Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & The Bad Seeds – “Wild God”

© CPU – Jan Van Hecke

Misschien was je er ook bij toen Nick Cave in het gezelschap van Warren Ellis en de andere Bad Seeds enkele jaren terug de Werchterweide in de regen trotseerde. Als een god daalde hij neer op het publiek om ons te plezieren met enkele van zijn bekendste nummers en ons tot huilen te brengen met zijn recentere tranentrekkers. De periode rond en na Ghosteen was de Australiër enorm druk, zoals met nog een album samen met Warren Ellis, een boek met bijhorende tournee en twee concertfilms die zonder publiek tijdens lockdowns werden opgenomen. Alles bekoorde ons wel, maar het werd op den duur wat veel. Na een kleine pauze is de comeback van Nick Cave nu meer dan welgekomen. En wat een comeback.

De afgelopen langspelers van Nick Cave & The Bad Seeds waren best minimalistisch en intiem te noemen, waarop persoonlijke thema’s – zoals de dood van Cave’s zoon – werden aangesneden. Pijn en verdriet waren alomtegenwoordig, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Nick Cave zegt dat muziek reflecteert hoe muzikanten zich voelen en dat Wild God wel vrolijk klinkt. Voor de volledige plaat is het nog eventjes wachten, maar het aftellen naar 30 augustus kan nu wel beginnen met de veelbelovende titeltrack.

Een uptempo feel good song om onze vingers bij te knippen, dat is “Wild God” natuurlijk niet geworden. Daarvoor heeft Nick Cave & The Bad Seeds te veel stijl. Het meeslepende nummer laat zich kenmerken door veel (akoestische) instrumenten en een lading backings die het lied allemaal extra kracht bijzetten en – zoals het Nick Cave beaamt – voor de nodige drama zorgen. Het voelt groots aan en als luisteraar verdwijnen we makkelijk in het geheel, alsof we op de hand van Nick Cave door hem geleid worden door een heerlijke storm. Een storm waarin er verwezen wordt naar oudere Nick Cave nummers, zoals “Jubilee Street”. Het is haast te gemakkelijk om te zeggen dat “Wild God” een goddelijk lied is waar we wild van worden, maar makkelijk is soms ook gewoon treffend.

Wild God verschijnt op 30 augustus. Laat ons hopen dat we Nick Cave & The Bad Seeds in het najaar in ons land mogen ontvangen.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

1220 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & The Bad Seeds - "Frogs"

Twee jaar terug gaf Nick Cave & The Bad Seeds een onvergetelijk concert in de gietende regen op TW Classic en later…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dirty Three - "Love Changes Everything II"

Warren Ellis was een hele tijd bezet vanwege coproducties met Nick Cave en blijkbaar heeft hij zich nog wat laten afleiden door…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & Warren Ellis - "Song for Amy"

Binnenkort verschijnt er een nieuwe plaat van Nick Cave & The Bad Seeds, maar dat weerhoudt de zanger er niet van om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.