AlbumsRecensies

Froukje – Uitzinnig (★★★★): Schreeuwen zonder stem

Toen onze muzikale voelsprieten in november 2020 in aanraking kwamen met de geluidsgolven die Froukje op de wereld losliet, voelden we meteen aan ons water dat dit wel eens een sterretje zou kunnen worden. Niet veel later bleek al dat we het helemaal bij het rechte eind hadden. Debuut-ep Licht en donker betekende namelijk meteen een grote doorbraak, want niet veel later stond de zangeres op de zomeralternatiefjes van zowel Rock Werchter als Pukkelpop. Niet niks dus, voor een twintigjarige die nog maar net kwam piepen in het muzieklandschap. Het gevaar om een eendagsvlieg te zijn, loert dan altijd om de hoek. Met Uitzinnig zet Froukje echter resoluut voet aan de grond, waardoor iedereen die nog niet mee was met de hype, nu ontegensprekelijk toe moet geven.

Wie al het geluk had om de Nederlandse op een podium aan het werk te zien, hoorde tijdens dat anderhalf uurtje dan ook al heel wat onuitgebracht materiaal. Enkele van die nummers krijgen nu eindelijk een officiële release, en het feit dat zij toen al moeiteloos in de set opgingen en op luid applaus en heupgewieg van het publiek werden onthaald, zet de opmars van de Nederlandstalige popmuziek alleen nog maar meer in de verf. Froukje was de grootste opflakkering van de hype sinds Bazart die creëerde, om maar duidelijk te maken dat de lat op een gigantische hoogte lag.

Het grote voordeel van Froukje is natuurlijk dat ze zelf nog maar net op tram twee zit, en bijgevolg ook perfect weet wat er leeft binnen de leefwereld van haar doelgroep. Doe daar nog eens bij dat de zes nummers die Uitzinnig rijk is, ook nog eens voldoen aan alle puntjes die de moderne muziekindustrie van een artiest verlangt (lees: slechts één nummer klokt af boven de drie minuten) en je kan met zekerheid zeggen dat de zangeres er weer wat hitjes bij heeft.

‘Ik ben hier, ik ben terug’, zingt Froukje op de titeltrack, en meteen wordt duidelijk dat we niet met dezelfde zangeres als een dik jaar geleden te maken hebben. Op Uitzinnig is de Nederlandse niet een paar treden, maar een volledig trappenhuis vooruit gegaan in vergelijking met Licht en Donker. Het ziet er op deze tweede ep dan ook naar uit dat Froukje zich meer heeft gericht op het tekstuele, waardoor ze je, indien het nummer niet supercatchy klinkt, van je sokken blaast met scherpe strofes. Wat daarin ook opvalt, is dat ze, zoals ze in een interview al aangaf, wat positiever in het leven lijkt te staan. We gebruiken expliciet het woordje ‘lijkt’, want er zit altijd een onderliggende zwartgalligheid verstopt doorheen de nummers.

Zo zet “Uitzinnig” je eigenlijk meteen op het verkeerde spoor dankzij de openingszin ‘Ik voel me ontzettend goed’, maar wordt al snel duidelijk dat het nummer een wanhopige schreeuw om liefde en (zelf)acceptatie blijkt te zijn. Een cynische knipoog naar wat iedereen hoopt, wil en verlangt te zijn: gelukkig. Op die manier wordt geleidelijk aan ook duidelijk dat Froukje haar grenzen probeert te verleggen. Terwijl de akoestische gitaar zijn hand uitstrekt richting een donkere beat, waagt de zangeres zich op “Een man die nooit meer huilt” aan rappen. Toch is het ook hier de schreeuw om verdrietig te mogen zijn die je kippenvel bezorgt.

De zangeres doet het op Uitzinnig overigens niet alleen zonder tranen, maar ook “Zonder gezicht”, een samenwerking met managementgenoot en goeie vriendin S10. Dat ook de kersverse Nederlandse Eurosonginzending van alle markten thuis is, wordt wondermooi duidelijk als ze haar stem vermengt met die van Froukje. Op die manier groeit de track zonder twijfel uit tot het hoogtepunt van de ep, want naast de rakende tekst, trekken de harde beats je instant naar de dansvloer. Een nummer dat menig fan doorheen het jaar hoorde en zag groeien tot dit ijzersterke eindresultaat. Op die manier ligt het een beetje in lijn met de al eerder uitgebrachte hitsingle “Niets tussen”, dat live ook voor grote vreugde-uitbarstingen zorgt.

Op die manier heeft Froukje’s tweede ep dus eigenlijk alles wat van haar de hype maakte die ze vandaag is, alleen net dat tikkeltje uitgepuurder. Catchy beats, maar het zit hem op Uitzinnig toch vooral in de poëtische teksten. De meest perfecte voorbeelden daarvan zijn afsluiters “Een teken” en “Liever met jou”. Waar die eerste ons enkele maanden geleden al omverblies met zinnen als ‘Als ik dan toch leef, het liefst samen’ of ‘Er hangt zwaarte om de avond, omdat ik het vast veel mooier dan jij vond’, trekt ze die lijn op die andere helemaal door. ‘Kan je me niet lezen of heb je me al uit?’, ‘Ik wil schreeuwen maar mijn stem is te zacht’ of ‘Ik weet dat ik weinig praat, maar ik probeer het zonder geluid’: Froukje bewijst dat ze een hedendaagse poëet is. Probeer je daarbij dan nog eens een zonsondergang voor te stellen die ervoor zorgt dat Amsterdam Centraal prachtig weerspiegeld in het IJ-kanaal, en het plaatje is compleet.

Volgende maand trekt Froukje op clubtour, met tussenstops in Het Depot (21/04)Kunstencentrum Vooruit (22/04) en Trix (23/04). Wie daar geen tickets voor heeft, kan schijnbaar alsnog gerust te kunnen ademhalen, want de zangeres lijkt komende zomer opnieuw op zowat elk festival te komen opdagen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2178 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Froukje - "Tetris"

De liefde voor Froukje is niet enkel over onze noordergrens groot, ze lijkt ook hier voorlopig nog geen limiet te kennen. Na…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.