InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (AB): Uitgelaten woonkamerconcert

© CPU – Fleur De Backer

Het Nederlandse lied kent de afgelopen jaren een opflakkering en dat allemaal dankzij een aantal frisse nieuwe gezichten. De alomtegenwoordige Froukje is daar zonder enige twijfel een van de meest succesvolle voorbeelden van. Nadat haar opmars in de coronapandemie startte, ging de bal het afgelopen jaar echt aan het rollen. Een drukke festivalzomer bracht haar onder meer naar de grootste festivalpodia van de Lage Landen en in november speelde ze in een uitverkochte Roma en AFAS Live. De mijlpalen volgen elkaar snel op voor Froukje Veenstra en daar is een opnieuw volledig uitverkochte clubtour ook eentje van. Haar stop in de Brusselse Ancienne Belgique maakte alvast indruk en had zowel muzikaal als visueel veel om het lijf.

© CPU – Fleur De Backer

We waren er in april 2021 als de kippen bij toen Luna Morgenstern haar debuutsingle “In My Head” uitbracht. Een dikke twee jaar later zagen we haar voor het eerst live schitteren in een prille zomeravond in Brussel. De Ancienne Belgique was tot onze eigen verbazing nog maar halfvol en zoals wel vaker kregen de laatkomers die buiten nog wat van het zonnetje genoten ongelijk. Luna Morgenstern presteerde namelijk een volwassen onemanshow met catchy popnummers. Van discopop tot zeemzoete hyperpop, de Duits-Nederlandse greep haar kans en liet die niet zomaar liggen. Het breekbare nummer waarop ze zichzelf begeleidde liep helaas wel wat spaak in een rumoerige zaal. Dan maar weer wat meer de Charli XCX-richting opgaan samen met haar computer Olaf. Een bescheiden feestje brak los in de zaal en zo konden we toch van een geslaagde passage van Luna Morgenstern spreken.

 

© CPU – Fleur De Backer

De zon veranderde de Brusselse horizon rond negen uur in een oranje gloed als ware het een teken voor de komst van Froukje. Stipt op tijd doofden als beloning voor dit schouwspel de lichten van de zaal en gingen de spotlights op het podium onheilspellend flikkeren. Haar vierkoppige band slofte richting hun instrumenten en introduceerde de komst van Veenstra met een knappe interlude van “Groter dan ik”. De songkeuze was alvast de goede zo bleek, want iedereen zong meteen duchtig mee met het hitje. Ze haalde niet veel later nog een parel van een meezinger boven in de vorm van “Heb ik dat gezegd?”. De stembanden kregen uitgebreid de tijd om zich op te warmen en dat bleek nodig te zijn, want Froukje haalde geregeld een geliefde fanfavoriet boven die uit volle borst meegezongen kon worden.

‘Voel je niet geïntimideerd, het is gewoon een popshow.’ Voor een gewone popshow had Froukje nochtans noch kosten nog moeite gespaard om er een waar spektakel van te maken. Een knap decorstuk centraal op het podium simuleerde een knusse woonkamer inclusief gordijnen en daar maakte Froukje heel wat gebruik van. Tijdens “17” zong ze vanuit de woonkamer haar fans toe. Toen ze een aantal intieme nummers na elkaar speelde, werd het wel heel letterlijk een woonkamerconcert. Daarvan had “Ik ben bang” jammer genoeg wat moeite om het gebabbel in de zaal te doorstaan, al bleef dat gelukkig eerder een eenmalige stoorzender voor degenen die wel aandachtig luisterden. “Houden van mij” en “Een teken” werden lekker knus gehouden en raakten net daardoor recht in het hart. De woonkamer fungeerde echter ook een aantal keren als decor van een paar uitgelaten woonkamerfeestjes.

© CPU – Fleur De Backer

Froukje heeft in de twee jaar touren ondertussen heel wat podiumervaring opgebouwd en dat was eraan te merken. Ze gebruikte de ruimte van het podium heel goed en zocht geregeld de interactie met haar fans. Ze was op die manier heel benaderbaar en dat is net iets waar heel wat artiesten die naar grote zalen doorgroeien moeite mee hebben. Laten we echter ook nog even stilstaan bij haar band, die hun rol van betekenis speelden bij een sterke reeks nummers na elkaar. Doorbraaksingle “Licht en donker” was al een klein voorteken, maar we werden echt volledig op onze wenken bediend bij “Uitzinnig”. De heerlijke uitgesponnen versie had een onweerstaanbare energie die heel de zaal onder stroom kreeg, evenals een stevig gebrachte “Een man die nooit meer huilt” en als cherry op de taart “Is dit echt?”.

Er zat een zekere opbouw in de setlist, die desondanks mooi gebalanceerd was. Naar het einde toe werd het energieniveau nog eens wat meer opgedreven. “Naar het licht” en het nog onuitgebrachte “Noodzakelijk verdriet” werkten live best goed en kregen de dansbenen goed los. De lichtshow was over de hele avond gezien bijzonder strak en oogde verzorgd met een aantal leuke patronen. De euforie kon de lichtman in ieder geval heel goed vangen en dat maakte “Onbezonnen” nog net een tikkeltje speelser. Ook leuk hoe Froukje met haar band een leuke draai aan het nummer gaf zodat het live boeiend blijft om te spelen. De backdrop op de achtergrond was inmiddels in alle glorie uitgevouwen en bracht ons toepasselijk in de wolken. Ondanks dat er geen buien te bespeuren waren, kleurde er tijdens “Niets tussen” een felle regenboog door de zaal. Een subliem slotstuk net voor de bis.

© CPU – Fleur De Backer

Froukje had in een dik uur de Ancienne Belgique helemaal ingepakt en toch kon ze niet weerstaan om voor de bisronde alles uit de kast te halen. “Als ik god was” viste ze als eerste eruit en werkte als vanouds op de overwegend jonge fans in de zaal. De transitie naar “Nooit meer spijt” zorgde voor iets schuchtere danspasjes, al bleken die zich vooral op te sparen voor die laatste kanjer van de avond. De Ancienne Belgique wou dansen en dat gebeurde ook. “Ik wil dansen” zorgde voor een opwelling aan euforie en geluk. Live ook top in elkaar gestoken door de band en zo kon er zelfs nog een klein gitaarsolootje vanaf. Uitpakken na een hele avond cadeautjes te hebben uitgedeeld, ook dat is Froukje.

Het is een understatement als we zeggen dat Froukje met deze clubtour de lat nog eens een tikkeltje hoger heeft kunnen leggen. De popshow was tot in de puntjes uitgewerkt en met veel liefde voor detail gebracht, waardoor het steeds heel fris en spannend bleef. De sleur zit er allesbehalve in bij een van onze favoriete noorderburen en dat is best gek als je haar drukke tourschema van de afgelopen twee jaar erbij neemt. Het strafste van al is dat ze dit indrukwekkende parcours heeft afgelegd zonder tot nog toe een debuutalbum uit te hebben gebracht, wat ons alleen maar zekerder ervan maakt dat de AB’s van de Lage Landen stilaan ook veel te klein aan het worden zijn voor Froukje. 

Een rondje langs de festivals brengt Froukje deze zomer op vrijdag 18 augustus naar Pukkelpop.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Groter dan ik
Heb ik dat gezegd?
Goud
17
Liever met jou
Onbesproken
Licht en donker
Uitzinnig
Een man die nooit meer huilt
Is dit echt?
Zonder gezicht
Ik ben bang
Houden van mij
Een teken
Naar het licht
Noodzakelijk verdriet
Onbezonnen
Niets tussen

Als ik god was
Nooit meer spijt
Ik wil dansen

2027 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…
LiveRecensies

Thundercat @ Ancienne Belgique (AB): Miauw!

De Ancienne Belgique met z’n prachtige rode stellingen weet wel vaker cultuurliefhebbers van uiteenlopende strekkingen onder één dak thuis te brengen. Sommige…
LiveRecensies

BRDCST 2024 (Dag 3): Knagend aan het bot

Voor de laatste dag van BRDCT dweepten de organisatoren met de boutade ‘You want it darker?’ Hoe ze dat na de pre-show…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.