Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mötley Crüe – “Dogs of War”

© CPU – Matthias Engels

KISS en Scorpions toonden in de hardrockwereld aan dat afscheid nemen niet bestaat. Tien jaar geleden ondertekenden Nikki Sixx, Vince Neil, Tommy Lee en Mick Mars hun zogenaamde ‘Cessation of Touring Agreement’ voor de Amerikaanse pers. Dit document bepaalde dat de band nooit meer zou spelen na hun afscheidstournee. Ze sloten hun laatste shows vol branie af met “All Bad Things“. Dankzij de Netflix-biopic The Dirt, die vijf jaar geleden uitkwam, begon de mythe van Mötley Crüe de werkelijkheid echter te overstijgen. Het contract werd letterlijk opgeblazen en hierop volgde een Amerikaanse arenatournee met Def Leppard, Poison en Joan Jett. Door het grote succes bundelden Mötley Crüe en Def Leppard hun krachten om samen door Europa te touren. Na de schijnbaar potsierlijke show op Graspop 2009 headlinede de glammetalband vorig jaar opnieuw het metalfestival. Toen verving John 5 definitief de 72-jarige Mick Mars. Sindsdien is hij een volwaardig lid en denkt de band opnieuw niet aan stoppen. Met “Dogs of War” brengt het viertal nu de eerste nieuwe single in vijf jaar. Maar terwijl Mötley Crüe op het podium via de sessiegitarist zijn tweede jeugd beleeft, valt de nieuwe muziek tegen.

Onze verwachtingen waren niet bijzonder hoog gespannen, maar “Dogs of War” is een losse flodder. In plaats van terug te keren naar hun catchy sound uit de jaren tachtig, zoekt het viertal toenadering tot een fusie van industriële en groovemetal. Dat genre ligt John 5 goed door zijn carrière bij Rob Zombie en Marilyn Manson. Vooral de solo’s zijn van topkwaliteit. Het is vooral Vince Neil die tekortschiet. Zijn stem reikt niet hoog genoeg om door de geluidsmuur te breken en ook zijn teksten zijn te oppervlakkig. Hoewel ‘The World’s Most Notorious Rock Band’ politiek rebels kan zijn, liet ze dat eind jaren 90 al horen op Generation Swine, wat niet het meest memorabele album is geworden. Het geopolitieke klimaat van toen is er in ieder geval niet op verbeterd. Voor Mötley Crüe is het nog onduidelijk hoe ze zich willen profileren in 2024. Als act is ze zeker nog niet afgeschreven. Of de wereld daadwerkelijk zit te wachten op een nieuwe ep of studioalbum, lijkt ons twijfelachtig.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Features

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2023: Tussen heden en verleden

Nipt twee weken voor het grootste metalfestival van de Benelux van start gaat, zette de organisatie de puntjes op de ‘i’. De…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Mötley Crüe en Def Leppard eerste namen Graspop Metal Meeting 2023!

En daar is ook Graspop Metal Meeting met de eerste headliners voor 2023! Niemand minder dan glamrockiconen Mötley Crüe en Def Leppard maken…
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": The Only Ocean

Lompoc, California born four-piece, The Only Ocean, renders a fresh approach to Indie Rock, marrying a wide range of sub-genres from Psych-Pop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.