plan want hij geeft de songs met het grootste gemak extra body. “Wild”, klinkt meer pop dan indie en ook “She” gaat makkelijk binnen. Het makkelijke meezingrefrein, met z’n drieën gezongen, weerklinkt na twee keer al in de zaal. Het merendeel van de nummers krijgt een lange outro en dat doet de vaart van de set enorm afnemen. Zo verliest “Doll Dog” een beetje onze aandacht. Tin Fingers schudt de zaal dan wel wakker met een cover van Fleetwood Mac’s “Everywhere”. De hoge noten worden niet altijd gehaald maar de frisse wind door het plakkerige 80’s nummer doet goed.

‘Onze drummer gaat nu een heel speciaal instrument spelen.’ Waar de drummer normaal zit, zien we een gigantische discobal waar nog net een hoofdje bovenuit steekt. “€€” begint sereen en neemt iedereen mee op een buitenaardse trip. Afsluiten doet Tin Fingers met “Young Mother”, “Feeling Alone” en “Swim”. Drie nummers die perfect bij elkaar passen. Frontman Felix schudt voor een laatste keer zijn heupen op een fluitsample en de band neuriet in koor mee op de melodieën. Iets wat ze de volgende keer gerust achterwegen mogen laten. De uitstapjes – met en zonder gitaar – in het publiek zijn wel een leuke troef.

Zodra iedereen bekomen is van Tin Fingers, kan The Lighthouse eraan beginnen. De vijfkoppige band uit Leuven won vorig jaar De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en had een drukke zomeragenda. Nu keren ze terug naar de plaats waar het allemaal begon om hun nieuwste EP Joyride voor te stellen. In het begin oogt de band wat zenuwachtig. Wanneer frontman Bram na een spannende intro het podium komt opgewandeld en de micro neemt, valt die uit elkaar. Wat klunzig test hij hem opnieuw ‘goedenavond allemaal’. Het familiegevoel komt dit keer niet uit Limburg maar uit Leuven.

The Lighthouse begint stevig met “Gold” maar draait het roer daarna 180 graden om. “Weather” en “Down They Go” zijn iets totaal anders dan The Lighthouse die we kennen uit De Afrekening. Het buurjongen-start-een-band-gevoel ligt hier hoger dan ooit: minder synthesizers, meer gitaren. De zenuwen zijn nog niet verdwenen wanneer Bram bij de start van het vijfde nummer niet meteen doorheeft dat hij geen gitaar hoeft te spelen. De houterige klaas is het duidelijk nog niet gewend om soepel op een podium te staan zonder zijn gitaar als schild

https://www.instagram.com/p/Bb8-akigsEu/?taken-at=1179460

Met oud werk “Never Alone” en nieuwste telg “Late Night Swimming” trekken The Lighthouse de flashy poptour op. De gekende The Lighthouse-sound drukt zich eindelijk door en gitarist Nick Socquet is daarin zeer onmisbaar. Naast frontman Bram, verdienen toetsenist Willem en bassist Yannick ook een dikke pluim voor hun zangkunsten. Tijdens “Headlights” gaan de drie samen meerstemmig a capella. En in de toegift doen ze dat opnieuw, maar nog indrukwekkender tijdens een cover van TLC’s “No Scrubs”. Iets wat Bastille hen al voordeed en waar ze duidelijk ook hun inspiratie hebben gehaald. Afsluiten doet The Lighthouse met hun nieuwste en beste single tot op heden: “Joyride”. Aan de glunderende gezichten van vrienden, familie én fans te zien was deze zaterdagavond een vrolijke doortocht.

Setlist Tin Fingers:

Wheel Arch (intro)
Tropical
Wild
Boy Boy
She
Doll Dog
Everywhere (cover Fleetwood Mac)
€€
Young Mother
Finally Feeling Alone
Swim

Setlist The Lighthouse:
Gold
Weather
Down They Go
Headlights
Come To Me
Late Night Swimming
Never Alone
Hollywood
Bis:
No scrubs (cover TLC)
Joyride

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kids With Buns – “bad grades”

Twee keer goed nieuws over Kids With Buns vandaag: de band behoort tot de negen finalisten van De Nieuwe Lichting van Studio…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Fabian Rasti - "Brazil"

Vandaag debuteert Fabian Rasti, je misschien wel bekend als zanger en gitarist van de Gentse band Pavlove, met de single “Brazil”. De…
Muzieknieuwtjes

The Haunted Youth, Aili en Ramkot bij de finalisten van De Nieuwe Lichting 2021

Aan het begin van het jaar roept Studio Brussel telkens enkele beloftevolle muzikale acts uit tot winnaar van De Nieuwe Lichting en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.